Statsmannaord

Så börjar nu SVT visa resultatet av sin stora satsning på samtidshistoria genom att Göran Persson under ett antal timmar talar fritt ur hjärtat.

Hittills har vi fått reda på att han om Mona Sahlin tycker att ”hennes styrka är ­inte tänkandet” och att jag var ”jävla dålig”.

På sina håll är det möjligt att detta ses som stora statsmannaord.

På andra tror jag nog att de mest som en bekräftelse på det som alla redan visste, nämligen Perssons tendens att stundtals tala illa om andra.

Och vi kan nog vara förvissade om att det kommer mer av den sorten.

Samtidshistorien berikas säkert. Frågan är bara hur.

260 Responses to Statsmannaord

 1. Bo Persson skriver:

  Nu vet vi vad framtiden hade att visa för Carl. Göran Persson är så självgod att jag äcklas. Jämför CBs och GPs CVn, och vad de åstadkommit. Persson tycker om att berätta hur duktig han varit, medan Bildt inte tar upp sin tid med sådant, utan uträttar saker.

 2. M i c k e skriver:

  Känns väl som Bildt dragit det längsta strået vad gäller ett innehållsrikt liv, medan GP mest gjort sig känd för att sitta på folk.

 3. Mathias skriver:

  Vet alla att Persson privat talar illa om andra? Hur privat är han då?
  Jag är dock benägen att hålla med om att han verkar ha en tendens åt det hållet. Däremot kan det inte undgå mig det ironiska över att beklaga sig över att någon annan talar illa om andra, genom att själv göra exakt samma sak.
  För övrigt vill jag tacka för angenäm läsning och jag anser det vara beundransvärt att du tar dig tid att upplysa allmänheten via din blogg.

  MVH

 4. Anders skriver:

  Det var trist att Persson slutade , han är en formidabel ledare, redde upp svensk ekonomi efter de bildtska regeringsåren med katastrofalöa budgetunderskott och stora utlandslån.

  Nu hoppas vi, vilket framgått här på denna blogg, att regeringen inte gör bort sig kommande år. Det är särskilt väsentligt att de statliga bolagen som Reinfeldt, Bildt och Odell vill sälja ut, inte säljs ut på ett sätt som får en att misstänka attt allt inte står rätt till.

 5. Jonas skriver:

  Carl,
  jag måste medge att Göran Persson är (eller åtminstone var) en vassare debattör än dig. Även om valförlusterna 94 och 98 snarare var ett resultat av den ekonomiska krisen.

  Men jag har mycket större respekt för dig såväl som person och politiker.

 6. Dan skriver:

  Bo Persson

  Göran Persson skapade sunda balanser i svensk ekonomi.

  Och hur kom ekonomin i obalans, vilka satt då vid regeringsmakten. Inte var det Persson som bekant

 7. Jonas skriver:

  Mathias:
  Angående att tala illa om andra är det väl en jäkla skillnad på att hävda att Persson talar illa om andra privat (objektivt påstående) och att hävda att någon är jävla dålig (subjektivt påstående).

  Anders:
  Försök släppa den ekonomiska krisen i början på nittiotalet… Det slutade fungerade som argument för 2-3 år sedan.

 8. Jonas skriver:

  Dan:
  BNP-kurvan vände nedåt innan borgarna kom till makten och vände uppåt medan de satt vid makten. Läs på litet.

 9. Syster Yster skriver:

  Man måste sätta allt i sitt samband. Uttalandet var frukatsvärt, jag instämmer. Men det är 10 år gammalt??
  MEN han berömde även hennes kompetens som talare. HON är suverän på att få ut budskap, sa han och där är jag dålig på att föra fram saker på ett bra sätt.
  Men att han framhöll att HAN var en bra tänkare och strateg.
  Rätt ska vara rätt, eller

 10. Dan skriver:

  Jag har läst på tillräckligt.

  Detta land står i tacksamhet till Göran Persson. Utan stark ekonomi inget land.

 11. Jonas skriver:

  Dan:
  Ja, Göran Persson gjorde många bra åtgärder MEN det var inte borgerlig politik som orsakade krisen. Rätt ska vara rätt.

 12. Dan skriver:

  Till Jonas

  Nej, Jonas, sossar är alltid bättre på statens affärer, sossar tänker på Sverige, vårt land, borgare möjligen på sina egna privata affärer.

  Bildt har visst en stor privat förmögenhet, hur många miljoner det rör sig om vet jag inte i detalj, jag tror att han har en deklarerad förmögenhet på 24 miljoner kr.

  Om det stämmer vore det intressant att veta hur han på så kort tid efter partiledarjobbet, kunde få ihop så mycket pengar.

 13. Jonas skriver:

  Du visar ganska tydligt hur förvirrad din verklighetsbild är. Bara sossar är omtänksamma och det är fult att vara rik. I rest my case.

 14. Dan skriver:

  till Jonas

  Det är inte fult att vara rik. Vem säger det. Sossar tänker mer på landet, borgare mer på sin individuella privata ekonomi. Det är mitt intryck, min åsikt, du må ha en annan åsikt.

 15. Jonas skriver:

  Du har förstås delvis rätt. Borgarna vill att medborgarna ska ha pengar att röra sig med, sossar vill att staten ska hantera pengarna.

 16. Per F-ö skriver:

  Det finns ingen svensk statsminister som utsett så många statsråd och sågat dem efter ett tag.
  Det var inte utan vidare Göran bar öknamnet HSB dvs Han Som Bestämmer, vilket betyde att han inte ville ha råd av andra och att han höll fast vid dem som han uppfattade som !==-procentligt lojala.
  Att snacka skikt om andra hör tillö Görans natur. Det gå inte att skylla på att omdömet om Mona är 10 år gammalt.
  Mona Sahlin har ännu inte visat vad hon duger till som partiledare, men när hon var statsråd så minns knappast någon om hon utträttade nåt.
  För övrigt: hennes framträdande i söndagens Agenda var freuktansvärt. Mest pladder. DET var den verkliga Mona.

 17. Mackis skriver:

  Äsch du är bara purken Bildt. Släpp egot en stund och inse sanningen: faktum är att du VAR jävla dålig som statsminister, Persson sa inget som var en nyhet.

  F ö så tyckte jag att det var sympatiskt det han sa om dig, att det inte hade blivit som du hade tänkt dig.

  Och nu drar han sig tillbaka efter 11 framgångsrika år som statsminister medans du har blivit berömd för att du bloggar och inte för det du uträttat som politiker.

 18. mongo skriver:

  Det var väl för h-e Erik Åsbrinks och Kjell Olof Feldts riksbankskupp på 80-talet som ledde till ekonomiska krisen på 90-talet.

 19. Kruzze skriver:

  Mackis, är ditt på framgång hur det såg ut innan valet 06 då 1 miljon svenskar i arbetsför ålder stod utanför arbetsmarknaden eller inte arbetade så mycket som de skulle vilja? Snacka om att lämna efter sig en gigantisk skuld till kommande regering.

  GP kommer bli ihågkommen som en statsminister som kunde balansera en budget, som inte prioriterade sysselsättningen och som gillade att prata skit om andra. Kanske borde han ha stannat kvar som finansminister och istället låtit någon mer visionär person axla ledarrollen för socialdemokraterna. Politik är så mycket mer än bara att debit och kredit ska gå ihop i balansräkningen.

 20. Johan skriver:

  Är det en tillfällighet förresten att Kjell Olof Feldt själv skrivit en bok som heter Alla dessa dagar? :P

 21. Karl skriver:

  Ja du Mackis…
  Det är ett fint sätt att vädra sina åsikter på men jag tycker att du borde putsa på ditt tillvägagångssätt.

  Det är din personliga åsikt att Carl Bildt skulle varit en dålig stadsminister, om du ser till hur Persson har skött sina placeringar av ministrar så hoppas jag att du tänker om.

  Ett praktexempel är Laila Freivalds.
  Hon väljer att sitta kvar på sin teater medan svenskar dör i Thailand, Hon ljuger ihop en liten historia som blir avslöjad och hon avgår senare av ”andra” orsaker. Ingen ursäkt till det svenska folket, ingenting. Hon förspråkar hela sin karriär hyresrätter men bor själv i en bostadsrätt som hon säljer fruktansvärt dyrt, inte för att tala om hur Göran Persson tränger sig före i bostadsköer bara för att få en våning i Stockholm.

  Nu tänker du bergis: ”Men vadå, moderaterna hade ju två ministrar som inte betalade tv-licensen och har haft svart städhjälp.”

  Då vill jag säga som den nyfräslte GP hade sagt: Den som är fri från synd skall kasta den första stenen. Mona Sahlin har, obetalda restskatter, obetalda tv-licenser, betalat varor med statens kreditkort osv. Listan är lite för lång för att kunna uttala sig de kommande åren. Palme var nog den siste socialdemokraten som levde som han lärde.

  Du kanske borde tänka över hur de där elva ”framgångsrika” åren egentligen såg ut innan du rackar ned på någon annan.

 22. Kruzze skriver:

  Första meningen ska det stå ”är ditt mått på..”

 23. Egon skriver:

  Ordförande Persson om Bildt:

  ” – Jag är naturligtvis gynnad av att Bildt är så jävla dålig.”

  Lyssna själv P1-Morgon Ordförande Persson:

  http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programid=1650

  Patetiskt. Blir intressant att se om alla sossar han ”misshandlat”
  nu vågar tala ut.

 24. Johan skriver:

  Ang. den ekonomiska krisen på 90-talet:

  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,47004,00.html

  Skrivet i er egna sosseblaska dessutom.

 25. Antimannen skriver:

  Persson är en sorglig figur som nu lufsar ut från den svenska politiken med svansen mellan benen. Saknad av få. Oerhört få.

 26. Marcus skriver:

  Carl Bildt var givetvis en mycket bättre statsminister är GP, som dock är en maktmänniska med få motsvarigheter. Med tanke på hur överlägsen Bildts karriär är ur ett internationellt perspektiv ska inte GP sticka upp.

  För övrigt är det är bara i retoriken som många sossar tänker på andra. GP:s dubbelmoral är ökänd vid det här laget.

 27. Jörgen skriver:

  Olof Palme som förlorande statsminister: Vi ska ställa till ett helvete för borgarna. I dag har vi Göran Persson som förlorare med sina uttalanden. Vem tar hem lågvattenpriset?

 28. Sphinx skriver:

  Det är väl bra att vi äntligen blivit informerade om vilken intellektuell gigant vi haft som premiärminister, statsminister.

 29. Guru skriver:

  Dan och Jonas

  Jonas har rätt. Problemen i den svenska ekonomin i början av 1990-talet uppkom som en följd av stora brister i den av den dåvarande socialdemokratiska regeringen förda ekonomiska politiken under 1980-talet. Att sedan Göran Persson genomförde en sanering av stor betydelse är helt klart. Men att fortfarande hävda att problemen under 1990-talets första år var borgarnas fel är närmast beklämmande. Persson städade efter Feldt!

 30. Dan skriver:

  Varför är alla bildtfans så känsliga för kritik.

  Även en moderat kan väl diskutera på ett nyanserat sätt, å ena sidan, å andra sidan.

  Gör mig inte besviken.

  Det är ett faktum, under borgarperioden urgröptes de svenska finanserna.

  Om Allan Larsson och andra sossar hade orsak i detta, så kan jag instämma i detta. Ingen situation kommer ur tomma intet.

  Men grejen i mitt resonemang är, borgarna redde inte upp situationen, regeringen Bildt förvärrade den.

 31. Karl skriver:

  Man skulle uppskatta att få höra herr Bildtsversion av historien.

 32. Karl skriver:

  + ett mellanslag mellan Bildt och vesrion

 33. Jonas skriver:

  Dan:
  Nu var det ju faktiskt vi som kritiserade dig för dina bristfälligt underbyggda utsagor, så frågan är ju vem det är som är känslig för kritik och har svårt att diskutera saker på ett nyanserat sätt.

  Jag är den första att erkänna att man i nio fall av tio kan ha gjort saker bättre. Så även under nittiotalskrisen. Men det var du som kastade ur dig vilda anklagelser om att det faktiskt berodde på borgarna.

 34. Greger Palm skriver:

  Du är inte dålig Carl, du kan vara grymt bra, en av de bästa. Men när la du dig till med den nya (?) arrogansen och ointresset för dialog även med dem som inte tycker som vi? På 90-talet hade du en debatt med Gudrun Schyman och du visade på hur en mästare i debatt debatterar utan att vara nedlåtande, du besvarade hennes frågor sakligt utan att undvika dem osv. Denna Carl Bildt hoppas jag att vi får tillbaka.

 35. kent skriver:

  Göran Persson och hans kontakter med utlandet har ju varit katastrofal. Så vad skall han säga när han inte har så mycket annat att komma med????

  Som en sann och ändå rätt smart medial person, så måste han ju säga nåt som folk tror ”sägs i bakgrunden”…. då låter det ju så sant !

  Klart Göran är bitter.

 36. SL skriver:

  Ja, den som drar sig till minnes kommer säkert ihåg vad Feldt gjorde vid den tiden-avgick när han inte fick gehör för sin åtstramning. Alltså var det början till eländet som Bildt med regering fick skulden för. Detta är ju fakta!

 37. Egon skriver:

  Dan:

  Du glömmer finanskrisen. Då skapades – under Bo Lundgren – finansakuten med nuvarande riksbankschefen Stefan Ingves som chef.
  Den saneringen var den viktigaste för att återvinna ekonomisk stabilitet.
  Och krisen skapades under 1980-talets överhettning.

 38. Guru skriver:

  Egon

  Tack för att du lagt in P1-intervjun med Fichtelius om den kommande dokumentären om Göran Persson. Hans orerande om Carl Bildt är ju förskräckligt. Det ska bli intressant att höra och se med egna ögon i kväll. Samtidigt går det väl an när han vräker ur sig om en person som både kan ta för sig och klara av det. Göran Perssons uppträdande mot människor som är i underläge får emellertid aldrig glömmas bort. Det finns många lämpliga ord i svenska språket på sådant beteeende. Men jag avstår.

 39. Lingon skriver:

  Otroligt att de sanna socialdemokraterna fortsätter försvara det som är och har varit de senaste åren. Jag har egentligen inget emot socialdemokratin utan snarare vad partiet har blivit. Tro inte för en sekund att partitopparna i socialdemokraterna är mer ideologiska eller solidariska och generösa än de i andra partier. De är helller inga fattiglappar utan har mycket pengar som dom inte delart med sig av i sann solidarisk anda. Tror ni det är ni fasansfullt naiva måste jag säga. Det finns hur många exempel som helst på detta så dessa argument om giriga borgare kan ni nog lägga ner nu, det visar ju bara på att man inte kan ta till sig information objektivt. Sossarna är en toppstyrd organisation med mycket liten förmåga att lyssna till väljarbasen och distrikten, det har visat sig väldigt tydligt när man körde över allt och alla ang partiledarposten. Förresten, var det inte Göran Persson som totalt struntade i partikongressen och bestämde själv hur det skulle vara? Väldigt fint och socialdemokratiskt eller hur? Nej, bygg om partiet från grunden och gör det ordentligt.

 40. Kachina skriver:

  Angående krisen -92. Ett flertal i-länder har haft bankkris orsakad av övervärderade fastigheter och bolag. Det är bara i Sverige det lett till en nationell kris. Andra länder hade is i magen och löste det med räntegapet. Här blev regeringen lös i magen och ”sket i byxorna.” DET gjorde en bankkris till en nationskris. Sedan kom valutakrisen, då en handlingsförlamad regering lät EN MAN, Bengt Dennis, bränna iväg sjuhundra miljarder på en vecka.

  Det var vad ”den mest kompetenta regeringen någonsin” uträttade.

 41. Per skriver:

  Carl, min bild av dig är att du är en arrogant människa som enbart kan representera överklassen i Sverige. Min åsikt är att du har ett stort intresse för egen vinning, och en vinning för det förnäma folket i nationen Sverige.
  Hur ska du någonsin kunna förstå oss ur arbetarklassen, och på så sätt; hur ska du någonsin kunna representera oss?

 42. Anden skriver:

  Dan, läs rapporten som skrevs 2001 och som refereras till i länk från Aftonbladet ovan.

  Jag har till och med hört GP erkänna i direktsändning att det var socialdemokratisk politik som orsakade krisen. Precis som rapporten kom fram till.

  Carl Bildts regering hade svårt att hantera den värsta kris som inträffat i Sverige sedan 30-talet. Inte så konstigt, det hade alla haft. Men hans regering började uppröjande, vissa beslut var bra andra mindre bra. Men grunden var lagd när Invar Karlssons regering tog över.

  En intressant reflektion: Hur många år och valrörelser har inte sociademokraterna kört med lögnen att det var borgarna som stod för krisen. De har vunnit val på den lögnen och regerat Sverige pga den lögnen.

  Sverige har under många år styrts av en regeringen som regerat på grund av en lögn. Göran Persson har ljugit, Mona Sahlin har ljugit.

  Vad säger det om tidigare regeringar?

 43. Tor Aulin skriver:

  Privat?

  Vi kommer säkert ihåg hur GP vid en valrörelse var i Karlskrona och efter ett valmöte trycke till en av sina egna väljare genom att kalla henne för ”kommunist”. Nu bad han visserligen om ursäkt efteråt, men att kalla detta för ett provat uttalande (SVTs kamera och mikrofon var på, mindre än 2 m från händelsen) kan väl knappt stämma.

  En sådan bagatell hindrar inte Buffeln GP att drämma till en stackars kvinna som bara ville ställa en enkel fråga. Frågan kanske inte passade GPs oerhörda intellekt? Dum fråga!

 44. Kazhina skriver:

  Det var Carl Bildts regering som gjorde jobbet och vände skutan. Bildt övertog ett land på nedgång, i fritt fall, och överlämnade ett land på uppgång! Sen tog Persson åt sig äran. Jag skulle kanske inte sträcka mig så långt som att Persson är ”jävla dålig”, men hans starka sida verkar inte vara att se det goda hos andra, tydligen inte heller hos dem i sina egna led. Dock borde Persson kanske ändå ha en eloge för sitt mod att låta sig dokumenteras så här privat. Modigt, tycker jag! Det är möjligt att han gjorde det delvis i eget ego-intresse, men icke desto mindre modigt, för han måste även ha insett riskerna.

 45. Egon skriver:

  Kachina:

  Det är riktigt att de skulle släppt kronan fri tidigare.
  Går inte att ha fast växelkurs kombinerat med fria kapitalrörelser.
  Detta var dock inte en blockskiljande fråga.
  Den fasta växelkursen var en sen länge accepterad politik.

  Min poäng var att saneringen av ekonomin egentligen inleddes av
  Bo Lundgren och Stefan Ingves. Och det var saneringen av finanskrisen
  som var den viktigaste saneringen.

 46. Tony Kollberg skriver:

  Vad ska man säga, det visar hur divia Göran är. Fall inte för trycket och kasta skit tillbaka bara utan föregå med gott exempel och vänd andra kinden till, men det är så du oftast agerat och är ett föredöme.

  Göran har inte ens tackat er för vad ni gjorde och drog i svångremmen för Svensk ekonomi i början på 90talet. Han fick bara ta över det ni redan hade påbörjat och behövde aldrig ta de riktigt impopulära besparingarna som krävdes vilket fortfarande krävs eftersom vi har ett underskott på 1200 miljarder.

  Bara GUD ved vad som hade hänt om inte dessa åtstramningar hade gjorts, vi hade säkert haft tre ggr så stor statskuld idag och landet hade fått en utveckling liknande Zimbawe!

 47. Dan skriver:

  Vad vinner man på att kallas Carl Bildt arrogant. Hans eventuella arrogans är väl inget att bry sig om. Är han överklassare, han kanske låtsas vara överklassare.

  Vad är en överklassare. För mig är en överklassare typ Wallenberg eller Stenbeck, inte Bildt. Hans pappa hade väl jobb som anställd officer någonstans, utan förmögenhet.

  Bildt har själv skrapat ihop sina miljoner och det efter partiledarjobbet, På samma vis som Göran Persson., ingen av dem är född överklassare, snarare svensk medelklass. Sedan kan man diskutera hur Bildt dragit ihop sina miljoner kr.

  Det mest positiva Bildt gjort är skapandet av denna blogg- men det kunde han gjort även som jordbruksminister.

  Om det hade varit lite krut i Bildts regering 91-94 hade de ej dragit på sig så stora budgetunderskott,

 48. Dan skriver:

  Till Tony Kollberg

  Den svenska statsskulden är på 1200 miljarder kronor, idag, som en liten upplysning.

  280 miljarder keronor är utlandsskulden på.

 49. Lars Hb skriver:

  90-talskrisen var till helt övervägande del orsakad av s-regeringens 80-tal och början av 90-tal. S-regeringens egen utredning har ju slagit fast att så var fallet. Så det är svårt att förstå varför s-regeringens supportrar ständigt tar upp detta. Göran Persson satt med i den s-regeringen och är på det sättet medansvarig till 90-talskrisen. Bildt och hans regering vände kurvorna åt rätt håll men på 3 år fanns det naturligtvis inte en möjlighet att rätta till allt som s-regeringen ställde till med.
  Bildt hjäpte sedan Sverige in i EU och Sverige blev tvungna att följa hårdare ekonomiska lagar än vad som tidigare skett. Detta har lett till att Sverige har fått större förtroende hos marknadens aktörer och därigenom bättre ekonomi. Perssons roll är i det fallet överskattad. Bildt gjorde sedan en storartad insats när han ordnade fredsavtalet i Bosnien. För det fick han mycket höga utmärkelser i Frankrike, Tyskland och England. Persson borde nu börja arbeta i näringslivet ett tag och visa att han kan tjäna ihop pengar utan att hela sitt liv avlönas av skattebetalarna. Är dock tveksam till om han klarar det. Har bl.a för dålig stil och hyfs.

 50. Axel skriver:

  Jag läste en bra sak av alla kommentarer. Alla andra är keffa.

  ”Borgarna vill att medborgarna ska ha pengar att röra sig med, sossar vill att staten ska hantera pengarna.”

  En kommentar av Kruzze var exeptionellt korkad:

  ”Mackis, är ditt mått på framgång hur det såg ut innan valet 06 då 1 miljon svenskar i arbetsför ålder stod utanför arbetsmarknaden eller inte arbetade så mycket som de skulle vilja? Snacka om att lämna efter sig en gigantisk skuld till kommande regering.”

  Om du tror att en miljon svenskar är arbetslösa så är du fan dum i hela huvudet. Större delen av alla ”arbetslösa” är studenter, pensionärer eller annat slödder som inte jobbar. Studenter är alltså Sveriges fetaste förlust eftersom dom varken arbetar eller betalar skatt och dom får en massa bidrag som skulle kunna användas för att sänka bilskatten eller någon annan lyxskatt. Sätt studentjävlarna i arbete! Dom kan man köra med för dom fattar ingenting.

 51. Peter G skriver:

  Många skyller den ekonomiska nedgången på högerns förra styre, vad många missar är ju att en av orsakerna till vår stadsskuld är en ungrare vid namn Geroge Soros, det var han som orsakade det enorma valuta utflödet ur sverige då vi försvarade vår fasta valutakurs under några dagar(som också misslyckades), hur många av er kommer ihåg dagarna då vi hade en ränta på 500%?
  Den mannen orsakade att vi fick många miljader till på vår stadsskuld.
  Soros är ju också känd för att ha knäckt Bank of England också.

  Läs mer om denna karl här:
  http://en.wikipedia.org/wiki/George_Soros

 52. Dan skriver:

  till Axel

  Det är inget trevligt språkbruk att kalla någon så … är du f-n dum i huvet … osv

  Så undviker jag att kalla andra meningsmotståndare.

 53. Dan skriver:

  Till Peter G

  Det var intwe alls Soros- han gjorde en analys, drog slutsatsert och agerade därefter.
  Gruden för hans agerande var den övervärderade svenska kronan.

 54. Jonna skriver:

  Jg håller med, det skulle vara intressant om Carl kunde göa ett inlägg med sin syn på den ekonomiska krisen under 90-talet.

 55. Dan skriver:

  Grunden för hans agerande osv

 56. Anders skriver:

  Kl 2.49 startade debatten om svenska ekonomiska krisen i början på 90-talet.

  Ännu diskuterar vi den här. Intressant.

 57. Fred skriver:

  Hej,

  Jag är troligtvis naiv, men jag är förvånad över att ett hyfsat intulektuellt folk som svenskarna röstar överhuvudtaget på sossarna. Är inte sossarnas dubbelmoral vida känd och sönderläst?? Politiseringen av fackföreningar, fastighetsbolag etc etc. Och vad som orsakade olika kriser är inte så svårt att lista ut. Läs igenom de ekonomiska och politiska sammanhangen så finns svaren där. Persson är en väldigt bra symbol för denna rörelse. Och ja, han städade i statsfinanserna. Efter vem kan man dock fråga sig…

 58. […] DÅLIG. Utrikesministern kommenterar SVT:s Ordförande Persson på sin blogg: “På sina håll är det möjligt att detta ses som stora […]

 59. tegis skriver:

  haha Du ær sa skön! Bra skrivet!

 60. Tony Kollberg skriver:

  Till Dan

  Vad baserar du din uppgift på?

  Ta en titt på ekonomistyrningsverkets hemsida (klicka på pdf-filen)

  http://www.esv.se/publikationer/trycksaker/publikationer/5.6f60681109102909b8000202.html

 61. Egon skriver:

  Fred:

  Mytbildningen om Högerspöket.
  Nya moderaternas mest intelligenta grepp var att desarmera
  denna myt. Sossarna kommer försöka igen och igen att spela på
  denna myt.

 62. Kachina skriver:

  Egon,….mfl.

  Det är ENBART i Sverige som en bankkris orsakat en nationell ekonomisk kris. DET, väcker väl en del frågetecken???????? Största frågetecknet handlar om regeringens kompetens. De stod som fågelholkar medan våra pensionsbesparingar rann över till privata fickor, här och i utlandet.

  Sedan tycker jag som andra här. Detta är ett bra tillfälle för Carl att yttra sig om sin syn på krisen. Dessutom vill jag påminna om vad som sades -92. Pengarna till bankerna ÄR ETT LÅN.

 63. Anders skriver:

  Till Fred

  Vad är det för snack

  Hyfsat intellektuellt…

  Sveriges har i mångt och mycket haft tur att ha haft ett så starkt regeringsdugligt parti som socialdemokraterna – inget snack om saken. Den svenska modellen är en
  känd modell världen över.

  Men självklart, misstagen som gjorts har också varit många, inte minst den bristfälliga ordningen i skolan. Det är bra att Björklund och fp nu vill skapa en bra skola med fler betygssteg. En skola som ställer krav och där kunskapen är i centrum.

 64. Kristian skriver:

  Lite intressant, kanske, att göran Persson personifierar lite av ”det sämsta med Sverige”: att vi har så svårt med andra framgångsrika människor: Kanske besläktat med jantelagen?

  Utan tvekan finns det iallafall någon form av komplex med i spelet. Alltför ofta i allmänhet och i GP:s fall i synnherhet.

  Sedan om det riktar sig 8drabbar) Sahlin, Zlatan, eller Bildt är mig egalt.

  Och att kunna vara generös mot framångsrika perosner innebär ju inte att man inte har förståelse för mindre framgångsrika – lyckligt lottade – personer.

  Trist – å andra sidan kanske jag emigrerar vad det lider!

 65. Kachina skriver:

  BANKERNA HAR INTE BETALT TILLBAKA EN ENDA KRONA.

  Persson har inte gjort ett dyft för att kräva tillbaka dem, fastän banksektorn ligger på årliga vinster över 125 miljarde, kanse för att han tyckte att det var ert löfte och er sak att kräva tillbaka.

  Nu har ni makten. Se till att bankerna betalar tillbaka lånen + upplupen ränta.

 66. Göran skriver:

  Visar bara vilken liten skit Göran Persson är, ännu en bekräftelse på detta.

 67. Geir skriver:

  Göran Persson har alltid varit en mobbare som ständigt måste uttrycka sitt missnöje över andra och samtidigt hävda sin egen förträfflighet. Detta har självfallet varit känt utav alla inom maktens korridorer och det är därför som Mona idag måste rensa ut den gamla mobbar andan i partiet.

 68. Anders skriver:

  Partiet borde ha valt Thomas Bodström, men det kanske går vägen även med Mon Sahlin, hon har vissa klara fördelar.

 69. Tony Kollberg skriver:

  Till Dan igen

  Ta gärna en titt i min blogg i ämnet

  Sveriges Statsskuld 1200 miljarder!
  http://tonykollberg.blogspot.com/2006/09/sveriges-statsskuld-1200-miljarder.html

  Sveriges Statsskuld sjunker!
  http://tonykollberg.blogspot.com/2007/03/sveriges-statsskuld-sjunker.html

  Men rätta mig gärna någon om jag baserat mina uppgifter fel, så jag inte far med osanningar, men så har jag uppfattat statestiken och dragit analys av.

  Det är ju statsskulden som är den stora boven i svensk ekonomi som började rulla på 80-talet och den kommer vi få leva med bra länge om det inte finns politiker som törs ta tag i den.

  Den här frågan är helt underminirad i politiksa debatten och media, jag fattar inte varför borgarna inte tar upp sveriges ekonomi mer och om varför besparingar måste göras så dom som drabbas förstår varför det är nödvändigt. Det skulle bara bli ännu värre annars om man sopar problemen under mattan.

 70. Egon skriver:

  Kachina:

  Bankkrisen skapades på 1980-talet.
  Inget unikt svenskt att fasta växelkurssystemet visade sig omöjligt att
  försvara i en värld av fria kapitalrörelser.

  Kan hålla med om att försvaret av kronan var felaktigt,
  men den inkompetensen delade regeringen med oppositionen.

 71. Micke skriver:

  Hur än det var med krisen så klarade inte Calle o de andra i den dåvarande regeringen att fixa det utan det fick Göran göra sen Vem han än städade upp för feldt skitsamma borgarna var handlingsförlamade och med interna strider dåvarande kd ledaren tjata om sitt vårdnadsbidrag mitt uppe i krisen bildt fick kalla in Ingvar Karlsson säger inte att Bildt är dålig dumt uttalande av Person men som Bildt dra slutsatsen att han gillar prata illa om folk privat då måste han varit med och hört det då och inte protesterat förään nu.

 72. Fred skriver:

  Anders,

  Jag provocerar lite en del, givetvis men jag menar att sossarna under lång tid drivit en politik som går ut på att behålla makten till varje pris för att skydda institutioner som de bygg upp i sin sfär.
  Är svenska modellen känd världen över? För vad? Och vad går den ut på egentligen? Stabilitet mellan fackföreningar och arbetsgivare?Visst, erkänner att sossarna under efterkrigstiden stod för en del genom välfärdsrefomer . Men på senare tid har det handlat mer om makt – mindre om politik. Därför menar jag att det är förvånansvärt att sossarana fortfarande är ett 30 % parti.

 73. DocMa skriver:

  Skippa diskussionen om CB:s för o nachdelar , det för ju inget vart…

  DÄREMOT är det ju VÄLDIGT anmärkningsvärt vad en f d statminister o partiordförande har för generell åsikt om sin efterträderska : ”Hennes styrka är inte tänkandet”. På klar svenska betyder det väl att man dum i huvudet, inte sant?
  Jag tror inte att någon moderat eller annan borgerlig partiordförande någonsin skull drista sig till ett sådant uttalande var sig om en efterförjare eller om en annan politiker. Det är ju tom värre än (s)-partisekreteraren Andersson kommentar om Bengt Westerbergs felprogrammerade hjärna.

 74. Ruben Hansson skriver:

  En jävla bra Persson

  Enligt DN:s och SvD:s förhandsreferat av den kommande TV-dokumentären står Göran år 1999 och tycker synd om Carl. Han undrar alldeles oroligt “vart killen ska ta vägen” han som är så “jävla dålig“.
  Idag 2007 vet vi hur det gick. Carl är uppe i smöret igen och styr och ställer i Arvfurstens palats och Göran knallar som föredetting omkring i den Sörmländska myllan och leker bonde. Allt detta på grund av att Göran var så jävla duktig i valrörelsen.
  Så det kan bliii!, som Närkingen säger.

 75. […] ett omdöme om Bildt som person. Och Bildt reagerar som han ska för att förstärka den effekten. [Bildts blogg, Aftonbladet, Expressen, SvD, DN] Men det är ju för den som minns ett ganska självklart […]

 76. Björn skriver:

  Kul att ingen orkar släppa 90-94 och den ekonomiska kris som för övrigt inte skapades av den borgliga regeringen. Det ska bli spännande om sossarna fortf inför valet 2010 tjatar om vad borgarna gjorde 1990-1994 eller om man kommit ifatt verkligheten och börjar fokusera på vad man själva gjorde därefter genom att se till så att några 100-tusen människor hamnade i utanförskap. Det är upp till bevis för den nya regeringen att visa att man är bättre…

  Ang. GPs siande om huruvida CB skulle få något att göra efter det att han avgick som partiledare så vet vi väl alla vem som hade rätt.

  Att CB skaffat 24 Mkr i förmögenhet är väl bra… verkar ju tryggare att ha honom vid rodret än GP som lånat ungefär lika mycket för att bygga nått skrytbygge för att kompensera sitt arbetarkomplex…

 77. Lennart Granqvist skriver:

  På grund av Göran Perssons lilla hjärna och stora käft tappade SAAB
  JAS-ordern till Österike.
  Göran Persson och Anna Lind medverkade till att ”frysa ut” Österike ur
  EU-samarbete.(Utan att dra ärendet i utrikesnämnden)
  SAAB hade tidigare sålt J29 Tunnan och J35 Draken till Österrike och låg
  i förhandlingar med Österrike om att sälja JAS.
  Ingen gör affärer med tölpar!
  Göran ”lillhjärna” och Anna”med stora truten” gillade inte Jörg Haider.

  Lennart Granqvist

 78. Mikaela skriver:

  Jag blir helt matt av hans Sandlådekommentarer.
  Skönt att vi slipper honom i politiken!

 79. Ingemar skriver:

  Ekonomi, ekonomi, ekonomi. Vem som gör dumma affärer, vem som redde upp statsfinanser etc. GÄSP.
  Trodde komentarerna skulle handla om HSBestämde, Perssons sarkasmer och uttalanden om Bildt men även om Sahlin. Undra om det kommer något om Margot Wallström också.

 80. Christatos skriver:

  Det enda Göran Persson har att göra med ”den svenska modellen” är att han under sin regeringstid har gjort sitt bästa för att montera ner den.
  Skolan har aldrig varit så dålig, vården har inte varit så dålig sedan 50-talet, klassklyftorna har ökat konstant under hans tid. De enda som har fått det bättre är de som inte vill jobba.

 81. Andreas B skriver:

  Carl,

  Jag ville bara saga att Herr Perssons hogfardighet saknar motstycke. Sta pa dig!
  Alla dessa tramsiga debatter du tyvarr blivit indragen i ar ju rent lojevackande. Privata intressen vs Politiska intressen etc etc och nu personangrepp fran Stor Potaten….Dar tyvarr Socialdemokratin kommit undan alltfor latt alltfor manga ganger. Men som du sjalv namnt – kvallstidningarna verkar inte gilla dig speciellt mkt.

  Jag anser (kanske ngt idealistiskt i Sveriges politiska kvallstidnings klimat) att om det ar nagon som kan lyfta Sverige fran sin djupa utrikespolitiska grav sa ar det du. Oavsett aktieinnehav/personangrepp eller annat.

  Lycka till i fortsattningen och ser framemot din fortsatta utveckling av den Svenska Utrikespolitiken.

  MVH

  Andreas

 82. bloggarna.se skriver:

  Mnga applder blev det men vad sa hon.

  Den sjlvgode Persson inte heller s begvad som man har trott.
  Att i sitt eftermle kalla Mona Sahlin fr en icketnkare och sig sjlv fr strateg r s urbota dumt att man tycker synd om karln. Nr han sen kallar Bildt fr jvla dlig brjar i a…

 83. Andreas skriver:

  Hela den socialdemokratiska retoriken på senare tid verkar bara gå ut på att smutskasta alliansen.

 84. Hillary skriver:

  Om GP:

  Han kommer troligen att beredas mycket utrymme i massmedia framledes. Av det enkla skälet att han är MAN och betror sig själv mer än han betror KVINNOR. Ska han komma att fylla upp den plats i tabloidpressen som ”nya kungafamiljen Reinfeldt” hade önskat intaga?

 85. Anders skriver:

  Om dessa stora tänkare.

  Göran Persson, avhoppad studedent, studerade sociologi,

  Carl Bildt, avhoppad student, studerade, var det statskunskap

  Mona Sahlin, har ej heller hon en akademikerexamen från universitetet, läste i alla fall ryska på gymnasiet.

 86. Joel Andersson skriver:

  Ooooh, vad man kan bli trött pa alla SSU:are pa den här sidan.
  Faktum kvarstar: Persson ma ha varit en ”stark ledare”. Och starka ledare kan vara bra för vissa länder ibland. Se bara pa Ryssland under Putin. Ekonomisk tillväxt och stabilitet? Javisst. Reallöneökningar? Japp. Demokratiskt? Knappast.

  I en mer utvecklad demokrati behövs demokratiska ledare. Nagon som vagar omge sig med staka ministrar och inte skapa rädsla bland sina egna. Det är precis som med vilken annan chef som helst.

  Men socialisterna har ju inte direkt gjort sig kända för demokratiskt ledarskap direkt…

  Joel

  P.S: Synd för Persson förstör sitt eftermäle för alltid.

 87. Johans tankar... skriver:

  Jag förutsätter att ingen av er har sett inslaget. Men faktum är att GP förmodligen gör en lysande analys av moderaternas interna strider. Han säger faktiskt att Bildt mest bråkar med Lundgren, Hökmark och gänget och med tanke på att Bildt avgick strax efteråt så var det nog så att han var dålig vid den här tiden. Bildt förlorade dessutom valet det året…

  Vad den ekonomiska krisen består av är det väl mycket lättare och går mycket fortare att leta fram fakta än att 100 personer gissar och slänger käft här.

 88. Kalle skriver:

  Vad klagar ni för? Persson har för en gångs skull rätt CB är en politisk idiot och Sahlin en idiot i största allmänhet.

 89. Johans tankar... skriver:

  Jag kanske ska upplysa herrskapet om att uttalandet om Bildt gjordes -98 och uttalandet om Sahlin gjordes -96.
  Det är inget som GP sagt nu direkt…

 90. Anders skriver:

  Joel

  Är det mig du kallar för ssu are . jag är 52 år, där gjorde du mig på gott humör.

  Sveriige hade tur att Persson sanerade vår ekonomi, ja, Gyllenhammar påpekade ju detta också. Han kan väl inte anklagas för att vara ssu are.

 91. Anders skriver:

  Till Kalle

  Det är under vår vårdighet att kalla Göran och Carl och Mona för idioter – sådant språkbruk hör hemma i en annan värld, en annan kultur.

 92. THUNDER skriver:

  SOCIALDEMOKRATERNA , KOMMER ALDRIG MERA VARA I REGERANDE MAKTSTÄLLNING I FRAMTIDENS SVERIGE , TACK JESUS KRISTUS GUDS SON . AMEN…………….

 93. Anders skriver:

  vår värdighet

 94. realist skriver:

  är helt säker på att galle aldrig sagt nåt styggt om göran…

 95. Anders skriver:

  Thunder

  Du har fel, 2010 är sannolikheten stor att s är tillbaka med Mona Sahlin som statsminister.

 96. Kachina skriver:

  KRÄV ATT BANKERNA BETALAR TILLBAKA LÅNEN FRÅN -92!,……+upplupen ränta.

  Borgarna gav lånet. Då är det borgarnas sak att kräva återbetalning.

 97. Ulijanovits skriver:

  Hur lyckades Bildt skrapa ihop 24 mkr

 98. Kachina skriver:

  ”TACK JESUS KRISTUS GUDS SON . AMEN…………….” sade Thunder, kristen fundamentalist som vänder sig i bön mot Manhattan, fem gånger per dag.

 99. Ulijanovits skriver:

  Är det någon som har en aning om hur Bildt fick ihop sina 24 mkr – om det är nu den siffran

 100. Joel Andersson skriver:

  Morgondagens nyheter:
  ”Ledande SSU:are saboterar Bildts blogg.”

  Har ni nagra medlemmar kvar att förlora? Vad sägs om att försöka syssla med politik istället?

  Mvh,
  Joel

 101. Johans tankar... skriver:

  Bildt har fått ihop 24 milj på olja i krigsförande länder, tvivelaktiga gasaffärer i ryssland och se till att svältande barn försvinner om det finns olja under deras fötter…

 102. Tyckare skriver:

  GP har alltid dragit ut på svaren vilket man märker i delar av dokumentären som visats och det får ju en att ta en tankestälare. Antingen så är han eftertänksam eller så är han bara allmänt korkad. Om man skulle fråga honom vilket han va så skulle han nog säga eftertänksam. Visst, andra får tycka vad de vill men jag tycker inte att det är särskilt eftertänksamt att säga ”djävla dålig” om en annan politiker. Privat kanske men inte i en intervju som ska komma att sändas i TV. Sen är Bildt inte min favorit figur men man är ju korkad om man säger nåt sånt!!!

 103. Ulijanovits skriver:

  Joel

  Vilken muf klubb är du med i – eller har du också passerat de 40

  mvh

  Ulijannovits

 104. Ulijanovits skriver:

  Ja, det var inget bra uttalande från rorsmannen Göran, vare sig om Mona eller om Carl Bildt.

  Göran kan nu slutföra sina saociologiska studier vid Örebro Universitet – där är han för övrigt hedersdoktor.

 105. Ulijanovits skriver:

  sociologiska studier

 106. DrPhil skriver:

  Den här bloggen har ju varit sådär halvskoj, men nu är det väl dags att lägga ner den, va? Skämtet kan ju inte dras in absurdum – Man måste inse när gränsen är passerad.

 107. Joel Andersson skriver:

  Ulijanovits

  Ingen MUF-klubb alls faktiskt. Och har aldrig varit. Ej heller annat ungdomsförbund. MUF är inte mycket bättre dom. Dom skulle säkert gjort samma sak om en ledande sosseminister hade haft en blogg. Fast det rättfärdigar inte det som ni haller pa med.

  Jag rakar faktiskt vara intresserad av politik. Liksom manga andra här skulle jag tro.

  Joel

 108. Lennart Granqvist skriver:

  Anders,jag tror att du har rätt!
  Det där uttrycket”die dumme Schweden”stämmer nog.

  Ett folk som var så dumma att dom röstade fram Olof Palme kan
  ju gå på ”valserna ” en gång till.

  Jag kommer ihåg devalvering av kronan,devalvering,devalvering,
  devalvering,devalvering,devalvering,prisstopp,strejkstopp,lön-
  tagarfonder,ytterligare devalvering,tvåsiffrig inflation varje år,ytterligare
  prisstopp,stålverk 80,varvskris,massinvandring från Sydamerika,osv.

 109. Robert skriver:

  Resultatet av den politk G Perssson ledde talar for sej sjalv,
  Europas hogsta arbetsloshet,
  Den mest forfalskade statliga statistiken i europa, for att forfalska bilden av sverige.
  Tidernas storsta stats skuld,
  Skola, sjukvard, polis vasende i forfall,
  Hogst brottsligheten i svensk historia,
  Mass invandring utom kontroll,
  Korruption mer som regel an undantag,
  Avsaknad av politiska beslut och utrikes politik,
  Efter hans beromda kommentar ”arbetslosheten behover vi inte gora nagot at” sa inser man att han har inget begrepp om det mesta. Tanka ar inte hans starka sida, och nu nar den nast klokaste sossen blev partichef, ja det blir nog bra.

 110. Marianne skriver:

  Av de kommentarer som läckt ut från Göran Perssons TV-dokumentär verkar det bli
  en skildring av en liten man i en stor kropp.

 111. Phat Pat skriver:

  Käre Carl, inom sinom tid skall även du finna din själsfrände. Manifestationerna har pågått i dagar nu, och varken du eller jag kan se stoft, beundra din bukt. Många stora män harr kommit och gått, från Julius Caesar till Sigmund Freud, men du är den enda som har bestått. blommor äro sköna, lika så du min oklanderliga carl bildt, ni är som en klar soluppgång som bryter mörkrets tystnad i dem mörkaste skogar norraste norrland har att erbjuda, din oskyldiga födsel var början på ditt liv, likaså mitt.
  Jag skulle bjuda ut dig, just dig, till skol balen, även om du var den fulaste tjejen, så skulle jag fortfarande valt dig Carl, Carl med stort C precis som den romerska.
  Och därmed lyder slutpläderingen: du må inte ha alla hästar i stallet, du må inte vara ”the quickest of cats” du må inte ha dom tuffaste skorna, du må inte vara någon jäkel till schackspelare (det ska gudarna veta) men vad du än gör så gör du det alltid med stil..
  MvH Mike Tyson

 112. Kazhina skriver:

  Bildt övertog ett land på nedgång, i fritt fall, och överlämnade ett land på uppgång! Carl Bildt gjorde jobbet. Det var Carl Bildts regering som gjorde jobbet och vände skutan som socialdemokraterna styrt på fel kurs under hela senare delen av 80-talet. Sen har Persson stått och vinkat på bryggan under sina 10 år som statsminister och tagit åt sig äran för det Carl Bildt och hans regering gjorde.

 113. Marianne skriver:

  Så bra det blev när ett c blev z. Nu kan man läsa sign Kazhina utan att rysa.

 114. victor d skriver:

  HA! TROR NI ATT CARL BILDT BYGGT UPP SVERIGE under hans tid som Statsminister. Har ni fel det var tack vare Bildt vi fick större statsskuld, RÄNtorna steg med 500%. Regeringen blev en flopp. VI kom i en djup kris under Bildts tid som statsminister. HA!

 115. Kurt skriver:

  Till Göran Persson

  I sitt sätt att själv göra sig stora avslöjar sig ofta de små.

 116. Mattias Backman skriver:

  Dan->

  Klart att man kan ta kritik som moderat men hur har det varit egentligen? Är det så himla svårt att reda ut ekonomin om man fick leda hela tiden under ”det glada 80-talet”? (Då man förövrigt lyckades råna hela det svenska folket som tjänade några tusenlappar extra med 95%-ig statlig inkomstskatt.)
  Hur lätt var det för vilken regering som helst att göra något åt ekonomin 1991-1994? Eller har du glömt den perioden? Det var den stora fastighetskraschen men det tycks alla glömma när man talar om Bildt vid denna period.
  Och hur lätt är det inte att räta upp ekonomin om man fick regera under 1990-talets slut? För du tror väl inte din naiva navelskådare att det var SVERIGE som gjorde att det gick bra? Det var ett land lite mer västerut på kartan som har liiiite mer betydelse för vår ekonomi än vad någon regering någonsin i Sverige kommer att ha.
  Nu ska det dock bli spännande att få se om högern kan få fart på Sverige MER än sossarna fick. Det är nu upp till bevis när man fick ta över en strålande ekonomi från start och inte behöver rädda vad som räddas kan undan världsekonomiernas kollaps. Så 2010 ska jag ta ställning till om jag ska fortsätta vara moderat eller inte.

 117. Kazhina skriver:

  Carl Bildt utförde ett viktigt arbete som oppositionspolitiker under hela 80-talet i dusterna med Palme. Under början av 90-talet bröt han ett nioårigt socialdemokratiskt regeringsinnehav och satte Sverige på rätt kurs. Under resten av 90-talet arbetade han som fredsmäklare och Hög Representant på Balkan. För dessa insatser har han bland annat förärats Hederslegionen av Franska Republiken samt kommit att åtnjuta ett unikt gott renommé i hela världen. Därefter har han varit en flitigt anlitad som företagsledare inom internationella storföretag, vilket givit honom unika erfarenheter och perspektiv. Han har därigenom även bidragit till ekonomiska kontakter mellan Sverige och andra länder, bland annat i tredje världen. Överallt är Carl Bildt en respekterad person, utom inom svensk vänster (pga av avundsjuka) och bland vissa viktigpettrar till journalister.

 118. Kachina skriver:

  Jäklar, detta ser ut att bli Carl Bildts hetaste inlägg någonsin. Det tände tydligen svenska folket. Kl 20:00 sitter några miljoner framför TV:n för att höra sensationen yttras, ”Bildt är så dj-a dålig”. Fantastiskt, vilket folk.

  Kazhina

  Kan du förklara varför Sverige är det enda land med övervärderad fastighetsmaknad och övervärderade företag, som hamnat i en nationell finansiell kris. När jag diskuterade med Carl -69, gällde marknadekonomi. Det var vad han predikade alltsedan dess. I en marknadsekonomi gör företag konkurs, även banker. Samma år. -92, gick ca. 250 bankkontor i USA i konkurs. (FD skyddar småsparare) I Sverige fick bankerna ett ”lån” som ingen kräver tillbaka, av precis den man som predikat marknadsekonomi sedan -69.

  Nåt fel är det. Jag tror faktiskt att Bildt och grabbarna ”gjorde i byxorna”, i stället för att kolla hur andra länder löst samma problem. Samma problem har funnits i USA det senaste året, minst. Jag ser ingen Bildt-lösning där. Varför inte? Kanske det har hänt förut och kanske lösningen är is i magen och räntegap.

 119. Johans tankar... skriver:

  Jag skriver det en gång till… Det Persson gör är förmodligen en lysande analys av det rådande läget -98. Jo det var -98 han fällde kommentaren om Bildt.
  Om man har sett inslaget så vet man att han kommenterar det rådande läget inom Moderaterna. ”Bildt får ju bara bråka med Lundgren, Hökmark och gänget. Det var nog inte vad han tänkt sej. Det är synd om killen.”
  Ett parti med kraftiga interna motsättningar gör dess ledare dålig. Och Bildt avgick ju strax efter. Han hade dessutom förlorat vlet det året. Så jag tror att Persson hade ganska mycket på fötterna för uttalandet.

  Uttalandet om Sahlin gjordes -96. Några år sen… Mycket har hänt sen dess.

 120. Peter Johansson skriver:

  Kanske inte så snyggt, men vad säger moderater om socialdemokrater och vänsterpartister när ingen lyssnar?

  Vad sades om Palme i de fina lokalerna när några kristallglas med årgångsvin slunkit ner i strupen?

  Å andra sidan är det inte så illa att vara ärlig?

 121. Anja skriver:

  Göran Persson är som en Niveaburk
  Dryg och fet.
  Det är ett gammalt hederligt ordspråk som fungerar ännu.
  (Usch nu var jag elak)

 122. Roblin skriver:

  Omvärlden var också i kris under samma period under niottio-talet. när det vände uppåt i omvärlden så vände det uppåt i Sverige också. Det är väl inte någon svensk polititikers förtjänst utan industrin.

 123. Monika skriver:

  Den borgerliga regeringen i början av 90-talet skapade arbetslöshet och sådan kostar multum. De ville förändra och det snabbt. De ville få folk att bli egna företagare och så fungerade det inte. Vissa kommuner som var moderatstyrda ströp socialbidragen. Många kastades ut på gatan … allt det där kostar. Samtidigt som vi fick skattelättnader på för en medelinkomsttagare ungefär en 100-lapp per månad. Detta kostar.
  Det här gör man inte om man tar över en ekonomi som man menar den tidigare regeringen har åstadkommit. Så oavsett vem som skapade krisen på 90-talet, så klarade inte den borgerliga regeringen av den och DET är något en regering måste kunna göra. Detta klarade Persson av.
  Samtidigt kan jag förstå vilja att förändra det man anser vara fel, men det behövs bra ekonomi för att kunna göra det – Den här gången kanske de lyckas. Felet som jag ser det med borgerliga regeringar är att de stryper köpkraften för de sämst ställda. Det kostar också pengar – för företagen. Detta skapar rädsla för att satsa osv. Det skapar indragningar mm.

  Förändringar måste ske långsamt och med eftertanke.
  Men jag förstår de borgerligas iver – de har oftast inte så många år på sig.

  Jag gillar inte heller GP – han har en för bufflig framtoning.
  Men han klarade Sverige ur den värsta krisen – det är helt sant. Och det erkännandet måste vi ge honom, tycker jag..

 124. Lingon skriver:

  Så länge vi fortsätter kalla varandra vid öknamn och stigmatiserar varandras ståndpunkter lär inte denna diskussion komma vidare långt. Men det är ju inget nytt tyvärr. Man kanske borde undersöka ifall man kan införa någon form av alkoholfilter för att kunna kommentera?

 125. Lasse skriver:

  Den som inte arbetar skall heller inte äta och Arbeit Mach Frei verkar vara två valspråk för den här regeringen

 126. Lingon skriver:

  När borgarna nu kom till makten talades det om att de kom till ett dukat bord med goda statsfinanser och låg arbetslöshet o.s.v. Varför använder man inte samma tankegång från den vänstra sidan vad gäller den förra borgerliga regeringen? Hur var bordet dukat den gången? Vem hade lagt skeden på kniven och såsen under vinglaset?

 127. Estelle skriver:

  Ja, äntligen är vi av med honom. Den självgode Göran Persson.
  Självupptagen in absurdum.
  Carl Bildt är en utomordentlig tillgång för svensk politik! Bildt spelar i en helt annan klass än Göran Persson någonsin kommer i närheten av.

 128. Johans tankar... skriver:

  Reinfeldt sa själv att han kom till dukat bord…

 129. Janne skriver:

  Nåå, nog tror jag Carl Bildt hade varit rätt nöjd med en fyradelars dokumentär featuring honom själv.

 130. Per G skriver:

  Otroligt skönt att få direkt kontakt med en topp-politikers vardag. Även om det är envägskommunikation så tror jag att sanningsgraden vida överstigar den som presenteras efter medias vinklingsfilter. Går det att prenumerera på bloggen via SMS? Skulle vara kul att visa för internationella kunder var vår utrikesminister gjorde under dagen. Snacka om öppenhet.

  Pelle G

 131. calle skriver:

  sv: Jonas

  som debattör var och ÄR Carl Bildt oslagbar i mina ögon. Heja Bildt och lycka till, du är en enorm tillgång för den svenska politiken och framförallt för Sverige i världen!!!

 132. Dotter Svea skriver:

  Persson uttalanden bör nog ses i sammanhanget att de kommer från den man som lett socialdemokraterna till sin värsta valkatastrof sedan 1914…

  Demokrati rockar!

 133. David skriver:

  Hahahahahahahaha! Skönt uttalande!

 134. StefanD skriver:

  Lingon:
  ”Man kanske borde undersöka ifall man kan införa någon form av alkoholfilter för att kunna kommentera?”

  Visst varför inte…ska vi säga minst 2 promille för att få kommentera? Jag menar, det kan ju inte bli värre än det tramset man får läsa från vissa

 135. Kim S. skriver:

  G. Persson saknar verklighetsuppfattning. Illa att SVT investerar dyrbar tid och pengar på att filma honom när han berättar. Det finns förvisso visst underhållningsvärde i att se honom göra bort sig i TV-rutan.

 136. Kazhina skriver:

  Monika. Arbetslösheten var på väg upp när Carl Bildts regering tog över 1991. Den började så sakta krypa ner 1994 när man lämnade över. Grunden till återhämtningen lades av Carl Bildts regering. Sen ska Persson visst ha erkännandet att han putsade vidare på vad de borgerliga byggt.
  Kachina. Jo räntepolitiken var inte bra, men den var det ju enighet om över blockgränsen. Angående marknadsekonomi så finns det ingen – inte ens republikanderna som du brukar tala om – som förespråkar total marknadsekonomi. Som du säger, total marknadsstyrning är en dröm som är omöjlig att ha och nästan ingen utom extremliberaler vill ha. Carl Bildt är ingen extremliberal. Men i socialdemokratins Sverige behövdes en stark liberal stämma. Allt är en fråga om avvägningar. Allt som en regering gör är självklart inte bra. Carl Bildt sade det också själv – han är nämligen en man som kan vidgå sina misstag – ”ett misslyckande skall kallas ett misslyckande”. Men faktum kvarstår. De borgerliga städade upp efter socialdemokraterna och överlämnade ett fint bord som det bara var för Göran Persson att duka med lite krims-kramsbetick och sola sig i glansen av silvertallrikarna.

 137. Egon skriver:

  Kachina:

  Bankkrisen är ett exempel på ett genuint marknadsmisslyckande.
  To big to fail. Sverige har ett begränsat antal storbanker.
  Tre storbanker var på fallrepet: Nordbanken, Föreningssparbanken och
  SE banken. Politikerna var tvungna att agera för att undvika en långvarig
  depression.

  Är ett exempel att den svenska banksektorn i praktiken gick
  i konkurs och staten var tvungen att rädda situationen.

 138. Pia skriver:

  Pinsamt att dom överhuvud taget visar det på SVT…. Kollade ändå en stund men nu när han pratade om att Åsbrink gjort en stadskupp när han avgick så blev det helt enkelt för mycket för mig.
  Han är gammal nu Persson, börjar bli svamlig och min åsikt är att han borde söka hjälp för sin förföljesemani.

  Skönt att dom inte längre är inblandade i styret av Sverige hoppas att dom inte heller får chansen med Mona”konkursen”Sahlin. // Pia

 139. Pia skriver:

  # Lasse Says:
  mars 19th, 2007 at 6:26 pm

  Den som inte arbetar skall heller inte äta och Arbeit Mach Frei verkar vara två valspråk för den här regeringen

  Är det inte Lasse-latmask som vaknat för dagen så säg…

 140. […] Bildt har gått igång på bloggen över Perssons snart 8 år gamla uttalande “Jag är ju naturligtvis gynnad av att Bildt är […]

 141. SL skriver:

  Jag tycker, att det mera verkar vara en massa ”gnällspikar , som kommenterar-särskilt i dag. Ingenting är bra utom att Kachima verkar vara i fin form-faktiskt vettig ibland. Kör hårt!

 142. Gustav skriver:

  Jag tycker inte synd om Carl Bildt. Inte det minsta. Han har ju haft skitkul.

  Rock and roll!

 143. Kachina skriver:

  Kazhina och Egon

  Visst tog de över ett råttbo. Men, HUR utfördes städningen. JAG blev informerad om situationen i Nordbanken redan hösten -89. Borgarna satt i Nordbankens styrelser över hela Sverige. Jag blev informerad av en borgare som satt i en av Nordbankens styrelser.
  Situationen var inte okänd för Bildt och de andra. De måste ha haft minst två år att förbereda åtgärderna.

  Sedan måste vi komma ihåg att Sverige inte är ensamt om att hamna i den situationen. Hur kan det komma sig att VI är det enda land som hamnat i en öppen nationell kris, på grund av övervärderade fastigheter och företag. Stora delar av krisen var en illusion. Företag som teoretisk inte hade säkerhet, sattes i konkurs, trots att de hade god betalningsförmåga och inte på något sätt hade problem. Dessa företag såldes sedan för en spottstyver. Skattebetalaren fick betala mellanskillnaden. Då måste man fråga sig;

  VEM KÖPTE?

  VILKET INFLYTANDE HADE DE PÅ REGERINGEN?

 144. Lingon skriver:

  Man får gnälla, gnäll är skönt. Dock är det ganska meningslöst ifall det sker utan substans och pragmatiska argument. Lite som att onanera med en röd ballong fylld av ingenting.

 145. Niklas skriver:

  Tycker synd att Göran persson pratar illa bakom ryggen på Carl Bildt. Allt är bara struntprat, Carl Bildt är en bra politiker thats it. I Sverige ska man inte hålla på med att prata illa om varandra, det är osvenskt. Har man något på hjärtat, säger man det ansikte mot ansikte. Ett påhopp i denna kaliber som Göran Persson gjorde, förtjänar inte våran underbara Utrikesminister. Go Carl Bildt

  Mvh Niklas

 146. Andreas skriver:

  Till Kachina…

  Angående statens lån till bankerna undr bankkrisen. Så är de återbetalda och mer därtill. T ex Vad som idag är Nordea, där de största stödet gick till, togs ju helt över av staten. Och vad staten har tjänat enbart på de utdelningar sen dess är ju betydande summer, utöver vad staten har tjänat på att sälja ut sitt ägnde i Nordea.

 147. Magnus skriver:

  Vänner,

  Can’t we all just get along? ;-)

  Respect till Calle för att han bloggar och bjuder in oss i sitt vardagsrum.

  Må väl,
  Magnus

 148. Egon skriver:

  Skulle vara intressant att se en kritisk granskning av
  bankkrisen. Finns många bankchefer som gjorde bort sig.
  Särintressen som skodde sig.

  Finns ett grundläggande problem i den svenska kapitalismen och
  det är att den är för beroende av ett fåtal storföretag.
  Det har varit för lite inslag av konkurrens i det svenska samhället.
  Det gäller både politik och ekonomi.

 149. johan skriver:

  Carl Bildt- du har de senaste veckorna haft invändningar mot journalistiken kring dig. Som du inte tycker ger en rättvis bild och återger enbart lösryckta uttalanden och ofullständig fakta. Är inte det precis vad du här gör själv? ”..ständiga tendens..” visst det är en blogg men genom detta sandlåde uttalande är du på en lägre nivå än GP.

  Trevlig kväll

 150. Fredrik skriver:

  Nu skriver inte Carl ”ständiga”
  Så du menar att när en person uttalar sig illa om andra så ofta som Göran gör så kan man inte säga att han gör det för då är man likadan.?

 151. Olof skriver:

  Det är oförklarligt att en politiker som Mona Sahlin kan komma till i detta landet, men det är om möjligt mer oförklarligt att kalla Carl Bildt ”dålig”. Usch pust och stön över vad folk är oupplysta.

 152. Fredrik skriver:

  Inte ens när tidningarna ska citera Carl Bildts egen blogg så lyckas de göra det korrekt.

 153. Tyckare skriver:

  Jag håller inte med om att CB var dålig som statsminister men faktum är att t.ex. statsfinanserna inte var de bästa. Det borde han ha klarat upp lite bättre. Dock får man ej glömma hans engagemang utomlands. Om han bara hade engagerat sig mer om finanserna så hade han kasnke suttit kvar som statminister ytterliggare en mandatperiod. Man kan kort och gott säga att Bildt var helt ok som statsminister men ialla fall jag tror att han gör sig mycket bättre som utrikesminister.

 154. Lasse skriver:

  Tycker du det var lågt Pia? Kanske var det lågt men inte så lågt som a-kassan som den här regeringen har sänkt. I Nazitysklands Tredje Rike var inte sjuka och arbetslösa välkomna och jag ser klara likheter med en viss regering.

  LasseLatmask

 155. Hermann skriver:

  Stor humor Calle! Du är ju inte direkt känd för dina vänliga ord om Persson eller Sverige för den delen. Nej, skaffa skägg och hyr en ö..

 156. Hermann skriver:

  Göran Persson låter som Percy Nilegård när han kritiserar Bildt.
  Han framstår i Fichtelius dokumentär ofta som en parodi på sig själv.

 157. Dr Bronk skriver:

  Kanske finns förklaringen till vänsterns långdragna hetskampanj mot Bildt här ? Den frustrerade GP sitter på Torpet och regisserar sin hämnd på den Bildt som nu lyser och glänser och inte alls var ”så jävla dålig”.

  GP är simpel, patetisk och i behov av att lämnas i fullständig glömska !

 158. Antimannen skriver:

  Mycket snack här av sossar om vem som bär skulden till den ekonomiska krisen 1992. Läs detta dokument innan ni tjafsar vidare:

  http://www.regeringen.se/content/1/c4/33/54/bae7047c.pdf

  Snabbversionen: Sossarna erkänner att deras egen politik lade grund för att den ekonomiska krisen 1992 blev djupare än nödvändigt.

  Lägg därtill att socialdemokraternas skuggbudget för 1993 och 1994 var underskottet betydligt större än den borgerliga regeringens. I s-förslaget för 1994 var budgetunderskottet 30 miljarder större. Sossarna skulle alltså fördjupat den ekonomiska krisen ännu mer om de suttit vid makten.

  Men fakta är ju inte sossarnas bästa vänner så de får väl hålla sig till historieförvanskning och domedagsspekulationer. Ingen lyssnar ju på dem iallafall nu för tiden…

 159. Filippoppo skriver:

  Antimannen, oavsett vilka som satt vid makten så var det ju högerpolitik som fick skutan Sverige att sjunka, borde kanske mana till eftertanke.

 160. Kachina skriver:

  Antimannen.

  Jag har bra minne och ett nätverk av informatörer. Tavlan ändras inte för att en regering lägger egen färg på den.

  Tyckare

  Jag tycker i stort som dig, även om jag fortfarande funderar på om de som tjänade mest på krisen, även var regeringens rådgivare. Och,……kom ihåg, att inget annat land har hanterat motsvarande kris på detta sätt. Agerandet var i princip en oerhörd kapitalförstöring där produktionsbolag och fastighetsbolag såldes på REA 70-80%.
  Skattebetalarna och pensionärerna fick betala. Finansvalpar och vissa börsbolag blev rika eller ännu rikare.

 161. Anders Bockgård skriver:

  Persson var ju grandios och empati är han mäktig också. Han tyckte ju synd om Bildt för att han var så dålig och hade svårt för sig!

 162. Peter Johansson skriver:

  Jo !! nog har han helt rätt Göran ,, Carl Bildt är ju så jävla dålig. Nått annat vore ju lögn att säga.

 163. Johan Gunnarsson skriver:

  Många har blivit överkörda av Persson men nu kommer de tillbaka som gummibollar, Sahlin, Wallström. Kanske Åsbrink studsar tillbaka rätt som det är.

 164. Sorthor skriver:

  Ja,Ja Goran i ett nøtskal. Det är väl han själv som åter bevisar att tänkandet inte är hans starkaste sida. Ett gammelt ordspråk ” Se till att hjärnan är innkopplad innan du øppnar truten”.

 165. Kachina skriver:

  Buffel Persson, så mycket tänkare är han inte om han sitter och beslutar förändringar som gäller social- och finansdepartement tillsammans med partiledning och LO, utan att berörd minister vet något, förrän de får höra det på en presskonferens. Inte undra på att Wallström och Åsbrink avgick.

 166. Antimannen skriver:

  Nej, det var samma gamla socialdemokratiska socialism som sänkte Sverige ner i detta helvetiska gap.

  Sossarna har alltså vunnit tre val och klamrat sig fast vid makten i 12 år på lögnen att det var regeringen Bildt som orsakade den ekonomiska krisen. 2006 trodde ingen längre på den lögnen. Mer valanalys än så behöver ni sossar inte.

  Socialdemokratisk politik är samhällsdestruktiv och varje sund människa bör sky den som ett luftburet fågelvirus…

 167. Kachina skriver:

  Menar du Antimannen, att den liberala kapitalismen i Latinamerika och i republikanernas USA är mindre destruktiv?

 168. Johan Gunnarsson skriver:

  Vem hade förväntat sig kärleksord från Persson om Bildt ? Bildt kan också vara rätt frän och det tillhör spelets regler. Inget att fästa sig vid.

 169. Jenny skriver:

  Min gamla morfar sa alltid: ”Den som inte är sosse före 20 har inget hjärta, och den som är det efter 20 har ingen hjärna”. Visst var det gulligt sag?

 170. Monika skriver:

  Vilka som sänker Sverige under vissa perioder får väl historikerna i framtiden analysera….
  Efter att ha sett dokumentären om GP och sen minidebatten mellan Mona S och Fredrik R så säger jag – Ååh, vad skönt att sossarna har fått en ny partiordförande…. Det känns lättare att andas nu.

  Äntligen har oppositionen vaknat!

 171. Kachina skriver:

  Jenny

  Sade han inte resten också? Före 20 är hjärtat rött, efter 20 är hjärtat svart.

 172. Tojo skriver:

  Usch, nu vräker Kachina ur sig galla igen.
  Uppmanar alla att ta ett renande bad.

 173. sara d'elia skriver:

  Hej Calle!
  hàr sitter jag i rom och àter pasta med kyckling och làser din blogg. jag tycker den àr rolig. framfòrallt tycker jag att det var roligt att gòren tycker du àr ”jàvla dàlig”. han àr fòr kul! jag satte nàstan pastan i halsen. jag tycker att gòran àr ”en tònt”
  kramis

 174. Kazhina skriver:

  Kachina, för en gång skulle så håller jag med dig om det du säger om Persson. Jag kan också förståe varför Wallström och Åsbrink gick. Men jag skulle vilja tillägga att jag tycker att det ändå var modigt av Persson att gå med på det här projektet och tala så öppenhjärtigt som han ändå gör! Jag upplever att programmet gav en viss inblick i Perssons tankar, som jag känner viss tacksamhet för att han delar med sig av. Jag finner förresten inte, att det han sa om Bildt var särskilt elakt egentligen. Det var faktiskt inte Bildts bästa period som moderatledare just då, åren innan han avgick, och det uttryckte nog ärligt vad Persson faktiskt tänkte för tillfället. Kanske är Göran inte alltid världens smidigaste socialt sett, men han sa vad han tänkte, både om Sahlin och om Bildt, och jag tycker kanske inte att man kan lägga honom det till last för sin uppriktighet så här i efterhand. Då tycker jag kanske att hans ständiga svartmålning av Bildts regering under 90-talet är värre, onyanserat och alldeles uppenbart för att förhäva sig själv. Men leve Carl Bildt och Göran Persson – med dem går en generation i graven! Men Bildt ska förhoppningsvis hålla ut ett tag till som utrikesminister innan han blir EU:s utrikesminister i stället!

 175. […] att Carl Bildt är så djävla dålig är kanske höjdpunkten på den punkten. Carl Bildt har samma åsikt på sin blogg. Fortsättningen blir säkert både intressant och underhållande. Spännande kanske. […]

 176. Marianne skriver:

  Sahlin och Wallström användes i valkampanjerna (avsnitt 1 av 4) som de pinuppor som ligger på motorhuvarna på bilmässorna. Många kom och gick i denna delrapport -frun ( som han skaffade sig som en frackskjorta till Nobelfesten)och Åsbrink.Fler lär komma.

 177. Kachina skriver:

  Du måste duscha hjärtat, Tojo.

  Svart och brunt är Z-ideologins färger.

 178. Kerstin skriver:

  Exakt vad även jag upplevde då jag såg första avsnittet om den store Persson. Detta att tala nedvärderande om andra. – Och ordvalet, sén. Anstod det en statsman?
  Det går ju att byta TV-kanal.
  Många gånger har jag gjort det, efter att ha mått rent ut sagt – illa.
  Ibland har jag härdat ut.
  Anledningen har varit tvingande, dvs att jag borde veta vad som försiggick i f.d. statsministerns värld.

 179. Kazhina skriver:

  Det är lite orättvisst egentligen att anlägga statsmannaperspektivet på programmet om Persson, för han är ju inte statsman längre och behöver heller inte vara det. Hela poängen med programmet är ju att han inte behöver uttala sig med samma hänsyn och med samma ordalydelse som när han var statsminister. Här kom man kanske människan Persson lite närmare, och man kan gilla det man ser mer eller mindre, men jag tycker Persson är värd respekt för att han ställde upp på det här. Möjligen kunde man ha väntat lite längre med att sända det, så hade det varit lite mindre laddat. Jag vill önska Göran Persson en välförtjänt och fridfull tid i sitt nya hus! Han har jobbat hårt. Visserligen tyckte jag lite synd om honom i vissa av inslagen, speciellt i debatterna mot Carl Bildt som alltid krossade honom retoriskt, nej det kan inte varit lätt att ha varit Göran, han kan inte ha haft lätt, lite svårt med att tänka helt redigt hade han ju också… men nu kan han ta det lugnt.

 180. munter skriver:

  ”Statsmannaord
  mars 19th, 2007
  Så börjar nu SVT visa resultatet av sin stora satsning på samtidshistoria genom att Göran Persson under ett antal timmar talar fritt ur hjärtat.

  Hittills har vi fått reda på att han om Mona Sahlin tycker att “hennes styrka är ­inte tänkandet“ och att jag var “jävla dålig“.

  På sina håll är det möjligt att detta ses som stora statsmannaord.

  På andra tror jag nog att de mest som en bekräftelse på det som alla redan visste, nämligen Perssons tendens att stundtals tala illa om andra.

  Och vi kan nog vara förvissade om att det kommer mer av den sorten.

  Samtidshistorien berikas säkert. Frågan är bara hur.”

  Han kan då få till det den där carl, sittandes i sängen och blogga med laptop och 3g mobilen i högsta hugg, hur f-n orkar karln och hur orkar ni andra kommentera allt skit som skrivs här på bloggen.

 181. sondre skriver:

  Carl Bildt er Europas dyktigste utenriksminister.

 182. Kazhina skriver:

  Munter – hur orkar du som har så många intressanta tankar över huvudtaget klicka dig fram till den här sidan? Ditt senaste inlägg var strålande.

 183. Christoffer skriver:

  Carl du är allt annat än ”jävla dålig”, keep up the good work.

 184. Lars-Olov Eriksson skriver:

  Lite fantasilöst tänker jag göra en kommentar till det rubricerade ämnet för denna tråd.

  Det är väl högst ovisst om spin-doktorerna inom (s) ser Monas installationstal, händelsevis understött av detta genljud från det förgångna, som lyckad PR. Man märker ju att båda är fixerade vid vad konkurrenterna gör och definierar sig själva genom dessa, båda måste tvångsmässigt undervisa publiken i hur gemena och dåliga andra är, båda visar att de tror att hemmapubliken gillar nedrigheter, båda ser det egna partiet som axiomatiskt överlägset oavsett den aktuella inriktningen. De förolämpar den halvan av befolkningen som röstat emot det egna partiet och de visar en nedlåtande uppfattning om de egnas fattningsförmåga. Det ser faktiskt ut som ett varumärke (s).

 185. Dansbanderz skriver:

  Tja Kalle!
  Vi är ett gäng glada dansbanderz från nytänkande landet skåne! För ett par veckor sedan brötts friden mellan skåne och grannlandet sverige då moderaten Daniel Somos fientligt brände Skånes flaga & pissade på våra morföräldrar! Hur är din inställning till detta? Vi har även kontaktat MUF STHLM för att få en förklaring men ej fått något svar. MVH Dansbanderz Skåne

 186. DSr skriver:

  ”Ordförande Göran Persson” Del 1: Aldrig ensam – alltid ensam. SVT-projektet är pinsamt ur många aspekter.

  För public service-företaget SVT därför att det blir en politisk partsinlaga, och ändå felplacerat med tanke på efterträdaren.

  För Göran Persson själv, därför att hans svagheter kommer så tydligt i dagen; hans egocentricitet, hans auktoritära hållning som knäcker Erik Åsbrink, som tillintetgör Margot Wallström och Mona Sahlin; hans språkbruk med alla dessa svordomar ger ett mycket pinsamt intryck; hans uttalanden om Åsbrink, Sahlin och Bildt målar bilden av den sårade ledaren som tar död på sina motståndare oavsett partiltillhörighet.

  Pinsamt är betyget! För SVT och för Göran Persson; hans eventuella eftermäle blir riktigt rejält skamfilat.

 187. Kachina skriver:

  ”bilden av den sårade ledaren som tar död på sina motståndare oavsett partiltillhörighet.”

  Han tog inte bara död på sina motståndare. Han tog död på sina medarbetare och tyckte synd om sig själv efteråt. Jag håller med, pinsamt.

  Persson tog död på sig själv som internationell statsman redan vid resan till Sydafrika.

  Spik nummer två i kistan blev EMU-valet. Det som till slut däckade honom totalt var mordet på Anna Lind. Då, skulle han ha klivit av.

 188. Ulijanovits skriver:

  Frågan är när Bildt stänger den här bloggen – eller ska vi alla som skrivit på denna blogg komma överens om att vi alla tar en paus imorgon.

  Vi har ju alla egentligen viktigare saker att ägna oss åt.

 189. Kazhina skriver:

  Visst hade Persson dåliga sidor. Dem har alla sett, och jag tror han är medveten om dem själv också. Och när någon öppnar sig som Persson gjort här, på ett kanske lite ovanligt sätt, så kommer även de dåliga sidorna fram. Jag tror en del av dem bottnar i någon sorts osäkerhet. Kanske stupade han på detta, men hans karaktär kan också ha hjälpt honom när han drev igenom de besparingar som inleddes under de borgerliga regeringsåren. Han har goda sidor också.

 190. Anders skriver:

  En bra idé – låt oss alla ta en paus imorgon

 191. Uljanovits skriver:

  Frågan är om det går att genomföra. En paus alltså. Jag tror att deltagarna på denna sida är i behov av en sådan.

 192. Kazhina skriver:

  Kul! Så överraskad Carl ska bli när det inte är några meddelanden i bloggen! Vad ska han då göra hela dagarna?

  Jag är med på paus!

 193. Anders skriver:

  Låt oss imorgon se hur få deltagare en sådan här bloggsida kan erhålla.

 194. Uljanovits skriver:

  Härligt – jag känner att vi redan är några stycken som satsar på paus.
  Låt oss se om det går att organisera det på detta vis.

 195. nettan skriver:

  åh jag kan bara hålla med göran i denna fråga
  men det är kul att läsa din blogg tycker att andra politiker borde ta efter dej med detta.. och observerabara i denna fråga..

 196. Anders skriver:

  Det verkar som pausen redan inträtt. Kachina och övriga – låt oss fortsätta vårt viktiga samtal under onsdagen.

 197. Johanna skriver:

  Jag tycker det är jävligt tragiskt om en person är statsmannamässig i alla sammanhang. Men det skulle faktiskt inte förvåna mig om du också i de mest intima och informella sammanhang babblar om att det du ska till att göra är brrrra för Sverrrige. Dessutom är jag ganska övertygad om att du ropar ditt eget namn när du närmar dig de himmelska höjderna.

 198. Ovanligt välformulerat skriver:

  http://aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1025520,00.html

  Jag skulle inte ha skrivit det bättre själv

 199. Kazhina skriver:

  Johanna, den där sista meningen om de himmelska höjderna tyckte jag var speciellt intressant – jag förstår att du talar utifrån självkännedom och dina egna erfarenheter av himmelriket? Ty utan introspektion kan man väl knappast uppnå din imponerande grad av inlevelse i en annan människa.

 200. Antimannen skriver:

  Persson är fortfarande den där osäkre tjocke lille pojken som växte upp och blev mobbare på heltid.

  Carl är så jävla bra…Persson är ett offer…

 201. Monika skriver:

  Ett bra förslag – vi tar paus imorgon!

 202. Vlad skriver:

  Herregud. Vad är ni för sorts människor egentligen? Maken till trångsynthet och arrogans får man leta efter. Satans messiasrunkare.

 203. KaPteN kAlsiNg skriver:

  Skulder hit och kriser dit – inget kan skyllas på de borgerliga. Sossarna har varit i maktställning nästan obrutet under vansinnigt lång tid. Det har aldrig funnits tillräckligt spelrum för moderater och andra borgare att genomföra det enorma städkalas som sossarna hela tiden skjutit framför sig. Sossarna har gjort allt sämre än godtagbart, men det ser inte svenskarna för sin jantelag och avundsjuka. Trist! Hoppas iallafall på att Carl Bildt står ut med oss och hjälper oss i rätt riktning. Det gjorde inte Ordförande Göran, Kgl. Majonnäs.

 204. Antimannen skriver:

  Socialdemokratin är död. Mona rider gränsle på kistan.

 205. Carla skriver:

  Mackis, Mackis…

  Det är nästan så jag börjar undra om du missade 90-talet? 11 framgångsrika år för vem? Arbetslösheten? Vi må ha olika referensramar men i min värld slår Maastrichtfördrag och Daytonavtal ganska högt avseende framgång.

  Carla

 206. Kim S. skriver:

  Apropå Mona Sahlin. Har postat en liten video om henne på min blogg (www.fotomotiv.se). Vet att man inte ska göra reklam för sina egna hemsidor här och därför till er som av principskäl inte vill klicka in er på någon annans blogg via kommentarerna så finns videon på youtube.com. Sök bara på ”Mona Sahlin”.

 207. Det är alltid lika märkligt när sossarna skyller finanskrisen på borgarna. De lade själva grunden för den genom den misslyckade avregleringen av räntemarknaden, borgarna fick bara ta över ett sjunkande skepp.

 208. Anders skriver:

  Kalle Bildt ,gode svensk,bry dig inte vad sossekärringen säger,Du borde veta bättre ,håll igen,jag tycker du börjar bete dig som en som en som behöver få en kjol på posten snart ,om du fortsätter med kärringsnacket. Var kall och bli en man , jag är trött på svenska pussies,visa vad du tål, man.I Finland så drar man lite på munnen åt dig.Dom har rätt.Finnarnar säger rakt ut , inte hycklar.Visa gott virke och sluta fjanta.

 209. Frasaren skriver:

  Persson pöser vidare som den Jabba the Hutt figur han nu är. Jag vill inte se NIVEA fyra timmar på Tv spy ur sig plattityder och förhärliga sig själv gång på gång och ändå kommer jag nog titta på eländet…tokigt!

 210. […] Statsmannaord Så börjar nu SVT visa resultatet av sin stora satsning på samtidshistoria genom att Göran Persson under ett antal […] […]

 211. Mister American Airlines skriver:

  Vore kul att se Bildt och Persson i en Gyttjebrottnings fajt på bästa sändnings tid!!!

 212. Christoffer skriver:

  Göran Persson sa att han ville ha konkretion i sina arbetsuppgifter, och därför tagit på sig frågan om Baltikumländernas utveckling. Enligt Persson skulle det vara möjligt att jobba som statsminister utan att åstadkomma något konkret alls, vilket han skulle tycka vore frustrerande.

  Jag jämför det med Carl Bilds engagemang i FN; som medlare i Kosovo, som konsult i freds- och säkerhetsfrågor och undrar med förvåning hur Persson kan fälla ett sådant omdöme om Carl Bildt. Det kanske är avundsjuka? Det blir patetiskt. Sen borde väl Persson inse att man inte ska bli statsminister för att ”ha något att göra” och att problemet för Bildt att inte bli statsminister skulle vara nån slags ”personlig kris”.. Man häpnar över de inbyggda premisserna i det resonemanget.

  /Christoffer

 213. Kalle skriver:

  Carl Bildt – jönsen som aldrig ser sig i spegeln. Men varför skulle han göra det? Enligt sin egen uppfattning om sig själv har han ändå alltid rätt. Ordet självdistans saknas med all säkerhet i hans vokabulär. Men nån gång kommer väl även han att lämna dagisstadiet.

 214. Nina skriver:

  Har tagit mig igenom varje kommentar här, men önskar att jag hade låtit bli!Förslaget om paus, var banne mig det enda vettiga.Det kan den arme mannen behöva, i den mån han läser era kommentarer.

  I bästa fall har de varit tjatiga till medvetslöshetens gräns, i sämsta…ner på i det närmaste pueril ”sandlådenivå”, för att inte tala om hur de rent personliga påhoppen har frodats?!
  Och då menar jag INTE Bildts inlägg utan just era kommentarer!

  Det är förundransvärt hur krisen på nittiotalet, kan väcka så starka känslor än idag, är det månne någon av er som har uppmärksammat att inte bara ett nytt decennie råder, ja rentav ett nytt sekel och millenium?

 215. Ebit skriver:

  Jag håller med Nina (men orkade dock inte läsa alla)…

 216. robb skriver:

  Jenny, din morfar sa att ”är man inte socialdemokrat före 20 har man inget hjärta, är men det efter 20 så har man ingen hjärna”. När din morfar hörde det så betraktades människor som vuxna efter konfirmationen i 15-årsåldern och människor bildade familj i 20-årsåldern. Idag uppträder många som tonåringar upp till 35-årsåldern och ”känners sig mogna” att bilda familj i 40-50-årsålden. Att jag har rätt visar de många invektiven och lösa påståendena i en del infantila kommentarer till den här bloggen. Det kommer i nästa val att ställa till problem för de borgerliga som betraktar alltför många i väljarkåren som resonerande vuxna.

 217. Kachina skriver:

  robb

  IQ x EQ = I

  Logisk resonerande vuxna använder bara hälften av intelligensen. De bygger lego i huvudet, men förstår inte förnimmelsen och därmed förstår de inte konsekvenserna.

 218. Marianne skriver:

  Utan att ha sett de 3 resterande avsnitten av Ordförande Persson vill jag ändå ge honom eftermälet ”Nyttig Idiot” – han snyggade upp efter socialsternas springnota och har fått rikligt med dricks för besväret.

 219. Mikael H skriver:

  Dagens moderater har väl ganska mycket EQ skulle jag vilja påstå. Mer än vad de traditionella socialdemokraterna har. Socialdemokraterna har blivit en sekt för inbördes beundran. Den nya adeln. Sosse-adeln.

  Skönt att vi fick en ny regering så vi kan skapa en samhällsstruktur där nyföretagande och hårt arbete lönar sig.

  Reinfeldt vann solklart över Sahlin i gårdagens debatt. I alla fall om man frågar folket, vilket expressen.se gjort. Och de är inte nådiga. Hela 2/3 av de som röstat på hemsidan anser att Reinfeldt vann. Bra för valet 2010.

  Socialdemokratin kan komma att gå till historien som i första hand en 1900-tals-företeelse.

  Världen förändras.

  Icke socialdemokratin.

  Det fungerar naturligtvis inte. Folk är inte dumma.

 220. Undrar vilka uppdrag Persson kommer att få efter sådana dumma uttalanden om andra människor. Hoppas – inga. Det är helt omdömeslöst, oansvarigt och framför allt obildbart i max att uttala sådana floskler. Men man måste komma ihåg att det berättar mer om honom själv och hur han mår inombords (han känner sig äcklad av sig själv) och inget om dem han solkar.

 221. Johans tankar... skriver:

  Varför är alla så trångsynta? Perssons uttalande om Bildt var förmodligen en klockren analys av läget just då. Bildt hade varit borta från politiken, det var interna strider inom Moderaterna och Bildt avgick strax efteråt.
  Ett sånt läge gjorde att Bildt inte var särskilt bra just då. Vad är det för konstigt med det?

 222. Malin skriver:

  Carl Bildt är det bästa som har hänt svensk politisk historia.Ärlig rättfram och inget trams.
  Göran Persson är en fet maktgalen gris som gan f…n i det svenska folket utan bara ville sitta för makten skull,och ingen heder har han heller kunde inte ens kliva av makten och säga lycka till utan måste smutskasta andra för att må bra själv.
  Heja Bildt

 223. Monika skriver:

  Det säger mer om ursprunget till kommentarer om vissa politiker än om politikerna själva. Kan ni inte försöka hålla igen lite grann … vad är det som skapar behovet av att vräka ur sig vad som helst … om inte annat, visa respekt för Carl Bildt …

 224. Behrooz skriver:

  Göran Persson sopade rent efter CB. Vad gjorde CB? När du läser folks CV titta på vad de gjort och inte vad sagt!

 225. David skriver:

  Roligt att så många skriver svar på denna sida där ni hävdar att Calle Bildt inte är dryg :-) Ni lever i en värld där ni tror att er egen spegelbild inte är spegelvänd.

  Göran är en översittare i många avseenden men hans enda överman i svensk politik är ju Calle Bildt själv.

  Innan ni säger att GP inte åstadkommit något så ta en titt på den svenska ekonimska historien på 90 talet. Borgarna raserade den och GP sanerade och byggde upp den.

  Ni borgare borde gilla GP för hans dryghet, lika barn leka bäst!

 226. Kachina skriver:

  Mikael
  ”Dagens moderater har väl ganska mycket EQ skulle jag vilja påstå.”

  Njae,…..när Allianzen står på podiet och ”pissar” på sjuka och arbetslösa, är nog inte riktigt ”alla hästar hemma i stallet”.

  När man dessutom, gällande sjukförsäkringen, förordar ett ”Alla kan göra något-direktiv” skapar man ett Moment22. Naturligtvis, alla som är medvetna kan göra någonting, frågan är vad, är det meningsfullt, går det att leva på. Allianzens tankegång slutar tyvärr vid ”Alla kan göra någonting”, vilket rent praktiskt, för den enskilda människan, innebär att de hamnar mellan stolarna. De kan göra något, men det finns inget för dem att göra.

  Allianzen har ett fungerande IQ, men den halva som styr över EQ skulle nog behöva vätas i lite signalsubstans. Etta/Nolla-tänket, leder till fall som arbetaren i Lycksele som föll fem meter från en stege och krossade bägge fötterna. Efter tre månaders utredning på f-kassan kom beslutet att det inte blev någon sjukpenning. Han kunde ju jobba med händerna. En äldre man med sju års folkskola och fyrtio års grovarbete, förväntades gå direkt från gipsavdelningen till arbetsförmedlingen och söka ett intellektuellt arbete bakom ett skrivbord.

  Det finns flera sådana fall. Om man skall skicka ut ett Moment22-direktiv till förvaltningen, måste man samtidigt skicka med flera liter signalsubstans som handläggare får dricka före beslut. Men, hur skall de fatta att skicka med denna nödvändiga vätska, när den största bristen finns i regeringen?

 227. Nisse Hult skriver:

  Kachina:

  Vad menar du med IQ X EQ = I ?

 228. Kim S. skriver:

  Sossarnas välfärdspolitik går ut på att pumpa ut pengar år efter år efter år utan att verkligen ta tag i problemen.

  Ett av problemen är mångas brist på initiativ och motivation att faktiskt skaffa sig ett arbete. Det är dessa man är ute efter att försöka få in i arbetslivet genom att göra skillnaden mellan att arbeta och inte arbeta mörkbar ekonomiskt.

  Sossarna kontrar med det klassiska….”Men hur ska sänkta bidrag skapa fler arbeten?” Det är på sandlådenivå tycker jag. Det är naturligtvis inte så man skapar fler arbetstillfällen. Det gör man genom andra initiativ som gör det lättare och förmånligare att anställa. Jag är så trött på Persson och nu Sahlin som ältar den gamla frasen om och om igen,

  De har fastnat i ett ekorrhjul och tänker samma tankar om och om igen. Har vi inte sett att sossarnas bidragsträsk inte skapat något annat än fler och fler blir beroende av bidrag? Tragiskt.

  Man hjälper inte en människa genom att ge denne fisk. Lär man i stället människan att fiska så kan han hjälpa sig själv. Viktig princip!

 229. Anders N skriver:

  ”Ordförande Persson” är helt klart SVTs bästa komedisatsning på år och dag. Komikerparet Persson/Fichtelius är är helt lysande och bemästrar ordval, ton och gester likt få andra svenska komiker. En jämförelse med BBCs parhästar Gervais/Merchant är oundviklig, och ”Ordförande Persson” påminner faktiskt till mångt och mycket om deras tv-serie ”the Office”. Dock bör sägas att Perssons självgodhet slår Ricky Gervais karaktär David Brent med bred marginal. Värt att notera är också att ”Ordförande Persson” började spelas in redan 1996 och kan därför inte beskyllas av att vara ett plagiat av ”the Office”.

  Betyg: 5/5

 230. Magnus Campler skriver:

  Kachina:

  F-kassan har väl ändå aldrig varit kända för att fatta förnuftiga beslut oavsätt regering?
  De är paragrafryttare som inte kan hantera situationer som inte står i punktform i deras papper.

 231. […] om dagarna, och vi får veta vad han anser i vissa frågor av mer personlig karaktär. Som t.ex. Göran Perssons åsikt från 1999, vars betydelse inte ska överdrivas. Men också reflektioner kring större frågor, som […]

 232. Kachina skriver:

  Nisse Hult

  IQ x EQ = I

  En växelverkan mellan den logiska och abstrakta hjärnhalvan alstrar intelligens. Om man använder bara ena hjärnhalvan, får man tillgång till bara en begränsad del av intelligensen, vilket inte speglar tillvaron i sin helhet

 233. Einar J skriver:

  Fichtelius dokusåpa om Persson bidde verkligen en tumme. Det enda nya vi som inte känner honom personligen fått veta är att Persson är duktig både på att svära och skvallra (inklusive tala nedsättande om andra). Undrar om Persson funderat över att man indirekt ofta avslöjar mycket om sig själv när man karakteriserar andra.

 234. Behrooz skriver:

  Göran P var en handlingskraftig politiker och ledare som vågade säga och stå för det han sa. Varför måste allt och alla vara så himla lagom, diskreta och färglösa här i Sverige!!! Jämför Persson med andra politiker runt om i världen så kommer ni att förstå (hoppas jag) skillnaden mellan handlingskrftig och ego-trippad.

  VAKNA, vill ni ha en Reinfeldt som knappt syns i media? Vad gör han, var är han? Det är inte bara jag som ställer dessa frågor, ska ni veta.

  Persson hade inte alla egeneskaper som en perfekt ledare bör ha ”om någon”, men han var stark och handlingskraftig. Precis vad som behövdes då för att få ordning på Sveriges dåliga ekonomi.

 235. Guru skriver:

  Eftersom frågan om orsaken till den ekonomiska krisen fortfarande diskuteras på denna blogg tycker jag att dåvarande riksbankschefen Urban Bäckströms betyg över den aktuella perioden i ett tal i Göteborgs Börssällskap1996-01-25 är av intresse:

  Under loppet av 1970- och 1980-talen kom svensk ekonomi att drabbas av allt svårare problem, som så småningom ledde fram till den djupa krisen under 1990-talets första år. Olika typer av störningar, såväl inhemska som utländska, möttes med både expansiv finanspolitik och devalveringar. Det gynnade kortsiktigt produktion och sysselsättning, men ledde till inflation, spekulation, återkommande ekonomiska bakslag, nya devalveringar och ytterligare finanspolitisk expansion.

 236. ET skriver:

  Ödmjukhet är väl ett helt obekant ord för Senor GP!

 237. Johan skriver:

  Carl Bildt är en statsman. GP är i mycket en översittare och arrogant maktälskare. Han skall dock ha heder för sitt engagemang för förintelsen, dess offer och betydelse.

 238. Thomas skriver:

  Dan är en idiot.
  Ett högst objektivt och subjetkivt påstående på samma gång.

 239. Torsten Johansson skriver:

  Nej Behrooz, nu kan vi SOVA betydligt lungnare. Vi har en regering som vi kan lita på.
  Framför allt har vi en Statsminister som aldrig skulle komma på tanken att köra över sin minister.
  I ett lagspel är det viktigt att det finns ömsesidigt förtroende. Det visste inte GP vad det var.

 240. Kim S. skriver:

  Jag skrev ett väldigt långt inlägg och tyckte att den passade sig bättre på min egen blogg pga. dess längd. Den intresserade kan besöka min blogg och läsa artikeln jag skrev om bidragssystemet i sverige och hur de politiska blockens åsikter skiljer sig ifrån varandra.

  Vill än en gång belysa att det inte är i avsikt att göra gratisreklam för min egen sida. Jag respekterar den som av principskäl inte vill klicka sig vidare och ber också om ursäkt om någon tar illa vid sig.

 241. Nils skriver:

  Kan det vara så att GP kompenserar en liten penis med sitt mobbande ?
  Bara en undran….

  Axel som tycker att studentjävlar och ”annat slödder” (invandrare….?) representerar arbetslösheten är det mest korkade uttalande jag läst på väldigt länge.
  Människor som Axel borde kastreras och inte få skaffa barn. På så sätt skulle hatet, inkompetensen och ointelligensen stanna i hans egen kropp och sakta men säkert skulle han ruttna sönder inifrån…
  Bra va ?!
  =)

 242. Krille skriver:

  Äh, Bildt är bara avundsjuk för att han inte får en egen dokumentär…

 243. Lasse E. skriver:

  Nog kunde man ana att godsägare Persson var en skitstövel, men dessa hans uttalande visar att han är en stor skitstövel, utan någon som helst respekt mot sina medmänniskor.
  Hur svenska folket har kunnat duperas av denne man i flera val är för mig en gåta.

 244. […] har försökt hinna med att läsa i en del forum och olika kommentarer på nätet hur folks reaktioner har varit. Det är så man blir mörkrädd. Folk har inte förstått […]

 245. Johans tankar... skriver:

  Jag skrev ett lite längre inlägg på min blogg. http://johan.2snubbar.se

 246. Smålänningen skriver:

  Så löjligt med allt detta hat och uppiskande, förstår inte att folk har ett slags behov att kalla sig höger eller vänster, borgare eller arbetare, bla bla bla. Och sedan fylla sin vardag med det totalt meningslösa att argumentera mot allt det andra för att det inte är på ”min sida”…

  En politisk inriktning är en sak. Ett modernt demokratiskt samhälle som Sverige där de flesta förmodligen vill bestämma vad man vill studera, jobba med och när/var man ska göra det behöver en slags lagom kapitalism. Vi behöver företag för att få råd med välfärd. Vi behöver att företag blir rika så att de kan expandera och skapa arbetstillfällen. Men vi behöver också skyddsnät. Det måste vara självklart att alla ska ha ett jobb (inte bara alla som vill, utan ALLA) och det måste vara självklart för ett land som Sverige att vi tar hand om människor som har det svårt.

  Och jag köper inte att en politiker med högerinriktning bryr sig mindre om de som har de svårt än någon med vänsterinriktning. Det är PERSONERNA det handlar om i det fallet, inte politik. Socialdemokratin har misslyckats att bygga vidare på folkhemmet, folk hamnar mer och mer i utanförskap och Perssons uttalanden om klassamhället tyder mer på att han är stolt över att kunna skryta om att han minsann har en fattig arbetarbakgrund (för alla vet att det är något riktigt fint i Sverige) än att han verkligen gjort något för att de vi brukade kalla ”arbetare” ska få det bättre.

  Så alla sossar, gå ut och krama en moderat! Och alla moderater, gå ut och krama en sosse! Glöm klassamhällstugget.

 247. Torsten Johansson skriver:

  Hej Smålänningen,
  Jag lyfter på mössan för ett mycket bra inlägg.
  Om alla vore ”Smålänningar”, skulle världen vara mycket lättare att leva i.

 248. Antimannen skriver:

  Persson ger de omdömeslösa översittarna ett rödblossigt ansikte.

 249. Johan skriver:

  Det är väl knappast ovanligt att politiska personer fäller dräpande kommentarer över varandra i det tysta, det gäller nog även dig Carl, eller?
  Sen håller med om att Göran kan vara ”bufflig” men detta är ju faktiskt en intervju/dokumentär som ska innehålla information som vi normalt inte nås av och där ger jag Göran en eloge för att han har ställt upp.

 250. Lars Hb skriver:

  Moderaterna ökade i valet 1998 jämfört med 1994. Socialdemokraterna med Göran Persson i spetsen minskade från 45,3% till 36,4%, alltså med nästan 9%, till den lägsta nivån någonsin. Ca. 450.000 väljare lämnade partiet. Om Bildt var dålig vad var då Persson. Finns väl då inte tillräckligt starka ord för att uttrycka det. Han lyckades dock slå bottennoteringen en gång då s i högkonjunkturen 2006 fick under 35% av rösterna. Inte dåligt att lyckas med det. Alltid något.

 251. henke skriver:

  När jag läste första sosse-kommentaren, att högerregeringen var ansvarig för finans- och bank-krisen (och därtill hus- och boende-bubblan) 1990-1994, tänkte jag att jag skulle leta upp motsatsen av en riktig ekonom.

  Efter att ha läst några kommentarer blev det uppenbart att det var många andra som tänkte samma sak och man tackar för bra länkar; speciellt talande var den från socialdemokratiska Aftonbladet. Även bra att någon kände till Soros som var en viktig katalysator.

  Jag hittade även den här artikeln av Urban Bäckström som är mkt intressant läsning. http://www.riksbank.se/templates/speech.aspx?id=1722

  Han skriver även: ”The economic problems in Sweden in the early 1990s should be seen in their historical context. For several reasons, economic growth in Sweden has been relatively weak ever since about 1970.” och fortsätter sedan med mer information kring detta.

 252. […] blogg inlägg om detta här, här och […]

 253. ken skriver:

  Har GP varit dagmatte i så många år.

 254. […] skriva på en lista som kräver hans frigivande här. Det borde så många som möjligt göra. Och Carl Bildt och hans UD borde göra vad som står i deras makt. Gör de […]

 255. Erik B skriver:

  Hej Bildt!

  Har du hunnit läsa Johans tankar (http://2snubbar.se/johan/?p=153#comment-199) än?

  Litet trist och oseriöst att du går på samma linje som tidningen och ger läsaren fel bild mha lösryckta citat. Jag hade väntat mig bättre av vår utrikesminister tillika diplomat!

 256. nussebusse skriver:

  Hej CB
  Tack för att du tar dig tid och bloggar.
  GP är inte sann , det som står i hans CV är hur man sparkar på de som redan ligger ned. Han lyckades under sina år vid rodret centralisera all makt till honom. Jag hoppas på att ni ändrar på det och ser till att i framtiden det inte sitter politiska kompisar runt omkring i stadsapparaten på GD poster.

 257. Xanta skriver:

  Å, det skadar inte med lite balans i debatten. Jag menar, Calle Stropp har ju ett eget forum där han hårt driver tesen att ”Carl Bildt är så jävla bra”, varefter han får det bekräftat av mer eller mindre fanatiska anhängare.

 258. SL skriver:

  Vem är Calle STOPP-Xanta? Vad Du måtte vara insöad! Jag tycker att det ”gafflas” om motsatsen. Skärpning! Läs bloggen jag har inte sett vad Du påstår! Trevlig helg till allla…

 259. Napoleon Svensson skriver:

  Xanta, fanatisk stropp kan du vara själv!

%d bloggare gillar detta: