Korkat?

Jag hör att Urban Ahlin (s) beskriver president Saakhasvilis plan på ett diskotek utanför Tschinvali i Sydossetien – som han berättade om och som vi diskuterade på debatten i Bryssel i går kväll – som ”korkad”.

Om Ahlin har varit i Sydossetien eller konfrontationszoner som denna eller ej vet jag inte – men om han varit det tror jag han skulle uttryckt sig annorlunda.

Att förhindra konflikt och bygga för fred handlar inte bara – ibland inte ens främst – om grandiosa diplomatiska deklarationer. Ofta handlar det om att helt enkelt göra det möjligt för människor att mötas och därmed rida spärrar mot de krafter som bara vill konfrontation.

I Bosnien omedelbart efter kriget lät vi mer eller mindre legala handelsplatser mitt i delningszonen växa fram. Senare blev det möjligt att också anordna popkonserter där unga människor från Bosniens olika delar kunde träffas och njuta av samma musik.

När U2 kom till Sarajevo och unga människor strömmade till från Bosnien alla delar var det inte ”korkat” utan synnerligen viktigt. Fred byggs hos enskilda människor.

Och det är just insatser som denna – konkret i utkanten av Tschinvali – som president Saakhasvili berättade om i går och som jag gav mitt stöd.

Med ett finare diplomatiskt ord brukar sådant ibland beskrivas som förtroendeskapande insatser.

I mångt och mycket var det en upprepning av vad som kom fram på en presskonferens i Tbilisi för någon dag sedan – den finns på hans hemsida.

Men det förminskar inte dess betydelse. Jag vill ha mindre tal om krig och konfrontation – och mera möjligheter för inte minst unga människor i konfrontationszoner som denna att lära känna varandra.

Korkat?

Knappast för alla dem som arbetat konkret med att överbrygga misstro och motsättningar mitt i zoner av konfrontation, misstro och elände.

74 Responses to Korkat?

 1. Kruzze skriver:

  Desperationen hos sossarna (och PM Nilsson) över att ingen kritik mot dig kletar sig fast bara växer. Dessutom får du alltid stöd av en stor majoritet människor i kvällstidningarnas läsarundersökningar på internet, och det svider säkert minst lika mycket.

  Keep on rocking Calle!

 2. Robin skriver:

  Haha!

  Det är roligt att se alla dumheter media kör med nu. Till synes verkar det som om det nästan blivit en prestigegrej, att bli den som fäller Bildt, får bort honom från UD, något som vore synnerligen dumt då vi inte har någon annan som skulle platsa bättre på posten.

  Aja, så länge journalistiken befinner sig på sandlådenivå är det ingen fara. Kör hårt!

 3. Martin skriver:

  Att ens nedlåta sig till att kalla ett allvarligt menat förslag till förbättringar för ”korkat” säger mer om den som sa det än den som kom med förslaget. Det visar tydligt hur dålig koll sossarna har på verkligheten, man sitter helst i slutna rum och tar beslut så långt bort från folket som möjligt. Tragiskt, skönt med en vettig regering som omväxling!

 4. Karl P skriver:

  Göteborgs-Posten gick till attack mot Expressen i deras ledare för ett par dagar sedan och det får väl anses som rätt anmärkningsvärt.

  Urban Ahlin bedriver en klantig oppositionspolitik. S är ett gråmålat skepp utan ledare och har ingen alternativ politik att presentera. Endast personangrepp.

 5. Johan skriver:

  Antar att kulturskapande människor är underskattade i att ha förmågan att göra insatser för freden. Undra om Carl Bildt anser att exempelvis komunala musikskolan är en källa, var ur möjligheter till fred kan komma? Mvh

 6. robb skriver:

  Jag tror Urban Ahlin tycker att det hade räckt med freivaldskt ”Ni borde veta hut!” Så var allt löst. Hon hade ju heller inte anknytningar till ”kapitalet”… Eller är det kanske en iterationsspecialist som Bosse Ringhom som behövs?

 7. Den Nya Världen skriver:

  Det är allt annat än korkat Carl. Förtroendeskapande åtgärder och ”search for common ground” spelar ofta en mycket viktig roll i peacebuilding, detta tillsammans med andra alternativa åtgärder är en förutsättning för motverkandet av negativa identitetsdifferentieringar.
  På Den nya världen kommer vi diskutera hur t.ex. dans, sport och annan interaktion kan leda till avspänning – för så är det!

  http://www.nyavarlden.org

 8. Göran skriver:

  Ett konstigt släkte de där journalisterna. Ingen verkar ha modet att säga vad de tycker förrän nån/något har startat det. Nu verkar hela kåren ha fått blodvittring på Carl. Carl bör inte göra misstaget att underskatta denna kraft. Att han är en av våra bästa politiker har föga värde i jantelagens Sverige.

 9. Jens skriver:

  Det finns inga korkade initiativ till fred så länge de är just initiativ till fred. Bittra sossar har vi inte sett det sista av. Att media nu är tjuriga kommer inte som någon överraskning, den här bloggen plockar ju effektivt bort en del av deras möjligheter till godtycklig och oifrågasatt smutskastning. Skönt med lite kompetens i regeringen. Keep up the good work, Calle.

 10. Per skriver:

  Diskotek är alltid trevligt och jag tror inte diplomatin slår igenom om man inte skapar en hygglig tillvaro för befolkningen, diskotek, varor i butikerna, skapa arbeten med mera. Det är detta som är förutsättningar för fred, eller?

 11. Mathias skriver:

  Trist att Urban Ahlin ger sig på president Saakhasvilis också! Och tycker han är korkad?! Det är väl inte så bra? Jag tycker diskotek låter som en alldeles utmärkt idé!

 12. ET skriver:

  Att bygga broar mellan människor för att få fram förståelse och respekt för varandra måste ju vara bland det mest fundamentala man kan göra. OM det så sker i form av diskotek eller pop-konserter spelar ju ingen roll om man till slut uppnår mål och syfte.

  Tror det var skidåkaren Benjamin Reisch som fått en bro uppkallad efter sig i Alperna. När han och tv-teamet vandrade över den så pratade han just om brobyggande mellan människor och att vi måste få sluta på allt våld runtikring världen. Att mediadrevet släppts lös och ägnar sig åt hetsjakt på detta viset visar ju för mig bara än mer hur samhällets dårskaper växer fram.

 13. […] Och Bildt skriver förstås själv i sin blogg. […]

 14. Joakim skriver:

  Urban Ahlin skjuter härmed hela oppositionen i foten (om uttrycket givet sammanhanget ursäktas).
  En varaktig fred börjar med en känsla av samhörighet. En kulturell gemensam beröringspunkt är sannolikt en av de effektivaste.

  Här ser vi en regering med
  – en skolminister som inte anammat flumpedagogernas experiment-iver, utan sätter barnens lärande främst,
  – en finansminister som faktiskt kan räkna,
  – och en av världens kunnigaste utrikespolitiker som utrikesminister.

  Inte undra på att (s) med vidhängande medier har panik.

 15. Marcus Olsson skriver:

  ”En kväll på diskot är bättre än en kväll med Kalashnikov” – Väl talat. Ett mycket bra förslag. Musik och dans kan mycket väl skapa samvaro hos folket.

  Men håll er inte bara till diskon, så länge som politik fortfarande förs under dansen tycker jag att det är en strålande idé.

 16. Benjamin skriver:

  CARL
  Mmm Carl låter som en bra tanke även om den säkert bara skrapar lite på ytan. Men på längre sikt kan det nog vara bra för en kommande generation att mötas på detta sättet.

  Hur som…
  Kan du inte ibland svara tillbaka på frågor och tankar i din blogg?
  Jag undrar exempelvis hur du har tid att skriva så mycket varje dag…är inte din ministerpost rätt så krävande?

 17. Kachina skriver:

  Kalashnikov är min bäste och ende vän när ingen annan finns till hands, men med diskotek, federala lagar och en valuta, får Kalashnikov stå och samla damm i den garderob den hör hemma.

  EN valuta och ett federalt Europa som inbegriper både Balkan, Turkiet och Cypern är den viktigaste punkten på dagordningen.

 18. Benjamin skriver:

  En annan tanke som naturligvis inte du kan styra över är ju att det vore nog bra om fler ministar från regeringen bloggade. Ibörjan kan jag vara ärlig och säga att jag tyckte det var lite tramsigt med en bloggande minister. Men har insätt att det är ett bra sätt att följa dig i ditt arbeta utan medias hjälp. Du erhåller förvisso en tung ministerpost och syns ofta. Men många andra ministrar syns knappt inte överhuvudtaget i media och man vet inte riktigt vad dom sysslar med. .
  Bra vore därför om man själv kunde följa dom i sitt arbete via en blogg. Det vore inte helt fel heller om moderatorna länkade till din blogg via hemsidan

 19. Leif H skriver:

  Bra rapporter om det som händer i världen. Men det är inte så många som klarar det så effektivt som Du. Däremot borde oppositionen ta sig i kragen och prestera en blogg med upplysningar och funderingar på ett balanserat sätt. Vem vågar?

 20. Anna skriver:

  Jag tycker det är en underbar idé! I kombination med andra insatser, förstås. Håller med Maggi Haglund ovan, det är befriande med ”en människa bakom politiken”!

 21. Lore skriver:

  Finns det några andra reaktioner eller kommentarer än Ahlins på det hela? Helst av någon som vet vad de pratar om?

 22. marie skriver:

  Det kanske vore bättre att uppmana media att börja sköta sitt jobb d v s att objektivt bevaka hur regeringen och individuella statsråd samt naturligtvis Sveriges Riksdag sköter det ansvar vi har givit dem istället för att uppmana alla att börja blogga.

  Jag menar absolut inte att Carl Bildt borde upphöra med sin blogg, tvärtom, att blogga har visat sig vara ett bra sätt för ett statsråd som utsätts för media-drevet att ”Mota Olle i grind”. Kanske en uppmaning till samtliga statsråd; blir ni utsatta för media-drevet bör ni starta en blogg. Carl Bildt hjälper säker gärna till ;)

 23. robb skriver:

  Påminner mig om att SLU – motsvarande dagens Centerns Ungdomsförbund – var Sveriges största politiska ungdomsförbund på 50-talet. Orsaken var att de skaffade tillstånd att ordna dans på långfredagar och juldagar då det av religiösa skäl inte var tillåtet att göra något så roligt som att dansa, spela fotboll och bandy, gå på bio och det mesta annat. För att komma in på dessa ”interna” fester så blev ungdomar alltså medlemmar i SLU.

 24. W R skriver:

  Måste bara posta den här länken: http://rightlivelihood.org/recip/2006/festival.htm
  Det är en del av en positiv utveckling… :)

 25. elliv skriver:

  Först: utmärkt med en blogg även för ledande politiker. Allt som minskar medias chans att göra sina ”tolkningar” är bra.
  Sen: Synd att du (Carl) svarar på en struntsak som denna istället för den betydligt allvarligare kritiken som framförs i SvD om utebliven kritik av USA:s krigspolitik. Dock roligt att se alla smått religiösa Bildt-fans här i bloggen och deras inställsamma kommentarer typ ”ja ja visst Carl du har helt rätt, diskoteks-satsningar har alltid varit grunden för ett framgångsrikt fredsarbete”. :)
  /elliv
  Viva Chavez!
  http://dagenschavez.blogspot.com/

 26. Kerstin skriver:

  Så skönt att kunna läsa att Bildt åter är ute i syberspace. Många tyckare av skilda kvaliteter kunde ha skrämt vem som till fullständig tystnad. Så blev det nu inte.
  TV8 i söndags hos Wolodarski och i dag en nästan identisk ledarartikel i DN. Vem skrev den? Wolodarski ?
  Jag som haft Carl Bildts veckobrev har ju under många år fått ”följa med” all over the world, vilket varit otroligt berikande!

 27. Leif K skriver:

  Bra förslag Carl Bildt! Självklart är detta viktigt. Fortsätt med ditt bloggande för guds skull, fler borde följa ditt exempel. Har alltid känt mig alienerad gentemot politiker, din blogg får nog mig att ändra åsikt!

 28. Erik O skriver:

  Genial konfliktlösning!

  Än en gång delar fredsmäklaren Bildt med sig av sina konstruktiva ideér till omvärlden.
  Den här typen av lösningar är ingalunda att förakta, eftersom det utan tvekan hjälper fattiga, alienerade ungdomar, med eller utan framtidsutsikter i områden av oro och misär, att släppa loss lite och ha kul på dansgolvet.
  Kanske börjar de då samtala om deras gemensamma situation?
  Varför inte servera musslor och öl dessutom?!
  Det verkar ju fungera utmärkt i Bryssel när världens ledare knuggar geniknölarna under viktiga samtal.
  Den här typen av svensk retorik vid konflikter är ju redan utprövad i liten skala under 90-talet.
  Vem minns inte när Birgit Friggebo sjöng ”We shall overcome” inför livrädda människor i Rinkeby? I sanning ett rörande försök till fredsmäkleri a´la liberal svensk tradition!

  Lycka till med den däringa utrikespolitixxen, Carl!

 29. Margareta Nilsson skriver:

  Urban Ahlins inlägg i debatten om Bildt visar att socialdemokraternas uppletade orsaker till klagomål på Bildt börjar tryta. Det där med dansen var ett halmstrå, när det inte fanns något annat.
  s lider svårt av valförlusten. De visar detta alltför tydligt. Alla klagomål på Bildt är deras sätt att försöka komma tillbaka. Men inte många lyssnar på s och media, som klagar dag efter dag. Vi ser ju att det är en arrangerad kampanj.

 30. Vidar skriver:

  Klart som fan att sociala mötesplaser är mega viktigt i vilket samhäller vi än lever i! Borde vara så självklart så att alla från sk. vänster till sk. höger kan skriva under på det.

  Tyvär kan varken sossarna eller moderaterna skryta med mer än skrytprojekt.

 31. Jan Ericsson skriver:

  Jag känner naturligtvis inte till förutsättningarna för dansplatsen i fråga men jag tror att vi kanvara fullständigt säkra på att Saakhasvili känner till saken bättre än Ahlin. Annars tycker jag att det kan vara ett misstag att blanda ihop förtroende och vänskap mellan folk med fred. För att det skall bli fred krävs bara att ingen av parterna ser våld som en tänkbar del av relationen. Kan det bli mer är det naturligtvis bra men man kan inte låta det bästa bli det godas fiende.

 32. Johan Hallgren skriver:

  Carl, du är en briljant politiker. Jag hoppas att du stannar i många år till. Strunta i näringslivet nu, du har fått tillräckligt med pengar. Sverige behöver dig och fler sådana som du.

 33. Mia skriver:

  Det är väl bara att se på Sverige för att förstå att ungdomar behöver någonstans att mötas.
  När ungdomsgårdar och fritids stängs ner i rasande fart så dräller ungarna runt på stan, vandaliserar, super och slåss för de har inget annat att syssla med.

  Vare sig det handlar om ett disco eller en annan lokal så är det högst nödvändigt och det känns väldigt skönt att politiker som du förstår saken ur ungdomars perspektiv.

  Jag undrar lite vad media ska dra till med nästa gång. Har de gått så lågt som att använda ordet ”korkat” som någon slags argument så kan de likagjärna ta steget ut och kalla dig ”bajshuvve” eller något annat lika moget.

 34. Fred byggs av enskila individer och enskilda individer kan starta, krig !

 35. Kachina skriver:

  Folkets Park, var på 30-talet samlingsplatsen för byaslagsmål. Det avklingade med tiden.

  Inledningvis kommer det nog att bli stökigt på discoteket, men det går över.

  Ändå, snabbaste vägen till förening i Europa, Carl Bildts huvudsakliga arbetsområde, är en gemensam valuta. Nu är det dags att väcka tanken till liv igen och den som punkterade ballongen, Sverige, har till uppgift att blåsa liv i den igen.

 36. moniqas skriver:

  Ja du , hur man än vänder sig så har man *…* bak..brukar man säga. Stå på dig du och var dig själv och gör det du tror på i hjärtat. Det kommer du att vinna med i längden! =)

 37. marie skriver:

  Man får väl hoppas på att det inte kommer till president Saakhasvillis kännedom att han i svensk press blir kallad korkad. Kan ju bli utrikespolitiska förvecklingar där ;)

 38. ”På Den nya världen kommer vi diskutera hur t.ex. dans, sport och annan interaktion kan leda till avspänning – för så är det!”

  Kan ni inte implementera detta utmärkta initiativ i Irak?

  Irakerna kanske inte alls haft något emot 655 000 döda och 75% av deras olja i händerna på utländska företag om dom dansat mer!

 39. Hillevi Ottosson skriver:

  På vems uppdrag reser Ahlin omkring?

 40. christoffer skriver:

  Löjligt…

  Araber dansar väl inte

 41. Leonardo skriver:

  Inför svensk dansbandskultur från 60-talet med t ex ´Last date´ och liknande låtar så löser sig nog det mesta. Let´s dance.

  Bra med din blogg som motvikt till snömoset.

 42. Kachina skriver:

  Jadu, Moniqas. Vem är Carl Bildt? Jag har länge försökt få syn på den innersta kärnan, men blir bara villrådig när jag skall stämma ihop orden med handlingarna. Vad är hans innersta väsen, samhällsbyggaren eller överklassen som leker med byggstenarna?

  Han var ju inte aktiv i valrörelsen, men fanns i nätverket som lade upp strategin. Som några kanske lagt märke till, stavar jag Allianzen med. z:a.

  Z:at får stå som symbol för Tredje Rikets Hedersmedalj. Den gjorde sig Allianzen förtjänt av genom att ställa sjuka/arbetslösa vid samma skampåle som judarna stod vid tiden 1920-1933, för att sedan förödmjukas, spottas på och utsättas för ekonomiska restriktioner.

  (OBS. Lägg märke till den tid som jämförs. Då fanns inga förintelseläger.OBS)

  Det skall löna sig att arbeta, är samma strategi som Bush använde vid valet 2000 och han spottade på samma grupper. Visst skall det löna sig att arbeta, det är helt logisk, sedan beror det på hur man använder begreppet. ”Arbeit Macht Frei”, fråga de som överlevde Auswitch. Var det lönt? Deras arbete byggde upp familjen Bush förmögenhet och vissa av dem har försökt få betalt för jobbet,……inte en cent har de fått.

  Lönar det sig att arbeta? Fråga de i Sydostasien som jobbar 16 timmar per dygn sex dagar i veckan, där åtta timmar är ”frivillig” övertid och där britsen de sov på och riset de åt, dras bort från lön. Är ett sådant liv värt att leva.

  Vem är Carl Bildt? En härlig personlighet, men nätverket förskräcker och ingen kommer åt hans innersta väsen. Överklassyngling som vill styra världen, eller samhällsbyggaren för folket? Nästa generations historieböcker kommer att ge svaret.

 43. mlssn skriver:

  Jag diskvalificerar mig från diskussionen genom att påpeka att Kachina begick ett generalfel i diskussionen. http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin's_law

 44. Målarn skriver:

  Det är underbart med männsikor som är beredda att göra något konkret (Saakhasvili), och lika tråkigt med andra som endast sträcker sig till att ”såga” deras goda intentioner. Musiken har många gånger hjälp till at förändra vår värld. ”Live-aid” var väl ett bra exempel på något som fick enorm genomslag. Tack för din härliga blogg.
  Håller med ”Leonardo” som tycker att den är en bra motvikt till ”snömoset” ! :-)

 45. Kachina skriver:

  missn.

  ”Godwin’s Law does not apply to discussions directly addressing genocide, propaganda or other mainstays of the Nazi regime.”

  Jag håller mig alltid till fakta. Nazi-tråden är bara tre generationer lång och jag har aldrig sagt att Carl är med i tråden. Däremot finns han och moderaterna i nätverket.

 46. Lennart Granqvist skriver:

  Kachina.

  Håll dig borta från vinflaskan!!
  Eller,kör du med bag in box??

  Du börjar bli tjatig nu,håll dig till Expressens gnysidor.

  Carls blogg är till för vuxet folk.

  Lennart Granqvist

 47. Kachina skriver:

  Tack för rådet Lennart. Du vet inte min ålder, men å andra sidan så växer pojkar aldrig upp, det är bara leksakerna som blir dyrare. Jag råder dig att sluta läsa, för vaken Bush, Bildt eller Castro kan få mig att hålla käft, än mindre ett förstelnat intellekt döpt till Lennart.

 48. Erik skriver:

  Kachina, jag är benägen att hålla med Lennart att du bör hålla dig till Expressens/Aftonbladets gnälldebatter. Att överhuvudtaget jämföra moderaterna och nationalsocialisterna tyder på en bräcklig verklighetsförankring, sak samma gäller jude-/sjukskrivningsjämförelsen. Jag häpnar, förfäras och blir konfunderad.
  Hur får du ihop familjen Bushs ekonomi med slavarbetet i Auschwitz? Vilka fakta håller du dig till? Jag förstår inte, utveckla! Eller, förresten, låt bli.
  (Jo, du begick generalfelet…Godwin’s law.)

  För övrigt verkar discoteksidén vara bra. Hellre än kväll med disco fever än Kalashnikovs.

 49. Elisabeth skriver:

  Det är inte korkat, tvärtom. De man lärt känna bekämpar man inte. Och visst är det så att freden byggs av enskilda människor. Är inte folket ”med på vagnen” så hjälper inte aldrig så storstilade ambitioner hos makthavarna.

  För att dra paralleller till Sverige var det inte länge sedan det kunde finnas ganska djupa konflikter mellan olika grannbyar. Min svärfar, född 1920, har berättat om regelrätta slagsmål mellan två byar som låg ett par kilometer från varandra. Själv har jag, född på 1950-talet, hört en kvinna, bara obetydligt äldre än jag, berätta om hur hennes far bemötte henne när hon berättade att hon fått sällskap med en pojke i grannbyn. Fadern sa: ”Vad skulle du till Gladsax och göra? Det finns väl bra pågar här i Baske.” (Baske står för Baskemölla och mellan Baskemölla och Gladsax är det 2-3 km.) Numera är det ingen som tycker att äktenskap mellan gladsaxare och baskebor är något konstigt.

  Diskotek kan vara en viktig del på vägen till fred, tillsammans med många andra saker som skapar kontaktytor och gör att människor lär känna varandra.

 50. Fredrik skriver:

  Till Kachina!

  Väldigt vad du har snöat in på Bush.
  Alla presidenter i Amerika anser att det ska löna sig att arbeta, så det är knappast något unikt för Bush.
  Usa:s väljare har valt honom och oavsett vad du eller jag tycker om honom så är det ett land som går till val precis som vi gör.
  Det känns som om det finns andra länder där det inte finns fria val som du borde lägga din kraft på.

 51. Kachina skriver:

  ERIK

  Googla på Prescott Bush, nuvarande presidentens farfar, så har du förklaringen.

  För att du skall bli förankrad i den verklighet som når vidare än till samhällets 50-skyltar, bör du göra en djupdykning i den politiska historien från mitten av 1700-talet till efter andra världskriget och då särskilt specialstudera perioden 1920 – 1933 i Tyskland.

  Därefter, men först därefter, kan du komma med kritik mot mina inlägg. Visste du att Jakob Wallenberg är en av två svenskar som mottagit Tredje Rikets Herdersmedalj? Jag har, å mustaschens vägnar, delat ut den tredje genom z:at i Allianzen. Det stinker fortfarande brunt från valrörelsen, även om det börjat slakna av lite. Vi får se vad framtiden har i sitt sköte.

 52. Lennart Granqvist skriver:

  Kachina.

  Du HAR varit på flaskan!!
  Du kan ju inte ens stava;det heter inte ”vaken”utan ”varken”.

  MVH

  Lennart Granqvist

 53. Kachina skriver:

  Okunnighet målas över med Godwin’s lag och okunnighet leder mänskligheten i avgrunden. Kom ihåg att Godwin’s lag gäller inte när det verkligen finns en förankring i nazismens propaganda och gärningar. (Återigen, lägg märke till tidsperioden.) När man av okunnighet inte ser förankringen, är det inte mycket att göra, men vissa använder Godwin’s lag för att ta udden av verkligheten. Jag tror jag placerar Erik som okunnig och Fredrik som förvrängaren.

  Fria val i USA? Det kan nog diskuteras.

 54. Kommentarer! För att synas! skriver:

  Att gömma sig bakom en signatur kan tyckas vara säkert.
  Vågar jag stå för det jag skriver, ja det är frågan.
  Eller…..?
  Går min kommentar att spåra…..?
  Något att tänka på för den som inte hör hemma.

 55. Kachina skriver:

  Skärmupplösning 1440x 900, teckensnitt 8, dessutom ser inte rättstavningen skillnaden på vaken och varken. Nej, jag dricker inte rödvin utan whiskey vid midsomma och nyår. Däremellan förbrukar jag 14 Liter 3%-ig mjölk per vecka. Hjärnan behöver just den sortens fett för att fungera. Du borde pröva.

 56. Kachina skriver:

  Min signatur går att spåra och jag står för mina åsikter.

 57. Margareta Nilsson skriver:

  Nu har diskussionen spårat ur. Jag skulle önska att Bildts blogg skulle följas av kommentarer om det ämne, han tar upp och inte bjäbb om något helt annat.
  En seriös blogg ska följas av endast seriösa kommentarer.
  F ö tror jag inte ett ögonblick att bilden av den dansande Bildt i AB är äkta. De har säkert satt hans huvud på bilden i AB på fel kropp. Det är säkert ytterligare ett påhopp på Bildt. Använder AB möjligen löjet som vapen?

 58. Fredrik skriver:

  Kachina
  Din okunnighet om Usa är skrämmande.
  Ditt hat mot Usa är skrämmande.
  Dina jämförelser är skrämmande.
  Vad förvränger jag?
  Tror nog att många av oss såg programmet om Wallenbergsklanen men där fick man en lite mer nyanserad bild av Jacob Wallenberg än vad ger.
  Det skulle vara lite bättre om du klagade på länder som Zimbabwe, Nordkorea, Cuba där ordet demokrati inte existerar

 59. Kachina skriver:

  Min kunnighet om USA är varierande.

  Mitt hat mot CIA är oändligt. (Jag kommer inte att förklara varför)

  Jag förstår att mina jämförelser är skrämmande, men de är förankrade i verkligheten. Jag påstår inte att Allianzen själv förstod att de vid valet spelade upp en gammal pjäs från 30-talet, med nya skådespelare. Så djupa är inte våra politikers historiska kunskaper, men delar av moderaternas ledning var väl medvetna om att de kopierade Bush strategi från 2000 och delar av den gamla högern är mycket väl medvetna om vad kärnan i IDU består av.

  Än en gång moderater, gå ur IDU.

 60. Robin Hood skriver:

  Sossar och planhushållare har alltid stora och grandiosa planer om hur de skall rädda världen, de har ett toppen till botten perspektiv, ett överifrånperspektiv. De är planerare.

  Sökare, det är de som finns på plats, de som för ett aktivt utbyte med de som vill ha hjälp. Sökaren provar sig fram, får respons från mottagarna, ändrar sitt beteende får att bättre möta behoven av de som vill ha hjälp. De har ett botten till toppen perspektiv, ett underifrån perspektiv.

  Carl Bildt är en sökare, Urban Ahlin är en planerare. Carl Bildt hittar sätt att få människor att hjälpa varandra. Urban Ahlin tror att han själv kan lösa andras problem, det kan han inte, för han vet inte vilka behov de enskilda människorna har.

 61. mlssn skriver:

  Jag ville inte bemöta (och förstöra den igentliga diskussionen här) Kachina här, så jag skrev ett illa formulerat svar på min egen blogg.

 62. Tim skriver:

  Fredrik: Nordkorea har till och med Demokrati i sitt officiella landsnamn – ”Demokratiska folkrepubliken Korea” så det var ett dåligt argument även om det inte förekommer folkstyre på den norra delen av koreaön.

 63. Tim skriver:

  Måste bara tillägga att jag tycker det är pinsamt att det snackas om nazism och godwins lag i en gästbok som tillhör vår utrikesminister. Ickerelevanta jämförelseargument och brasklappar är inget givande att läsa.

 64. Kim S. skriver:

  Bra svar på tal Carl. Jag tycker att sådana här konkreta och detaljerade åtgärder för att skapa fred och harmoni på sikt är mycket bra! Man tar ner politiken på ungdomarnas och befolkningens nivå. Alla kan förstå principerna bakom. Det är genialt. Det är, som du säger ofta de enkla medlen som är de som gör mest effekt. Det är sådana här åtgärder som gör skillnaden. De är relativt lätta att genomföra och kräver inte lika mycket byråkrati.

  Om man nu måste ta ställning till om detta påverkat förtroendet för dig som utrikesminister (Aftonbladet genomförde en omröstning i går) så blir det tummen upp. Härligt med politiker som finns där för att hjälpa och göra skillnad i stället för att bara prata.

 65. Kachina skriver:

  Märkligt hur många här som tror att kommentatorsafunktionen är en gästbok, där vi skall fundera ut vad Carl vill höra, för att sedan skiva ner det. Ni kan lägga ner fjäsket. Carl vet redan hur bra han är och jag är den förste att erkänna det han är bra på. Kommentarsfunktionen är det som tar udden av medias kritik mot bloggen. Den är en möjlighet för utrikesministerna att ta emot intryck han annars inte skulle komma i närheten. Bloggen är inte en dialog med Carl, den är en monolog från Carl och en monolog från kommentatorerna, som han kan ta till sig om han har tid att läsa. Det kan ge honom en vidare världsbild.

  Så snälla kim, timm, missn,….lägg av med fjäsket. Läs på världshistorien innan ni börjar gaffla. För övrigt kan jag meddela alla okunniga att Kachina är Hopi-indianernas namn på vår kosmiske anfader. Jag tillhör alltså den maskulina delen av djurmänniskans släkte.

 66. Kim skriver:

  Kachina, vilka delar av världshistorien är det du syftar på?

  Ser för övrigt att du är här för att debattera. Det är bra, men din arrogans är anmärkningsvärd. Du lägger mer ansträngning på att kommentera andras kommentarer än att komma med någonting vettigt. Jag tvivlar på att utrikesministern blir något klokare av det du skriver. De intryck du sänder ut är allt annat än konstruktiva.

 67. Kachina skriver:

  1750- och framåt. Särskild tonvikt på 1920 – 33 i Tyskland.

  Arrogant? :-) Det ses väl som en merit på den här bloggen.

 68. Kim skriver:

  Inga kommentarer :)

 69. Wilhelm skriver:

  Oavsett vad för politik du står bakom, oavsett vilket block ditt parti tillhör måste jag passa på att hålla med i det skrivna.

  Att bygga fred handlar, enligt min ytterst modesta livssyn, om en enda enkel sak; Kommunikation. Att göra det möjligt för människor, oavsett ålder, kön, grupptillhörighet eller sexuell läggning att kommunicera är det viktiga och grundläggande i arbetet att skapa fred.

  Jag vill gärna höra Herr Ahlins åsikter lite mer ingående om varför musik skulle vara ett så dåligt medium för att överbrygga gränser och sätta kommunikationen i första hand. Får man verkligen fred för att ledare skriver på avtal?

  Slutligen skulle jag vilja ge mitt stöd till den nya regeringen. Trots mina tvivel om att er kamp på hemmaplan skulle göra det bättre för den stora massan måste jag medge att era ministrar och alla runt omkring gör ett jäkla bra arbete. Stå på er, låt inte vardagspressen styra Sverige. Det är er uppgift! Lyssna däremot gärna på klagomål och åsikter. Folkets åsikter är trots allt det som gör att ni sitter på den makt ni gör idag. Förvalta Sverige väl.

  Mvh Wilhelm Brunius

 70. Pär Törnell skriver:

  Patetiskt när politiker utan nämvärd utrikeserfarenhet får stöd av journalister med dito. Poängen tycks vara att okunskapen skall vara normbildande då den omfattas av flertalet. Som att nästa modell av volvo skall byggas enligt någon opinionsuppfattning och de som har kunskaper skall hålla käft – de är ju i minoritet. Polpulism när den är som värst…

 71. Kristoffer Johnsen skriver:

  Fantastiskt kul att se att nåt händer i regeringen, fler minstrar borde blogga, men alla kanske inte är lika litterata som dig, Carl?

 72. Lilliputin skriver:

  Carl Bild är inte den ende som varit i Sydossetien och dess huvudstad Tskhinvali. Att tro att ett diskotek besökt gemensamt av georgier och ossetier där kan sluta i något annat än skottlossning är ganska naivt för en lekman och ansvarslöst för en yrkespolitiker. Michail Saakasjvilis skandalösa uppförande under de senaste åren liksom hans uttalanden har oftast endast ett syfte – att skapa uppmärksamhet till Georgien och dess problem, även på ett groteskt sätt. Att följa efter i Saakasjvilis spår är likvärdigt med att spela rysk roulette om regionens framtid.

 73. Mikael Berglind skriver:

  Urban kanske borde besöka ett krigshärjat område. Risken (ja det är väl en risk om han då inser sin dumhet?) är väl då att han inser att det är bättre med discotek än krig?

 74. […] skriver Kalle på sin blogg. Georgiska soldater tar skydd från ryskt […]

%d bloggare gillar detta: