Tisdag Eftermiddag

Eftermiddag i arbetsrummet vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Föredragningar. Telefonsamtal. Lite skrivande.

Genomgång av hur diskussionerna skall läggas på GMF-seminariet om anlyser av Kina om några veckor.

Jag hoppas att den amerikanske biträdande utrikesministern för Asien Chris Hill hinner komma förbi – fick just mail från honom där han sade att han kommer att göra sitt yttersta för att komma i alla fall till middagen.

Förberedelser för besöket av Iraks utrikesminister Hoshari Zebari. Vi träffades nyligen i Bahrein och jag inbjöd honom till Stockholm i samband med att han är i Köpenhamn och inviger Iraks nya ambassad där.

Det blir ett viktigt besök. Situationen i Irak är i dag mycket besvärlig, men det innebär inte att vi inte skall försöka att hjälpa dem som arbetar för en bättre utveckling.

Diskussion om vår närvaro i Afghanistan. Nu reser Gunilla Carlsson och Mikael Odenberg snart dit, men jag tror inte att det skulle skada om vi hade en mer permanent diplomatisk närvaro i Kabul. Nu försöker vi bevaka det politiska skeendet i landet från ambassaden i Islamabad i Pakistan, och det har sina givna begränsningar.

Och snart middag med ett antal internationella kännare som vi bjudit in till Stockholm för lite olika diskussioner.

Bland dem finns Alvaro de Soto som representerar FN såväl i Jerusalem som i den internationella kvarttetten. Vi känner varandra väl sedan min FN-tid och åt senast lunch i Ramallah för ett år sedan eller så.

Eländigt nog missade jag mötet med den moderata riksdagsgruppen. Jag måste bättra mig också på den punkten.

24 Responses to Tisdag Eftermiddag

 1. mlssn skriver:

  Måste bara ta tillfället i akt att tacka för den inblick i ”vardagen” som denna blogg ger en. Uppfriskande att se hur mycket som pågår.

 2. Jane skriver:

  Vad glad jag är för att du bloggar. Det känns som att jag får ta del av, och lära mig lite om, ditt arbete som folkvald politiker och Sveriges utrikesminister. Det är viktigt både för demokratin och förtroendet för politiker. Fortsätt skriv!

  http://www.ladyjane.blogg.se

  Vänliga hälsningar

  J

 3. Bosse Bus skriver:

  Hej carl
  Sett att SVD nu har hoppat på dig???

 4. Mathias skriver:

  Jag tycker att Sverige borde ha en ambassad i Afghanistan. Det skulle visa att vi satsar på att bygga upp landet igen. Hoppas det finns pengar till det!

 5. Fredrik skriver:

  Jag tycker att idén om en ambassad i Afghanistan är jättebra. Det är inte optimalt att ha ambassaden i ett grannland och ännu mindre när grannlandet gärna vill ha Afghanistan som sin klient. På samma vis som man inte ska sköta den libanesiska beskickningen från Damaskus.

  En ambassad i Kabul visar också att Afghanistan betyder något för oss.

 6. ET skriver:

  Jösses människa. Det är ju inte som att du ligger på latsidan direkt!

  Undras om media-drevet kan ta till sig detta, hur mycket arbete som egentligen läggs ner från både din och andra politikers sida….

 7. Henrik Johansson skriver:

  Hej Carl Bildt,
  Jag skulle vilja veta om du planerar någon förändring av vår svenska representation i Israel.

  Våra kontakter med Israel sköts från ambassaden i Tel Aviv (ca 10 mil från Jerusalem). Detta samtidigt som våra kontakter med palestinierna sköts från konsulatet i östra Jerusalem.

  Är inte detta en fundamental orättvisa? Jag kan (teoretiskt) förstå att vi inte vill ha ambassaden i Jerusalem, så länge stadens status inte har fastställts ännu. Men att diskriminera så, och vägra kontakter med Israel i den stad som landet ser som sin huvudstad, alltmedan vi upprätthåller alla sådana kontakter med Israels motpart, palestinierna, från just Jerusalem, kan inte betraktas som annat än hyckleri. I så fall kunde väl ett konsulat i Ramallah vara mer rättvist, än att endast den ena parten erkänns i Jerusalem.

  Jag skulle vara intresserad av dina tankar om detta känsliga ämne.

  Mvh
  Henrik

 8. Helge skriver:

  Hoppas du hinner prata lite Sri Lanka med Chris Hill.

 9. Mats skriver:

  Hej Bildt,

  Jag saknar verkligen din gamla blog på engelska med udd.
  Dock är det alltid trevligt att få läsa lite på snällsvenska.

  Jag kommer även ihåg dina gamla nyhetsbrev – det var ett tag sedan.

  Lycka till med det nya jobbet.

  Hoppas du inte tappar vyerna i Svedala.

  Med vänliga hälsningar

  Mats

  P.S. Skicka inga Gripen till Afghanistan. Det där med dans
  var ett så bra grepp att jag inte kunnat komma på det själv.

  P.S.S. Ja vi fick ju skolar i Sverige på 1600 talet för att hålla borta busarna från
  gatorna så du verkar ha läst på läxan din rackare.

  P.S.S.S. Jag har inte röstat på många år men jag är intresserad av utrikespolitik
  så mäjla mig när det är dags för en ny post för dig i Europa så jag inte missar
  att rösta på dig.

  P.S.S.S. …men om bara tanken skulle falla dig in att du istället skulle kunna tänka dig att försöka införa republik i Sverige – ja då har du 1000 bloggar vassare än din gamla blog ska du veta utan tvekan vilket språk som skall användas;) D.S.

 10. Tid og Tanke skriver:

  Politikerblogg

  Carl Bildt, en ikke helt ukjent, og litt kontroversiell, utenriksminister i Sverige, har sin egen blogg. Han blogger fra dag til dag om det han gjr, det han opplever, det han tenker. Og bloggen har mye besk, og fr mange kommentarer.

  Jeg vet han e…

 11. Antimannen skriver:

  Kalla mig mossig men jag känner mig privilegierad och lycklig över att kunna ta del av vår utrikesministers ganska tråkiga jobb..:-)

 12. Sam skriver:

  Vill tacka sveriges utrikesminister för ett mycket bra initiativ att hålla intresserade informerade via denna blogg. Denna metod får gärna smitta av sig hos övriga regeringsmedlemmar.

  Snyggt och mycket informativt.

 13. Jacob skriver:

  Carl Bildt, jag ser fram emot ditt svar på Bertil Torekulls angrepp på din blogg på dagens DN debatt. Jag får nästan lite andnöd när en erfaren journalist verkar vilja förhindra dig att yttra dig i detta medium. Hans jämförelse med Hugo Chavez som tydligen har för vana att tala i timmar i sitt lands TV är obegriplig och grotesk, och hans artikel formar sig till ett veritabelt personangrepp på dig, som knappast ger mer fokus på sakfrågorna. Man kan ha olika synpunkter på den kritik som framförts mot dig – och naturligtvis inser alla att du på din blogg ibland talar i egen sak, men fler än journalister är kritiskt tänkande och när man tagit del av din version kan den intresserade ta del av andras versioner i andra medier. Man kan fundera på om inte Torekulls artikel ytterst uttrycker ett förakt för dem som läser din blogg, för alla dem flesta uppskattar att ta del av en utrikesministers tankar på detta sätt, oavsett vad de tycker om dig som person eller var de står politiskt.

 14. Robert skriver:

  till Tid og Tanke,
  Jag tycker inte att man ar kontroversiell forran nagot suspekt avsljoats. An sa langa ar det bara allmant gnall, det gor ju inte en person ”kontroversiell”.

  Det verkar som SvD hakat pa ”knas bloggarna” pa Spressens redaktion. Dom tar utt samma vagheter. Spressen ar inte langre en serios tidning, jag raknar Expressen till ”knas bloggare” efter alla felaktigheter, hat kampanj, mm.

  Det ar hog tid att stoppa press stodet och statlig media. Riv SVT. Det blir ju bara varre med tiden.

 15. Jörgen skriver:

  Jag har som lantis den senaste tiden funderat över vem jag skulle vilja ha som ny chefredaktör på Expressen för att jag ånyo ska börja köpa tidningen. Ett av namnen som farit genom huvudet är Bertil Torekull. Så fel jag kan ha!!

 16. elliv skriver:

  Carl, ville bara snabbt gratulera dig för att du blivit jämförd med Venezuelas Hugo Chávez. Men låt nu inte detta stiga dig åt huvudet, för i ärlighetens namn har du en bit kvar, och då var jag snäll. Dock ska jag ge dig 3 råd på vägen för att drömmen Carl ”Hugo C” Bildt ska bli verklighet:
  1. Visa solidaritet med 3:e världen – både i ord och i handling. Och nej, att kräva öppnade marknader och ”frihandel” är inte solidaritet i den riktiga världen.
  2. Våga kritisera USA och Israel, inte EFTER dom startat sina olagliga krig, utan INNAN.
  3. Fortsätt kritisera massmediepöbeln, dessa företrädare för mäktiga affärsintressen, drivna av girighet och dolda agendor, som tar sin makt för given trots att dom aldrig vunnit ett endaste litet val. Lycka till Carl!
  /elliv
  Viva Chávez!
  http://dagenschavez.blogspot.com

 17. Karl P skriver:

  Trevligt att läsa en dagbok från politikens värld.

  Jag skulle gärna se att Sverige skrev ett avtal med Danmark och Norge om militärt understöd i Afghanistan OM de begär det vid försämrad lägessituation.

  Oavsett om det gäller norr, syd, öst eller västra Afghanistan. Jag vill inte se våra nordiska grannar slåss och dö medans vi sitter och tittar på.

 18. Karl P skriver:

  ÖB skriver i SvD idag om hur massmedia snackat strunt om JAS Gripen och FN uppdrag. FN har tydligen begärt svenskt flyg.

  http://www.svd.se/ego/339/http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_14720370.asp

 19. marie skriver:

  Jag har i ett tidigare inlägg rekommenderat boken ”Svart snö” av Lars Bern efter att ha läst en artikel om boken som lät förstå att boken försökte tystas ner. Det ligger förmodligen mycket i det. Den fanns nämligen inte i bokhandlarnas hyllor. Jag var tvungen att beställa hem den trots att utgivningsåret är 2006. Det gjorde mig ännu mer nyfiken och inget fick hindra mig att beställa hem den och läsa. Förbjuden frukt….

  Nu har jag börjat läsa boken. Den är skriven som en thriller och mycket lättläst, ibland kanske lite för lättläst. Den är inget skönlitterärt mästerverk, men ett mästerverk i att på ett lättförståeligt sätt delge oss vanliga svenskar hur politiken/näringslivet har spelats under täcket. Jag är inte speciellt politiskt bevandrar och hisnar därför när jag läser boken. Var det verkligen så här det gick till? Det är en snabbkurs i hur svensk politik har fungerat med den röda adeln i topp, hand i hand med näringslivets toppar.

  Oj vad svenska folket har blivit lurade av sina socialdemokratiska och fackliga pampar.

 20. Henrik skriver:

  Tack för en mycket intressant internetsida!

 21. Elleanor skriver:

  Önskar en fin dag, imponerad av din generositet att dela med dig av dina tankar!!!

 22. Holger Nilson skriver:

  Per Ahlmarks negativa syn på ditt bloggande skall kanske ses mot det faktum att ni har olika syn på Israel-Palestinakonflikten. För Israelsupportern är din syn alltför nyanserad.

 23. Tobias skriver:

  Håller med Holger, det luktar lite som om drevet mot Carl i grunden kommer från tre håll:

  1. En taskig oppositionspolitik (men de är ju inte vana, de stackarna)
  2. Sensationsjournalistik
  3. Israelvänner (även till höger) som aldrig vill erkänna Palestina

  Kämpa för Afghanistan. Är rädd för att lidandet blir värre där…

 24. Rickard skriver:

  Tobias
  Vadå ”israelvänner” som inte vill erkänna Palestina? Det är stor skillnad mellan att erkänna palestiniernas rätt till självstyre på villkor att de vill ha fred som granne till Israel (vilket den israeliska sidan har gjort sedan självständigheten 1948) och att frottera sig med terroristorganisationen Hamas, som INTE erkänner Israel.

%d bloggare gillar detta: