Diskotek för Fred?

Oj vad det blev hektiskt under mina timmar i Bryssel tidigare i dag.

Först pressintervju – mest om Turkiet. Sedan en timme och lite till om Somalia, Sudan och Afrikas Horn med kommissionären Louis Michel. Ett antal konstruktiva ansatser för politiken.

Därefter snabbt möte med Javier Solana med fokus på regeringsbildningen i Palestina och förutsättningen för en fredsprocess. Lite Balkan.

Och så en spänstig och spännande diskussion med Estlands och Georgiens presidenter med fokus på Europas ”mjuka makt” och dess möjligheter att ge stöd inte minst åt reformprocesserna i södra Kaukasus.

Jag misstänker att vi under den diskussionen lanserade begreppet ”diskotek för fred”. Det handlade om att med enkla medel ge unga människor i konfrontations- och konfliktzoner en möjlighet att naturligt umgås med varandra.

En kväll på diskot är bättre än en kväll med Kalashnikov. Speciellt i Sydossetien.

Och så blev det middag och så blev det musslor och så blev det en sen öl innan presidenter och andra styrde kosan mot hotellen.

13 Responses to Diskotek för Fred?

 1. muerto skriver:

  Låter stressigt. Men samtidigt enormt kul, arbetet som utrikesminister verkar intressant och omväxlande.

  ”Diskotek för fred” lät som en bra grund att bygga vidare på!

 2. Karl P skriver:

  Det borde finnas något lätt sätt för skolor och ideella organisationer att söka EU stöd för just fritidsgårdar, skateboardramper, Fryshus, Diskotek, Verkstäder, Datorsalar osv… så att de lokala myndigheterna, ‘kommuner’ och staterna inte behöver behandla den frågan i sin egen budgetprocess, för t.o.m här i Sverige finns det inte en krona över till ungdomssatsningar och det får man mångdubbelt betala för senare.

 3. […] något som verkligen irriterar mig. En del bloggare tycks hänga på en ovanligt enfaldig analys. Bildt beskriver dansandet med att “En kväll på diskot är bättre än en kväll med Kalashnikov. Speciellt i […]

 4. Karl P skriver:

  Urban Ahlin säger i Aftonbladet att ”Det här är korkat” om Georgiens president Micheil Saakasjvili och Sveriges utrikesminister Carl Bildts tyckanden.

  Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman använder alltså ord som ”korkat” till internationella ledare. Är det på den dagisnivån oppositionens utrikespolitik bedrivs så tycker jag mest synd om dom.

 5. Nils Petter Nilsson skriver:

  Ja det var inget dåligt och tråkigt förslag, då får vi bara hoppas att medborgarna i kaukasus inte börjar knarka på diskoteken istället!

  MVH

  Nils Petter Nilsson

 6. Bosse Bus skriver:

  Hej Carl
  Ser i dagens Expressen att PM Nilsson försöker lägga fokuset på någon annan i sina försök att svartmåla dig. ÅKE WREDÉN är tidigare politisk
  redaktör för Nerikes Allehanda (liberal), numera frilansskribent. Tydligen han som nu ska hoppa på dig.

 7. Lennart Granqvist skriver:

  Bry er inte om vad Urban Ahlin säger.
  Socialdemokraterna är bittra över att ha förlorat makten.
  Nästa steg måste vara att slopa presstödet.Bidrag hör inte hemma i en
  marknadsekonomi!

  Lennart Granqvist

 8. Böte skriver:

  På tal om detta med knutpunkter för ungdommar etc. I kalmar finns det typ initiativ till använda nåra fotbollsplaner till ett kombinerat kultur/fritidcenter med gymnasium .. fast det känns svårt att göra sin röst hörd i skuggan av fanerdun och allmän utveckling (ny fotbollstadio osv). men utveckling bör gynna alla, tycker jag. ungdoms disco låter inte dumt, som en start.
  /student från stagg i kalmar

 9. A skriver:

  Alla jobbardagar borde avslutas med musslor och öl.

 10. Robert skriver:

  Som socialist och en person som i så gott som samtliga fall har en åsikt som ligger i väldigt djup konflikt med Bildts, måste jag ändå ta av hatten för just denna. Det finns en anledning varför krigförande och totalitära nationers första mål är repression mot sociala aktiviteter, underhållning och kulturformer som exempelvis diskotek.

  Det är farligt för makten när ungdomar bryter sig loss från nationalismer och istället hyllar dansens svettiga fana.

  Som humorist kunde jag heller inte undgå att de hiskeligt roliga gvcklargruppen (bör inte tas på alltför stort allvar) körde en väldigt rolig satir på Bildts utspel. http://gycklargruppen.blogspot.com/

 11. Kim S. skriver:

  ”Diskotek för fred” låter trevligt.

 12. Nina skriver:

  All Disco Dance Must End in Broken Bones heter svenska bandets Whales senaste platta. Visst finns det en vikt i att skapa mötesplatser för ungdomar i konfliktområden men jag är inte säker om diskotek är det rätta forumet. Se bara på problemen som uppstått i Sverige med brandbomber kastade mot dörrvakter, drogmissbruk, misshandel och diskriminering i krogkön. Är det inte bätre att mötas under nykra former istället?

 13. […] diplomati fått stryka på foten och nu blivit fastlåst i ett dyrköpt prestigespel. Just Bildts utspel om “En kväll på diskot är bättre än en kväll med Kalashnikov” i 27 februari 2007 […]

%d bloggare gillar detta: