Kubanska utbrottet

Jag kan inte undanhålla också detta lilla utdrag ur gårdagens utbrott av den kubanska FN-ambassadören Juan Antonio Fernandez Palacios mot Sverige:

”Cuba, unlike Sweden, does not persecute migrants or carry out ethnic cleansing that only allows those whose skin and hair color fit with the racial patterns of former Viking conquerors to remain in the country.”

Allt detta föranleddes av att jag inkluderat även Kuba i en lista på länder där det brister i respekten för frihet och demokrati.

Den intresserade kan ta del av inte bara mitt anförande utan också det kubanska utbrottet mot Sverige och den kinesiska repliken om dödsstraffret på Human Rights Councils websida.

Självfallet kommer det kubanska utbrottet inte att få stå opåtalat.

34 Responses to Kubanska utbrottet

 1. Stefens skriver:

  Haha snyggt :)

  Föresten så fick den Egyptiske bloggaren sitt straff fastställt idag. 5 års fängelse :(

  Något för Svenska Egypten-turister att tänka på kanske.

 2. Testaren skriver:

  Jag kollade precis på SvD.se:s förstasida, och där nämns ingenting om Kubas replik.
  Däremot finns det ett s-debattinlägg om hur mesigt talet var i avseende kvinnor rätt osv.
  Ett mycket märkligt inlägg, som ger en intrycket av att man utgår från att läsaren själv inte kommer att gå och kolla på talet verkliga innehåll.
  Men det mest upprörande är bristen på rapportering om Kubas replik.

 3. Karl Person skriver:

  @Testaren

  Svensk media talar som regel ej om utrikespolitik såvida det inte blir serverat på ett TT-fat.

  TT i sin tur väljer fritt själva ut vad dom vill översätta från Reuters, AFP osv, översätta, ta ur sammanhang och sedan distribuera till Sveriges tidningar.

  Därför ”försvinner” mycket i etern.

 4. Agne skriver:

  Nu kan man ju gå in och höra exakt vad Kubas ambassadör sa. Den beskrivning som han ger av Sverige stämmer ju inte precis med den bild jag som bor i landet har. Däremot kritiserar han CB för att inte ta upp förhållandena på Guantamobasen. Där har han helt rättt. Vi får inte glömma de brott mot mänskligheten som världens största demokrati gör sig skyldig till.

 5. albertveli skriver:

  Sverige har gjort sig skyldiga till en hel del genom åren. Men jag tycker det är orättvist att ta upp historiska händelser under vikingatiden (?!) och slaveriet på Gustav III:s tid på 1700-talet. Detta är knappast Carl Bildts fel. Inte heller utlämnandet av misstänkta egyptiska terrorister till CIA under förra regeringen. Efter AVK har Sverige spelat en viktig roll i arbetet att skydda mänskliga rättigheter runt om i världen, så jag tycker därför Sverige har all rätt att uttala sig i dessa frågor.

 6. Jan Ericsson skriver:

  Finns det någonting man kan göra för den egyptiske bloggaren, Kareem? Ett år i en arabisk fånghåla för politisk kritik och tre år i en arabisk fånghåla för religiös kritik är barbari.

 7. Syster Yster skriver:

  Plötsligt händer saker i din blogg igen. Tack, resebeskrivningarna är borta. Visst ska vi aktivt verka för dödsstraffets avverkande, men jag kan även tycka att i vissa fall så kan de vara befogade, så det är ingen lätt uppgift.
  Det finns en risk med att ta bort dödsstraff för de värsta brotten. Vi har då inget konkret att komma med vid de svåraste brotten. Livet i fngelse kan säkert vara svårt men det är det även för de som blivit drabbade utanför!
  Kluvet och svårt ämne!
  Att förändra ett land som Kina som har haft och har ett så slutet samhälle lär ta tid, om det någonsin går.
  Sverige har så klart all rätt att uttala sig i frågan och jag instämmer i att Palcios påhopp måste bemötas.
  Ha det gott

 8. Kachina skriver:

  Vad är fem år på Guantanamo, utan åtal och dom, om inte,….barbari.

 9. David skriver:

  Jag skulle gärna ta del av ditt anförande och de repliker det föranledde, men det går inte med UD:s nuvarande IT-plattform, som saknar de nödvändiga versionerna av bl.a. Real Player, Windows Media Player och Macromedia Flash Player. Frustrerande ofta tvingas jag konstatera plattformens otillräcklighet när det gäller tillgång till information av detta slag.

  Vänligen,

  David Lunderquist , UD-medarbetare

 10. Ulf Wiger skriver:

  Ang antydan om att då Kuba ju är medlem i HRC och Sverige inte är det, skulle det bevisas att Kuba är bättre på mänskliga rättigheter än Sverige, så ger följande webbsida från Amnesty Intl ett alternativt perspektiv:
  http://www.amnesty.org/un_hrc/index.html
  Uppenbart är inte medlemskap HRC i sig ett bevis på att man sköter sig bättre än andra…

  Dessutom finns protokoll från FN’s egen granskning av mänskliga rättigheter i Sverige: http://www.sfn.se/page.asp?nodeId=1041 (beträffande Kuba hittade jag bara något dokument om att de behöver börja producera liknande rapporter)

  Sverige tycks inte ha kandiderat till någon av de 7 platser som tilldelas länder utanför Asien, Afrika, Östeuropa och Latinamerika. Varför inte?

  Mvh

 11. Richard skriver:

  Vill bara säga att det var helt suveränt att du lämnade länkar/källhänvisningar till talen också. Det ger ett mycket trovärdigt intryck. Ovationer!

 12. Gunnar skriver:

  Mycket intressant att läsa. Utan denna blogg hade jag nog missat denna, i mitt tycke, intressanta händelse, eftersom svensk media inte verka tycka det intressant att ta upp att Sverige så klart och tydligt kritiserat Kuba. Det försvann nog i deras ”filter”.

 13. Erik LM skriver:

  Ja, det ska bli intressant att läsa tex Proletärens analys av detta eller Mikael Wiehes genmäle på DN Debatt.

 14. Stig-entreprenören skriver:

  Det ”Kubanska utbrottet den 12 mars 2007” kan kanske bli en liten historisk händelse?
  Juan Antonio Fernandez Palacios var utsänd till Geneve för att ”försvara” Cuba. Ingen lätt uppgift.
  Han tar i för kung och fosterland för att värja sig och så gör han bort sig internationellt inför öppen ridå.
  Undra om han får kritik eller beröm när han kommer hem?
  Möjligen är han riktigt smart och vill göra historisk karriär?
  Är det månne början på vändningen i Cuba?

 15. Erik skriver:

  Guantanmo är fullt lagligt eftersom islamisterna ej förbinder sig till krigets lagar. Därmed står de utanför den internationella rätten!

 16. Dag Selander skriver:

  Juan Antonio Fernandez Palacios vet inte mer om Sverige än att det finns ett dansband Vikingarna kryddat med sverigekunskap via nynaz. sv sajter. Uppfriskande kubansk humor.

 17. Robin Hood skriver:

  Kubas kunskap om Sverige kanske inte är så uppdaterad sedan Olof Palmes tid då Sverige fortfarande höll på med tvångssterilisering av sinnesslöa vilket inkluderade de flesta som inte var hederliga och heterosexuella etniska svenskar.

 18. Jens Staal skriver:

  Jag kan dock hålla med vissa kritiker att USA kunde ha tagits med bland uppräkningen av länder som praktiserar dödstraff. Det blir liksom lite tråkigt enögt om man bara kritiserar de uppenbara skurkstaterna som Iran, Kuba, Nordkorea och Kina.
  Vi borde kunna kritisera våra demokratiska bröder och systrar på grunderna att vi förväntar oss mer av dem. Att en demokrati fortfarande har dödstraff är förkastligt. Även Guantanamo kunde ha kritiserats – det är synd att det i Sverige finns någon slags ”helt för” eller ”helt mot” inställning till USA. Jag tycker USA är oerhört bra och vi behöver verkligen denna ”världspolis”. Bara för det behöver vi dock inte se mellan fingrarna när saker går över styr.

 19. GöranS skriver:

  Angående den kubanske FN-ambassadörens uppseendeväckande och bisarra replik om etnisk rensning mm undrar jag om det finns några kommentarer i svensk press till detta ?
  Jag har tittat runt litet men till min förvåning inte hittat något överhuvudtaget. Är det jag som letat slarvigt eller är detta en sak man anser för obetydlig att rapportera ? Besynnerligt om det är så, alla läser ju trots allt inte denna blog !

 20. banal.blogg.se skriver:

  Agne … ”Vi får inte glömma de brott mot mänskligheten som världens största demokrati gör sig skyldig till” …. Vad har Indien med Kuba att göra?

 21. Carl skriver:

  Erik: Det där var kanske det mest ogenomtänkta jag läst idag. Påstår du, på fullt allvar, att eftersom någon annan inte följer vissa regler är det ok för dig att strunta i dom?

  USA har skrivit under på att följa konventionen om mänskliga rättigheter och även att bete sig på ett visst sätt i krig. De terrorister (fiktiva och verkliga) har inte det.

  Skärpning.

 22. Fredrik skriver:

  Det är extremt komiskt när Kuba påstår sig vara något föredöme för någon alls. Än mindre när det gäller rasrelationer eftersom den kubanska statsledningen till övervägande del är vit och befolkningen till övervägande del är svart.

 23. Marie skriver:

  Tvärr så hade den kubanska ambassadören inte så fel. I sverige så förföljer man inte invandrarna bokstavligt, men har du inte ”vikinga” drag så har du inget!!! i sverige.
  Du kanske inte förföjls som nazisterna gjorde mot judarna men du får ingen chans. Man diskrimineras för allt, går det dåligt för oss svenskar så är det invandrarnas fel. Att sverige hela tiden kan peka på andra länders fel istället för att inse att Sverige idag är inte demokratisk och svenskarna följer inte själva de mänskliga rättigheterna. Att utvisa personer genom att låta USA komma och hämta dem i sådana omänskilga metoder som visat sig, är väl trots allt en kränkning i de mänskilga rättigheterna.
  Nu får sverige sluta peka finger åt andra länder som snart börjar gå om oss.!!!

 24. Micke skriver:

  ERic så dumt så dumt Usa har väl för sjutton förbindits sig och de andra länderna det är väl dom som förbindit sig som ska följa hallå??

 25. hmm :s skriver:

  Ambassadörrens tal stämmer nog delvis. Åk ner till Grekland eller Italien, så märker du skillnaden. Svensk mentalitet är ”kall”, strävan att bli ekonomiskt obeorende, islorade känslor osv.. Man hälsar knappt till grannar nuförtiden, psykiskt sjuka förekommer mest häruppe. Och visst förekommer det diskriminering av invandrare i Sverige, araber får inte vara araber, utan de måste assimileras, det är vad jag upplever det hela.

  Haj

 26. Erik skriver:

  Det är fel att förneka sin historia, Carl Bildt.
  Mina förfäder är till ca 85% svenskar som koloniserade lappland.
  Resterande 15% är samer som levde i Lappland,
  Sveriges koloni, där Sverige hämtar vinster på 500 000 kronor per lapplänning varje år (Vattenkraft, malm, skog). Därutöver betalar lapplänningarna skatt precis som alla andra svenskar, utan att pengar skottas tillbaka via välavlönade anställningar inom momsbefriade, icke konkurrensutsatta, statliga verk och myndigheter.

  Jag bor i södra Sverige, där man ibland hör hur folk förargas över hur mycket strömmen kostar. Vi äger ju vattenkraften, säger de. Vidare förfasas Svenska Dagbladet över tungt bidragsberoende ”Norrlänningar”.
  Svenskarnas betende är oerhört kränkande mot lapparnas ättlingar.

  Är det någon i regeringen som hört talas om Lappmarksplakaten.
  http://www.fjallen.nu/fakta/koloni.htm

  Med Lappmarksplakaten som förevändning förflyttades så mycket svenskar in i Lappland så att andelen sameblod sjönk från 100 % till 20 %.
  Lapparna var analfabeter, så de kunde inte hävda rätten till sitt land.
  I andra erövrade delar av Sverige fick adel och bönder behålla sin mark, mot att de svor kungen sin trohet. Lapparna däremot ansågs vara underlägsna och hedniska. Man brände t.o.m upp lappar ibland!

  Idag skulle ett sådan kolonisation av Lappland onekligen kallas etnisk rensning. Du läste rätt: Lapparna blev etniskt rensade.

  Mina frågor till dig Carl Bildt är:
  Vad har Regeringen tänkt göra, för att lapp-svenskarna ska få tillbaka rätten till sitt land? Staten har ju stulit vattenkraften, 70% av skogen och malmen. Några statliga verk skulle kunna vara en kompensation istället.
  Befolkningen i Lappland har ju praktiskt taget halverats, så någon brist på bostäder finns för närvarande inte. Vi många som vill återvända hem och vi är välutbildade och kompetenta.

  Det behövs en sänkning av medelåldern i Lappland. Andelen människor över 65 år 28 %. I Stockholm, med naturtillgångar i form av det goda läget vid Mälarens utlopp, är andelen bara 14%. Därifrån skulle man kunna flytta alla momsbefriade statliga verk och myndigheter, eftersom folk där är så missnöjda med höga bostadskostnader och hög fastighetsskatt. Det kan ju behövas skyddad verkstad i de delar av Sverige som har ett svagt utvecklat näringsliv också.

  Slå två flugor i en smäll, Carl Bildt!!!

  Även Sverige ska väl ta ansvar för sin koloni, alternativt erbjuda självständighet. Vi lever ju i 2000-talet! Se på Storbritannien, Frankrike, Portugal och Spanien, som för länge sedan lämnat tillbaka de länder de en gång stal.

 27. Eniel Bosch skriver:

  Som svensk med kubansk påbrå känner jag mig förolämpad av den anledning att Sverige erbjöd mig och många andra studenter som inte ville återvända till den kommunistiska fängelsen som Kuba är, en fristad. Den kubanske representantes uppbrott är ett bevis om okunskap om Sverige eller helt enkelt en väl riktad sätt att ge igen för att Kuba nämdes som ett land med brist på demokrati. Men jag tror att man måste se på detta i en större perspektiv. De känner sig trängda med omvärldens kritik på en sida och en inhemsk opposition som, även om den kvävs, går det inte att tysta på den andra.
  Jag vet inte vad de ska göra i framtiden när kritiken vällar in mot den kubanska regimen. Som det ser ut är det stora förväntningar på den nya Rådet för de Mänskliga Rättigheter och Kuba är inte precis ett föredöme att försvara dem.
  Sist vill jag tacka dig Carl Bildt för att du hade det mod att säga tydligt och klart vad andra vill inte tala om.

 28. Yo mama skriver:

  Fyfan vilket jävla luder Calle har blivit på senare år. Tycker inte han ska snacka om mänskliga rättigheter whatsoever. Det han däremot borde göra är att ta den gamla Estonia-affären som han smet ifrån 1994 på allvar, istället för att försöka tysta ner bl a Estlands regering.

  Carl, aldrig ska du få fly iväg igen med svansen mellan benen. Ta ditt ansvar nu för ditt folks skull!

 29. Yo mama skriver:

  Vad är maggi haglund för ett slags retarderat överklassluder då?

 30. Tomas skriver:

  Yo mama, du skämmer ut dig…

 31. Om man i sitt eget politiska parti vill införa övervakning och lagar som liknar vilken totalitär diktatur som helst, samarbetar militärt med regimer som enligt Kofi Annan för illegala krig, enligt amnesty torterar och enligt de senaste siffrorna är skyldiga till en situation där 1 miljon människor dött under amerikansk ockupation, så kanske man bör göra rent i sitt eget hus innan man påpekar andras brister.

  Lundin Petroleum har pekats ut som en av de 12 värsta terrorist sponsorerna i världen samtidigt som du inte vill ha någon dialog med Hamas.

  De hugger huvudet av folk offentligt i diktaturen Saudi-Arabien där de mänskliga rättigheterna är värre än på Kuba och vi säljer vapen till dom.

  I Kina avrättar dom 3 om dagen dom säger att dom inte kommer att demokratiseras på 100 år och vi hjälper dom att censurera och tjänar pengar på deras billiga arbetskraft.

  Den praktiska verkligeheten är rätt smutsig ibland, men kan vi inte få slippa all denna dubbelmoral och detta hyckleri?

  Snälla?

 32. […] Kuba gör en sydafrika och friger oppositionsledare m fl (FDKK) Krig mot terrorism? (Rött Hjärta) Kuba är en byråkratisk diktatur (LOKE) USA planerar släppa terroristen Posada Carriles (Proletären) Kubanska utbrottet (Alla dessa dagar) […]

%d bloggare gillar detta: