Konfrontation i FN

Snabba men nyttiga och bra timmar tidigare i dag i ett förföriskt vårvackert Genève.

Mitt anförande till Human Rights Council – som finns på UD:s webbplats – passerade inte spårlöst förbi. Såväl Kina som Kuba tog till det rätt ovanliga greppet att begära replik.

Den kinesiska repliken var tydlig men ändå hovsam och lämnade öppningar för den utveckling vi hoppas på när det gäller avskaffande av dödsstraffet.

Men att de inte uppskattade att jag nämnde att cirka 80 % av alla dödsstraff i världen verkställs i Kina var kanske inte förvånande.

Däremot gick den kubanska repliken över alla acceptabla gränser.

Den talade om Sveriges ”blodiga imperialism och kolonialistiska slaveri” och sade att ett land med vår historia inte hade någon rätt över huvud taget att tala om frihet och demokrati.

Han tyckte, sammanfattningsvis, att det hade varit bättre att jag stannat i Stockholm.

Från sin politiska utgångspunkt hade han säkert rätt i just den delen. Annars bör det noteras, att repliken i sitt språkbruk väckte ett inte oväsentligt uppseende.

Så blev det då mycket tydligt att det finns en djup skillnad mellan Sverige och regimen i Havanna i synen på frihet, demokrati och mänskliga fri- och rättigheter.

Jag hade i grunden ingenting alls emot det. Och fick uppskattande kommentarer från åtskilliga.

Lite nostalgiskt var det att vara tillbaka i den byggnad jag arbetat ett antal år i. Och när jag kunde inbjuda FN:s High Commission for Human Rights Louis Arbour till samtal i det som en gång var mitt tjänsterum kunde jag konstatera att mitt och mina medarbetares namn fortfarande fanns kvar på postfacken utanför.

Med henne liksom med Jakob Kellenberg från ICRC hade jag synnerligen öppna och bra samtal om Sudan, Balkan, Irak, Afghanistan och de andra stora utmaningar vi står inför.

Och så var det snabbt tillbaka till Stockholm för att tillbringa kvällen med att diskutera Ryssland.

87 Responses to Konfrontation i FN

 1. Johan skriver:

  Fantastiskt festligt att höra Kubas representants syn på Sveriges ”blodiga koloniala förflutna”. Går det att hitta hela dennes replik någonstans?

  Om det var någon som tvekade på skillnaderna i synsätt vad det gäller mänskliga rättigheter mellan Sverige och Kuba så är väl det uträtt nu, vad än Lars Ohly och andra Castro-kramare må säga.

 2. Napoleon Svensson skriver:

  Carl, det är en fröjd att läsa denna mening: ”Så blev det då mycket tydligt att det finns en djup skillnad mellan Sverige och regimen i Havanna i synen på frihet, demokrati och mänskliga rättigheter.” Du bemästrar underdriftens konst och nyttjar den i bästa polemiska syfte.

 3. Jonas skriver:

  Frågan man ställer sig är ju vilket land kubanerna förväxlat Sverige med för det kan väl knappast vara 1700-talet de refererar till.

 4. Jan Ericsson skriver:

  Det vore lustigt att läsa kubanernas replik i sin helhet. Jag undrar vad de menade med vora blodiga kolonier. Fick de på något sätt ana att de bidrog till underhållningen?

 5. Johan skriver:

  har precis lyssnat till ditt tal på UN webcast och dessutom passat på att lyssna på de kommentarer som Kuba och Kina gav. Som sagt det mest slående är ju den kubanska kommentaren om Sverige som imperialistisk stat. Tyckte mig höra att han nämnde sju länder som vi ockuperat och förtryckt. Måste väl röra sig om 1700-tal då eller är kan kanske synnerligen beläst i vår vikingatida historia?

  Den kubanske delegaten har dock en poäng i att du borde kunna nämnt situationen på Guantanamo, kanske den mest kända och rättsvidriga behandling av människor som sker idag.

 6. Anders Bockgård skriver:

  Jag är imponerad av kubanernas detaljkunskaper även om de övervärderar våra insatser därvid lag. Det var väl de långt drivna planerna 1718 att göra världens till ytan fjärde största ö Madagskar till Svensk koloni de avsåg? Eller var det kanske den svenska kolonin Nya Sverige 1638-55 vid Delawarefloden, eller Cabo Corso 1649-63 i Västafika, eller kanske S:t Barthélemy i Västafrika som avvecklades så sent som 1877, som de avsåg. Till den senare togs en hel del slavar från Afrika, men handeln förstördes på 1830-talet när England avskaffade slavhandeln. En del slavar togs över till Sverige där de kom att utgöra ett dekorerativt insalg i flera förmögna Stockholmshem.

 7. Lars skriver:

  ”det finns en djup skillnad mellan Sverige och regimen i Havanna”

  Kanske har Sverige fått en ny regering trots allt?

 8. Egon skriver:

  Alla inlägg från sessionen hittar ni här:

  http://www.un.org/webcast/unhrc/archive.asp

 9. Birgitta skriver:

  Man kan väl undra vilket innehåll det fria skolsystemet på Kuba har då det presterar personer på toppnivå med ett språkbruk och en insikt om omvärlden som bara tyder på stallbacks-fasoner och brist på kunskaper.

  Hur skall det då kunna bli någon förändring när Havanna vet bäst?

  Eller är det så enkelt att ”anfall är bästa försvar” som man brukar säga?

 10. […] ska enligt Alla dessa dagar ha låtit ungefär som följer: Sverige med sitt blodiga koloniala förflutna har ingen rätt att […]

 11. Olle skriver:

  Du kollade väl om du hade någon gamal post i facken.

 12. Donna von RumsHell skriver:

  Birgitta…tyvärr är det nog så att humanism och civiliserat uppförande fortfarande är en ganska ytlig fernissa

  ”Why, revenge.
  The villainy you teach me, I will execute,
  and it shall go hard but I will better the instruction. ”

  från Shakespears ”The Merchant of Venice”..same crap, different day.

 13. Jan Ericsson skriver:

  Bockgård:
  Jag har hört att Cabo Corsos under dess svenska historia snarare var en Bremen-Verdisk koloni. Kan det vara korrekt. Svenska Bremen-Verden var väl formellt ett tyskt län med den svenske kungen som feodalherre men inte underställt svensk lag.

 14. Masen skriver:

  ”Blodigt förflutet!?” Kubanerna tänker väl på militärkuppen/militärdiktaturen 1809, som vi – av outgrundlig anledning – fortfarande firar som vår nationaldag. Fast speciellt blodigt var det ju inte, och inte heller kolonialt…

 15. Kachina skriver:

  Sveriges blodiga kolonialism handlar nog om koloniseringen av Norrland, att svensk militär skulle förhandla med samerhövdingarna vid Kittelfjäll, stängde in dem i en träkyrka och tände eld på den.

 16. Jens Staal skriver:

  Heh…ja han talar ju (enl. engelsk simultanöversättning) om ”viking conquerors”. Jag undrar hur många länder som skulle ha rent mjöl i påsen om man går tillbaka över 1000 år i historien. Annars undrar jag vilken ”etnisk rensning” han talar om som Sverige skulle gjort sig skyldig till.

 17. Kachina skriver:

  Jens,……….ovanstående. Samerna kuvade ganska snabbt och hårt.

 18. Jens Staal skriver:

  Det var väl ”bara” en sk. decapitering – dvs att slå bort ledarna från motståndarna för att kuva resten (man FÅR vara cynisk när man diskuterar historia – hade det hänt idag hade det givetvis varit fruktansvärt). Hade Sverige verkligen för avsikt att etniskt rensa bort samerna, dvs utrota dem?

  ..f.ö. tror jag inte ens att kubanen i fråga vet vart Sverige ligger och än mindre om vår samiska minoritet.

 19. Carl L skriver:

  Tack Carl Bildt för att Du uttrycker Dig så att såväl Cuba som Kina känner sig sårade. Det är vi inte bortskämda med. Palme lekte stolt med Castros gevär och Persson prisade den goda ordningen ordningen i Kina. Allt var inte bättre förr!

 20. Hermann skriver:

  Den goja som den kubanske delegaten vräkte ur sig var minst sagt patetisk och hade varit skrattretande om det inte vore för allt blod på den regimens händer,

  Delegaten från kina nämnde att de med tiden skulle sikta på att minska och till sist avskaffa dödstraffet.
  Frågan är om detta är något som talats om i evigheter eller en tämligen ny linje av den kinesiska regimen?

 21. Kachina skriver:

  Decapitering – precis. Det var den enda incidenten. Men, kubaner är mycket välutbildade, även om utbildningen färgats av politik. Amerikaner är oerhört dåligt allmänbildade, även om de kommer från övre medelklassen. Det går mer på solarplexus och instinkt, än på kunskap.

  Även svensk historia är färgad. Norrland var inte öde när det koloniserades. Ett helt folkslag, kallade kvaener, har helt enkelt raderats ut ur historien. Även om en av mina anfäder är en av birkarlarna, kan man inte hävda att de befolkade Norrland. Kvaenerna hade funnits här sedan lån före Kristus. Det har det senaste decenniet kommit en del skrifter om detta och det är kanske det kubanen har läst.

 22. Rulle skriver:

  FN har omkring 183 medlemsstater. Av dessa är majoriteten odemokratiska, ja flertalet rent av diktaturer, som Kuba, Brunei eller Iran. Generalförsamlingen, där alla är med bestämmer vad som är folkrätt. Alltså tillåts diktaturer, i demokratins namn, att diktera vad demokratiska länder skall betrakta som folkmord. Är det rätt?
  Somliga rasistiska länder begär att andra demokratier skall utplånas. Man uppfostrar barn i skolorna att det är en plikt att döda personer av t.ex. Judisk härkomst. Är det rätt?
  I Libanon har jag själv sett hur plakat täcker hela gaveln på semi-höghus där man propagerar för att döda judar. Är det rätt?
  Skall desse åsikter få förekomma bland FN medlemmar? Hur kan de få spela med i FN utan att utvisas? Värnar FN och HRC bara om sina odemokratiska medlemmar?

 23. Lars-Olov Eriksson skriver:

  Den kubanska kommentaren drar ju närmast löje över Kuba och underminerar väl snarast den egna positionen. Att de måste ta till Sveriges futtiga försök med kolonier och t o m 1000-åriga förmodanden om vikingatyranni gör det ju indirekt troligt att det moderna Sverige är jämförelsevis fläckfritt. Jag förmodar att sådana här anföranden hör till underhållningen i diplomatkretsar.

 24. Johan skriver:

  Den som var någorlunda intresserad av politik och polemik under 70- och 80-talen känner igen den kommunistiska debattekniken att istället för att försvara egna tillkortakommanden smutskasta sina belackare. Den gamla historien om det sovjetiska referatet om matchen mellan Sovjet och USA: ”Sovjet kom tvåa och USA näst sist” kanske känns igen?

  Tror med andra ord inte att kubanen tycker att det är något konstigt med att hitta på något befängt om den som kritiserar det egna landets diktatur.

 25. Kachina skriver:

  Carl Bildt:

  ”Så blev det då mycket tydligt att det finns en djup skillnad mellan Sverige och regimen i Havanna i synen på frihet, demokrati och mänskliga fri- och rättigheter.”

  Han kanske missförstod dig. Dina krav på mänskliga rättigheter på Cuba, var väl riktat mot Guantanamo?

  :-), :-))))

 26. Rulle skriver:

  Alla som sitter inlåsta på Guantanamo förtjänar det! Det är dock inte rätt att hålla folk,
  även om de är rövare, terrorister och annat slödder, inlåsta utan rättegång.
  Men varför värna om ogärningsmän när det finns miljoner afrikaner som bättre förtjänar vår hjälp och stöd.

 27. Stefens skriver:

  Det var ju något Turk-TV-Bolag som körde en propagandadokumentär för ett par månader sedan om Sveriges blodiga historia och folkmord på samer och annat de hade hittat på. Förmodligen skapt för att piska upp anti-EU stämning. btw,

  Fy fan vad jag hatar socialism föresten.

 28. Kachina skriver:

  Jadu Rulle, valmanskårens brister är de blå politikernas största tillgång.

  En som bott granne med en misstänkt terrorist. Hur har han förtjänat ”hotellrummet” på Guantanamo?

  Jag hoppas att du får en granne, som du morsar på ute på gata, som du växlar några ord med när ni möts, som sedan visar sig ha skickat pengar genom fel bank och därför stämplas som terrorist. Sedan får jag önska dig en trevlig vistelse på Guantanamo. Fast det är klart, en Rulle från svedala, redan under först tortyren i flygplanet inser de att du är en blindnit, kommer att bli en snyltgäst. De dumpar dig över Atlanten. Nobody Knows och CIA fortsätter kampen för rättvisa och demokrati i världen.

 29. Kachina skriver:

  Stefens

  Är turkar socialister? Jag trodde de var militärjunta som är polare med Carl Bildt.

 30. Kruzze skriver:

  Kachina, du underskattar människors intelligens och kompetens. Om du tror att du kan lura någon att tro att det är moraliskt förkastligt att äga fondandelar i företag som en militärjunta äger aktier i så tror du fel.

  Eller menar du på allvar att alla som äger fonder måste sälja hela sitt innehav så fort någon med tvivelaktig bakgrund köper in sig i något av fondens företag? Hur skulle det i så fall gå till rent praktiskt och skulle det inte bli en sjuhelsikes massa transaktioner?

 31. Kachina skriver:

  Nja, riktigt så drastiska skall vi inte vara. Men om du köper aktier i Hells Angels, säger jag upp bekantskapen.

 32. Egon skriver:

  Tror att man i framtiden kommer att se på Bush utrikespolitiska linje som ett
  stort misslyckande. Den har skapat djupa problem och inte löst några.

  Det gäller inte bara Irak och mellanöstern utan också kriget mot terrorismen.
  Att motivera undantagslagar, generell övervakning, tortyr etc. kommer att visa sig
  vara kontraproduktivt. Det skapar mer problem än det löser.

  Amerikanska folket tror inte längre på kriget i Irak, men de lever fortfarande i skräcken för nya terrorattentat. En rationell politik kan inte bygga på masspsykologi
  om skräckvisioner, utan måste fokusera på lösningar på verkliga problem.

  Den amerikanske statsvetaren Ian S. Lustick höll ett intressant föredrag på detta
  tema på Woodrow Wilson School vid Princeton den 19:e februari:

  ”Trapped in the War on Terror”

  http://www.wws.princeton.edu/events/webmedia.html

 33. Kruzze skriver:

  Kachina, vet du överhuvudtaget vad det är för skillnad på en förening och ett aktiebolag? Om du gör det, varför gör du den jämförelse du gör?

 34. ÖRJAN skriver:

  Kachina – jag betvivlar att du har goda insikter i denna fråga rörande samerna.

  I övrigt tycker jag det är trevligt att läsa dina texter.

  Denna sida är alltför mycket fylld med hyllningar till Carl Bildt. Många av er överdriver hans kapacitet, det mest positiva med honom är att han påpekar att han är från Halland.

 35. ÖRJAN skriver:

  Kachina igen.

  Kvaener är vad norrmännen kallar samer.

 36. ÖRJAN skriver:

  Vad gäller samerna kan det kanske vara av vikt att påpeka att denna folkgrupp kom först till nuvarande Finland, vandrande sedan norrut och bebor idag Sverige, Finland, Ryssland och Norge.

  Jag vet inte vad Kachina vill med sin text. Ge de snälla svenskar dåligt samvete- frågetecken.

  Eller vad är syftet.

  Undertecknad är ofta i Ryssland, där har man en mycket hög uppfattning om Sverige.

  Ryssar som besökt detta land talar oerhört väl och uppskattande om vårt land. I Ryssland är man van vid att alltid vara beredd på att legitimera sig inför en polis.

  Den svenska modellen i Ryssland står för ett civiliserat samhälle där människan är i centrum, ett rättssamhälle där man som invånare inte behöver vara rädd, vare sig för myndigheter eller gangsterism.

 37. ÖRJAN skriver:

  ska vara

  … ge snälla svenska dåligt samvete…

 38. magnuscelander skriver:

  Det låter som en mycket intressant ”debatt” som jag gärna hade deltagit i (eller åtminstone lyssnat på).

 39. Stig-entreprenören skriver:

  Kuba är ett vackert land med vackra trevliga människor men man har inte fått så mycket av ”international exposure” ännu.
  Den stackars kubanen gjorde nog så gott han kunde.
  Tänk att han är ovan vid debatter och andra öppnare dialoger samt att han har ”press på sig hemifrån” att säga något.
  Om detta nu drar igång en debatt och ett bloggande på och runt Kuba så får han väl skulden.

 40. Mohogoram skriver:

  Det är jättehärligt att vi nu har en lite ”aggressivare” ton i utrikespolitiken. Det är inte frågan om att mjäka inför andra länder längre. Sverige har idag en stark utrikesminister och som står upp mot de stora länder som åsidosätter demokratin. Det är verkligen ett jättebra jobb som Carl Bildt gör.

 41. Kachina skriver:

  ÖRJAN

  Influensan däckade mig och influensan håller mig vaken. Jag gjorde en gång ett specialarbete om de mongoliska folken och den skifferkultur som funnits på nordkalotten i 12.000 år. Så jag kan en del om samer och kvaener. Jag tog inte upp frågan för annat än att gissa varför kubanen hänvisade till sveriges kolonialtid. Jag hade för mig att jag hört något om överdrifter, som det visade sig ha förekommt, från Turkiet. Det enda vi har att skämmas för är händelsen med kyrkan.

  Kruzze

  Jag vet mycket väl den juridiska skillnaden på ett aktiebolag och en förening. Jag vet även skillnaden på en fond och ägande kombinerat med personligt samröre. Bildt är ju rökt när det gäller fredsavtal och kurder. Vad som är mest besvärande är moderaternas samröre med IDU och USA. Hur många moderater kände ens till att IDU existerade, innan jag tog upp det? Visst är det pinsamt att Carl kritiserar Kuba, visserligen med all rätt, men inte nämner ett ord om Guantanamo och USA. Fegt. Jag tycker att Carl borde ha rodnat sig genom hela talet, eftersom han var medveten om vad han inte skulle säga.

 42. ÖRJAN skriver:

  Till Mohogoram

  Säg hellre att du vill att han ska göra ett jättebra jobb. Vad vet vi egentligen om det jobb han utför.

 43. ÖRJAN skriver:

  Till Kachina

  Även om jag läser det du skriver med visst intresse, är jag inte imponerad av det du skriver avseende historia i den här delen av världen.

 44. ÖRJAN skriver:

  Däremot tycker jag den här bloggsidan är okey, det är ett bra forum som Carl Bildt öppnat för allmänheten.

 45. Kruzze skriver:

  Kachina, jag får intryck av att du gillar att göra stora svepande konklussioner utan att ha så mycket fakta som underbygger det du påstår. Varför inte börja i andra änden och bena ut hur saker och ting verkligen förhåller sig och sedan dra de stora slutsaterna?

 46. Monika skriver:

  Jo Örjan, den är OK, men var är kvinnorna … bara manliga alias eller namn. Är vi mindre intresserade av utrikespolitik eller är det Carl Bildt och moderaterna som håller den kvinnliga synen på tillvaron borta :-) Eller skräms kvinnor bort av alla regler som gäller angående hur och i vad man argumenterar, diskuterar eller tycker till om.

  När jag läser det här inlägget blir jag konfunderad. För det första gillar jag inte riktigt tonen i huvudinlägget – varför, jo för att Carl Bildt verkar tycka att det var bra att Kuba och Kina blev irriterade. Det är olyckligt. Det är bra att framföra missförhållanden, men man kan aldrig tycka att det är bra när nationer reagerar som Kuba gjorde, även om Carl Bildt vann? Han fick ju uppskattande kommentarer … Som vanlig medborgare blir jag lite rädd … är det så klokt att reta upp en stor nation som Kina?

  I tråden talas det om samerna och hur illa de har blivit behandlade. Något folkmord har jag aldrig hört talas om och om det skett tror jag inte samerna varit tysta om den saken. Samerna är starka, de strider för sina som de ser rättigheter. Jag har aldrig uppfattat samerna som undertryckta, inte mer än andra grupper i vårt svenska samhälle. Därför att de själva inte låtit sig bli det.

  Det är även olyckligt om Sveriges bild blir att vara USA-vänligt. Vilka politiker går idag öppet ut och fördömer USAs dödsstraff?

  En del i min kommentar riktar sig även mot kommentarerna. För själva inlägget säger inte så mycket utom att man kan läsa av det genom tonen i det.

  Utrikespolitiken har varit och jag hoppas den fortfarande är ett område som partierna vilken sida de än står på varit relativt ense om och vilken linje som skall drivas. Jag tycker mig dock märka att Carl Bilds utrikespolitik verkar försvinna bort från en sådan enig hållning. Att han mer och mer tar personliga ställningstagande som kanske inte är förankarade. Men det kanske beror på att jag nu genom att läsa bloggen får en insikt om vad som sker på ett annat sätt än tidigare. Kanske det har varit fler oskiljaktigheter än vad som tidigare kommit fram. Kanske för att allt gått igenom medias filter.

 47. Stefens skriver:

  Kachina skärp dig lite! Du spammar bloggen med trams och tar upp närmare 50% av inläggen.

 48. Jonas skriver:

  Bra talat, men du skulle hållit dig till Kina i kritiken mot dödsstraffet. Nämner man Iran och Irak måste man även dra med Saudiarabien och USA som använder dödsstraffet ungefär lika mycket. De länderna tillsammans med kina kommer upp i 94% av världens dödsstraff (Amnesty, 2005) Men det kanske är lättare att bunta ihop skurkstaterna och lämna polarna utanför? Wheels up..

 49. ÖRJAN skriver:

  Det är trist att konstatera att någon tar bort inlägg.

  Jag hade ett kritiskt inlägg om Carl Bildt. Det togs bort. Det tycker jag är fel om man är för en liberal debatt.

  Om inlägg tas bort har den som ansvarar för denna sida i grund och botten inget förtroende för dem som medverkar här.

 50. ÖRJAN skriver:

  Inlägget som censurerades hade jag skrivit mellan kl 1.57 och 1.58 AM.

  Vad jag sa där var att ingen i grund och botten inte vet så mycket om vad Carl Bildt gör som utrikesminister.

  Vi vet att han skapat en blogg. Jag skrev att detta tyckte jag var okey.

  Det bådar inte gott för Sverige om censur införs på en blog som denna.

 51. Johan Gunnarsson skriver:

  Mja. Om vi tar och tittar bakåt, säg 1000 år så kan man nog säga, utan att överdriva, att svenskarna är ett krigiskt släkte. Att det nu varit okrig i pass 100 år får väl i sammanhanget betraktas som en andhämtning.

 52. ÖRJAN skriver:

  Till Stefan Jag tycker Kachins inlägg är läsvärda, även om jag inte alltid håller med om, det som skrivs.

  Vad som nu är viktigt är att Telia inte säljer sitt kopparnät. Sälj gärna allt annat så att det skapas konkurrens.

  Om infrastrukturen säljs skapas ett privat monopol.

  En av spekulanterna är en rysk oligark. Om denna kommer att äga Telia kan vi i detta land hälsa hem. Det märkliga är att personen överhuvudtaget nämns som spekulant i denna diskussion om Telia.

  Telias värde motsvarar ungefär 120 miljarder kronor.

  Det beloppet kan sättas i relation till exempelvis värdet på Wallenberggruppen, som anses ha ett v ärde på 150 miljarder kronor. Christina Stenbeck – för att taen annan jämförelse- chefar över Kinneviksgruppen, som är värd 37 miljarder kronor.

 53. ÖRJAN skriver:

  ska vara

  …att staten inte säljer Telias kopparnät…

 54. Fredrik skriver:

  Kachina

  Tror du verkligen att det är så många som bryr sig om att moderaterna är medlemmar i IDU och att de har samröre med USA?
  De flesta av oss är nog mer oroliga över andra partier i riksdagen som har samarbete med utländska kommunistiska partier från länder där allt annat än demokrati råder.

 55. Kachina skriver:

  Fredrik

  IDU har inget samröre med USA. De har samarbete med republikanerna i USA. De få som känner till den här organisationen i USA, bryr sig säkert lika lite som man bryr sig i Sverige. Något som är mycket olyckligt.

  ÖRJAN

  Historia är ett brett ämne, men kom inte och säg att jag inte kan bedöma taktik, retorik, politik och propaganda. Jag står fast vid min bedömning att det är samma ”pjäs” med nya skådespelare och ny rekvisita.

 56. Fredrik skriver:

  Kachina!!

  Jag vet att IDU inte har samröre med USA, men jag citerade dig lilla vän?

 57. Fredrik skriver:

  Kachina!!!

  När ska du lära dig att vi andra också har egna hjärnor att tänka med.
  Ser inget problem alls i att moderaterna är medlemmar i IDU.
  Bara för att du tycker att det är fel, varför behöver vi andra göra det?

 58. Kachina skriver:

  Om du inte ser problemet, undrar jag om,………

 59. Fredrik skriver:

  Kachina

  Problemet ligger hos dig.
  Det är du som har en syn på samhället som är skrämmande.

 60. Fredrik skriver:

  Kachina

  Skillnaden mellan dig och en diktator är lika med noll.
  Allt du säger är lag, ingen annan vet nåt, vi vet inte vårt bästa.
  Ta och skärp dig

 61. Kachina skriver:

  Efter en kort diskussion med Carl Bildt hösten -69, kom jag fram till att skillnaden mellan jag och honom är nästan noll. Två arroganta besserwissers som sitter inne med mängder av kunskap. Skillnaden är att jag aldrig skulle ha kritiserat namngivna länder för bristande respekt för de mänskliga rättigheterna, utan att nämna USA och CIA:s verksamhet. Jag blir aldrig någons knähund.

  Carl tal, som representant för Sverige, var ett sådant hyckleri at det bara blev pinsamt för oss. Jag blir aldrig så god vän med någon att jag har överseende med hans fascistoida sidor.

 62. majsansofia skriver:

  ja! Carl du vet inte alltid bäst..om infrastrukturen säljs skapas ett monopol..vi vill inte att Telia säljs till Ryssland…då kan vi ju hälsa hem.

 63. Fredrik skriver:

  Kachina

  Efter att ha läst dina inlägg under en lång tid så vet man att det enda du skulle kritisera var USA.
  Sen att referera till en diskussion som man hade 1969 visar ju bara att du inte mognat sen dess. Tala om att vara långsint.

 64. Kachina skriver:

  Om du läst mina inlägg ser du att jag även kritiserat kommunismen. Faran med moderaterna och IDU är att det för republikansk talan istället för svensk. Om han inte nämnt några namn, hade talet varit ganska bra. Men i och med att han nämnde Kina och Kuba, utan att nämna USA, handlar det om ett fjäskigt ”springpojks-uppdarg:”

  Hur tror du våra affärsförbindelser med Kina påverkas av detta uttalande?

  Jag menar att Carl skall gå våra ärenden, inte USA:s. Det där talet kan stå oss dyrt.

 65. Fredrik skriver:

  Kachina

  Sen när bryr du dig om affärsförbindelser med andra länder?
  Du gillar ju inte marknadsekonomi.
  Carl har ju kritiserat USA om bl.a Israel-Palestina konflikten så han är ju inte jättepoppis bland republikanerna.
  Att kritisera Kina och Cuba är väl på tiden.

 66. Kachina skriver:

  Jag gillar inte marknadsliberal kapitalism.

 67. Göteborgare skriver:

  Kachina talar om sig själv och Carl Bildt i samma mening. Sluta förolämpa utrikesministern. Att du är en arrogant besserwisser behöver du inte påminna oss för det lyser ignom hyfsat klart ändå.

  På dig låter det som om ni två är av samma skrot och korn och att du skulle klara hans jobb lika bra som Carl. Snälla, vakna upp. Är verkligheten för jobbig att leva med? Är det därför du lever i din lilla bubbla och svamlar om allt möjligt?

 68. Rulle skriver:

  JahaDu Kachina,

  Vad har Du för grannar?

  Den ”oskyldige”, ”Kubasvensken” som satt fängslad på Guantánamo (Kuba), heter egentligen Mehdi Mohamed Ghezali och är son till en finsk mor och en algerisk far. Enligt den spanska tidningen Elmundo kan Ghezali vara ett tydligt tecken på al-Qaidas närvaro i Portugal.

  Ghezali hade problem med polisen redan innan attacken mot WTC den 11 september 2001. Han har bland annat dömts för ett bankrån på 600 000 euros i den portugisiska staden Albufeira. Ett annat rån i Galé gällde juveler till ett värde av 5 000 euros. Ett faktum är att 75% av alla rån i Portugal aldrig klaras upp så det är mycket troligt att Ghezeli har stöldgods från andra stötar undanstoppat.

  Ghezali och en spansktalande grekisk kompanjon Stavros Christos Toilos, dömdes till tre år och och sex månaders fängelse. Redan en månad efter avtjänat fängelsestraff åkte Ghezali till Afghanistan där han senare tillfångatogs vid den pakistanska gränsen. När Ghezali greps hade han åtta(8) förfalskade pass på sig och han var även misstänkt för att ha deltagit i en strid där flera pakistanier dödades.

  Spanska säkerhetstjänsten hävdar att rånen i Portugal har en direkt-länk till al-Qaida för att finansiera islamistiska terroraktiviteter. Spåren leder enligt den spanske domaren Baltasar Garzón bland annat via Portugal och Algarve. Den portugisiska regionen Algarve har en stark arabisk tradition och är enligt Elmundo ett tillhåll för muslimska nordafrikaner i Europa. Algarve är arabiska och betyder ”jorden i väst”.

  ”Kubasvensken” har en 4 år äldre bror, Samu Michael Karim Ghezali. Brodern Samu är en dömd förfalskare av belgiska pass och för rån mot en resechecks-firma i London. Passen kostar 7 500 euro styck på svarta marknaden och kommer ifrån en stöld av 506 blanka pass på ett belgiskt konsulat i Tyskland 1999.

  Brodern Samu frigavs i oktober 2000 och sedan dess är han helt försvunnen. Enligt Courrier International är brodern Samu även känd för att ha/haft kontakter med mördarna av Nordalliansens ledare, kommendant Massaud, som mördades 9 sept 2001 på uppdrag av al-Qaida och Bin Laden i Afghanistan.

  Ovanstående fakta är förmodligen bara toppen på kriminaliteten men annat är svårt att bevisa. Det är också svårigheten med alla fångar på Guantánamo. Avlyssning av terroristernas sambandscentral i Sverge får ju inte avlyssnas eller avslöjas.

  Hur kunde en stackars, just utsläppt fängelsekund, ha råd att för egna medel åka till Afghanistan? Svensken lär trots sin meritlista ha varit bland de skötsammaste på Kuba-basen. Ditt snack om ‘En som bott granne med en misstänkt terrorist. har förtjänat “hotellrummet” på Guantanamo?’ är lögn och förbannad dikt. Även kallat, ”Bullshit”.

  Var finns och gör Kubasvensken och hans broder i dag?

  Finns det någon som helst empati för folk som verkligen lider under förtryck när Du värnar så skamlöst för gangsters?

 69. Erik skriver:

  STÖD GUANTANAMO! KROSSA ISLAMISMEN!

 70. Dag Selander skriver:

  Bra att Kuba & Kina inte slapp Carl Bildt som inte stannade i Stockholm.

 71. Kachina skriver:

  ”Han som bott granne”- får symboliseras av tysken som kidnappades av CIA, hölls fängslad i sex månader, tills de upptäckte att de tagit fel grabb. Han var helt oskyldig, hade ett helt Universum mellan sig och AlQudida.

  Jag säger inte att alla som sitter på Guantanamo och i CIA:S hemliga fängelser. Jag säger att de skall registreras hos Röd Korset eller Amnesty. Deras anhöriga skall underrättas om vilket fängelse de sitter i i vilket ombud de har. Är det för mycket begärt?

  På Guantanamo sitter en som suttit där i fem år, utan att han delgivits vad han anklagas för eller dömts för något. Har du ingen empati för familjer där en son försvunnit spårlöst?
  Vi vet inte hur många oskyldiga som sitter i CIA:s hemliga fängelser. Vi vet inte ens hur många som sitter i fängelserna. Det vi vet att det CIA som opererar idag är samma CIA som utbildade tortyrregimerna i Chile och Argentina. Där får vi aldrig veta hur många som försvann in i fängelserna för att sedan bli ”hajmat”

  Vi vet inte hur många som sitter i USA:s hemliga fängelser, därför får vi inte heller veta hur många som försvinner. Jo, jag kan era argument; ”De sitter där av en orsak”
  Jo, det gjorde även Dagmar Hagelin. Orsaken var att hon passerade ett torg på väg hem från Universitetet samtidigt som ”Dödsängeln”- Astiz stod där och ”fiskade”.

  Kraven är att de som fänglas skall registreras hos Amnesty eller Röda korset. Törs man inte begära det av Onkel Sam?

 72. Kachina skriver:

  Jag säger inte att alla som sitter på Guantanamo och i CIA:S hemliga fängelser, är oskyldiga. (så skall det vara)

 73. Rulle skriver:

  Fallet Dagmar Hagelin är > 30 år gammalt. Det är tyvärr oklart vad som hänt henne, eller vad hon gjort, men så gamla saker kan vi inte gräva i nu 2007.
  CIA har mer mänsklig sympati än FNs Human Right Concil, Röda Korset och Amnesty som alla styrs av skäggiga gubbar och deras inhyrda prostituds.
  Du kan väl kräva att alla Kineser eller Tjetjenier, som sitter i fängelse skall registreras av ovanstående pack. Naturligtvis kan CIA begå misstag, men det rättas snabbt till om de gripna bara vill samarbeta och inte bara djävlas. De flesta med mindre grava brott friges inom någon månad, men de provocerar förhörsledarna, i stället för att lägga korten på bordet och ärligt förklara sig, så dom får helt enkelt skylla sig själva.

 74. Kachina skriver:

  ”CIA har mer mänsklig sympati än FNs Human Right Concil, Röda Korset och Amnesty som alla styrs av skäggiga gubbar och deras inhyrda prostituds.”

  O, herremin! Naivliberaler var det ja. (Eller hur tom i bollen får man bli utan att lätta från marken?)

 75. Kachina skriver:

  Dagmar,…..30 år. Då glömmer vi.

  Stalins och Hitlers mordmaskiner jobbade för 60 – 80 år sedan. Då glömmer vi dem också.

 76. Rulle skriver:

  ”Stalins och Hitlers mordmaskiner jobbade för 60 – 80 år sedan”. Där gällde det totalt omkring 20 miljoner människor. Det är väl en himmelsvid skillnad mot en stackars ung flicka. Hur mycket vi än ältar det så kan vi inte få fram ett rättvisande svar. Men 20 milljoner lämnade många spår. Sådant kan och får inte glömmas. Hade inte USA ingripit
  och räddat Europa så hade dom (S & H) väl fått hålla på än.

 77. johaneriksson.se skriver:

  […] Carl Bildt, the Swedish foreign minister, included Cuba on his list of countries lacking in the protection of […]

 78. Lennart Regebro skriver:

  ”Däremot gick den kubanska repliken över alla acceptabla gränser.”

  Den enda gränsen dom korsade var den där man slutar kunna ta dom på allvar. Repliken var stor humor. Ingen utanför Kuba lär kunna ha hållit sig från att skratta (åtminstonde på insidan).

  Bra att Kina försiktigt öppnar för avskaffande av dödsstraff. Synd att deras demokratiska trevanden går så plågsamt sakta. Det är svårt att tro att dom menar allvar…

 79. Sudanes skriver:

  To attack on Cuba should be a great deal for Sweden because unlike Sweden, this incident was completely ignored by Cuban media. Check it :
  http://www.granma.cubaweb.cu/english/index.html

  In fact this guy believes he was dealing with Sudan, how wrong he was!!!!

 80. Kachina skriver:

  Lennart

  Även Sverige passerade gränsen där man slutade ta oss på allvar. Att kritisera Kuba utan att samtidigt kritisera USA:s Guantanamo,….tja, det är lite Bagdad Bob över det.

 81. Malin skriver:

  Bra tal, men JA Guantanamo borde nämnts. Uppenbarligen är det inte helt okonventionellt att göra det, men jag står helt oförstående till att inte fler här håller med om att Guantanamo är en smutsig fläck för USA i deras kamp för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter, och borde stängas. Bäst för Bush-regeringen vore om de gjorde upp med Guantanamo (dvs rättegångar och straff för skyldiga)

  (Ur FN rapport:)
  ”The persons held at Guantánamo Bay are entitled to challenge the legality of their detention before a judicial body in accordance with article 9 of ICCPR, and to obtain release if detention is found to lack a proper legal basis. This right is currently being violated, and the continuing detention of all persons held at Guantánamo Bay amounts to arbitrary detention in violation of article 9 of ICCPR.”
  (http://www.ohchr.org/english/bodies/chr/docs/62chr/E.CN.4.2006.120_.pdf)

 82. Sami skriver:

  Stoppa den imperialistisk ockupationen av Lapland nu!!!
  STOP THE SWEDISH APARTHEID!!!

 83. […] Bildt kallade till sig stockholmsambassadören. Men bråket med den kubanska representanten i FN ägde rum för en vecka sedan. Är jag arkiv X-skadad eller hade regeringen ganska bra skäl att inte vilja ha gårdagens […]

 84. Smuts skriver:

  Heja Kubanerna!
  Valde Bildt att nämna Kuba framför mycket värre exempel för att det är socialistiskt?

 85. Sparen advies skriver:

  Sparen advies

  Er zijn veel verschillende manieren van sparen en er zijn veel vormen waarop u kunt sparen bij een bank. Sparen kan met verschillende rente percentages (en verschillend rendement) en verschillende voorwaarden.

 86. […] Bildt talar om det på sin blogg den 13 mars och Ekot gjorde en grej av det idag. FN:s människorättsorganisation har ett inslag […]

%d bloggare gillar detta: