Viktig Dom i Haag

I dag blir en viktig dag på Balkan. Internationella Domstolen i Haag kommer med sin dom i målet mellan Bosnien och Serbien-Montenegro.

Frågan om folkmord eller inte står åter på dagordningen.

Målet är både unikt till sin karaktär och unikt till sin komplexitet. Det riskerar också att bli unikt till sina politiska effekter.

I viss mån kompliceras situationen av att vi ju samtidigt har FN:s krigsförbrytartribunal ICTY som i samma stad prövar samma grundläggande frågeställningar men då med utgångspunkten att det är individuellt snarare än kollektivt ansvar som skall utkrävas.

Men Internationella Domstolen tvingas ju i detta avseende ha en delvis annan utgångspunkt när stat ställs mot stat. Och därtill kommer självfallet att meningarna i denna fråga i Bosnien självt är starkt splittrade liksom att staten Serbien-Montenegro redan splittrats.

Åter ställs den europeiska utmaningen på Balkan i fokus.

35 Responses to Viktig Dom i Haag

 1. B skriver:

  Du rockar Calle! Keep up the good work.

 2. Kachina skriver:

  Ett erkännande, Carl. Om jag minns rätt så var det dina insatser i förhandlingarna som inledde fredsprocessen på Balkan. Bra gjort, men jag funderar fortfarande på kärnan i din ideologi.

  Vi har träffats, raggaren/rebellen och den välartade pojken i slips, på gårdsplan till Skellefteå Läroverk senhösten -69, där höger-ungdomar hade någon form av konferens.
  (Jag begär inte att du skall minnas) Jag klev ur bilen i ett privat ärende samtidigt som ett gäng högerungdomar passerade. Du inledde en ordväxling som kom att handla om kärnan i högerpolitiken. Du avslutade samma ordväxling med att råda mig att ge mig in i politiken.

  Det gjorde jag inte. Jag bildade familj, blev en plikttrogen skattebetalare, egen företagare som genererade några hundra nya jobb. Men, jag är fortfarande rebell och som jag fattar det är du fortfarande samma lydiga pojke som rättar dig, i blindo, efter det du upplever som överhet. ”Yees Siir, mr Bush!” Och,….jag funderar fortfarande på vad som är kärnan i din ideologi. DU, har hamnat i dåligt sällskap, bland ”Världspolitikens Hells Angels” där bortföranden är rutin före frukost, lunch och middag. Har du hamnat där för att du fortfarande är den lydige skolpojken, eller för att det är ditt innersta väsen?

  Högerns innersta kärna. Hittar jag den om jag följer spåret Prescott Bush, Thyssen, Allen Dulles, Thyssen i Latinamerika med resten av naziflyktingarna, CIA, George Bush,……….?

 3. Pravoslavac skriver:

  Det verkar vara viktigt för väst att straffa Serbien så mycket som möjligt, i alla möjliga sammanhang, så att ingen ska ifrågasätta NATO:s ”humanitära intervention” [sic] 1999. Ahtisaari själv sade i augusti att serberna bär ett kollektivt ansvar för vad som hände i Kosovo. Det räcker tydligen inte med att Serbien lämnade in Milosevic till Haag (där han avled i sviterna efter att ha vägrats korrekt läkarvård). Nej, även efter Milosevic bär serberna ett ”kollektivt ansvar”. Trots att en stor majoritet av serberna var emot Milosevic. Redan 1991 försökte man få honom avsatt via massdemonstrationer och stormning av parlamentet. Det misslyckades den gången, men 10 år senare försökte man samma manöver igen och då lyckades det och Milosevic avsattes till slut.

  Jag måste också tillägga att inte bara Milosevic bär ansvar för Bosnien och de andra Balkankrigen, utan även Tudjmann och Izetbegovic. Om en enda person ska utses som bär den största skulden skulle jag vilja peka ut Tudjmann. Men det är helt fel att peka ut civila serber och säga att de bär ansvaret. De bär inget mer ansvar än civila Slovener, Kroater, Bosnier och framför allt albaner. Att säga något annat är felaktigt och direkt antiserbianistiskt.

 4. Robert skriver:

  Gissar på att domstolen kommer fram till att det inte går att bevisa att Serbien-Montenegro gjort sig skyldigt till folkmord. Möjligtvis att man lyfter fram Srebrenica (där ICTY redan i en del domar talat om folkmord). Serbiens skuld skulle då kunna vara att man inte tillräckligt snabbt lämnat ut misstänkta krigsförbrytare.

 5. Robert skriver:

  >Pravolavac: Glöm inte demonstrationerna november 1996 – februari 1997. Flera hundra tusen människor demonstrerade dagligen mot Milosevic. Även ortodoxa kyrkan deltog med patriarken Pavle i spetsen. Stödet från omvärlden var däremot minimalt: Milosevic hade ju nyss skrivit under Daytonavtalet och var därmed en garant för freden i Bosnien, vilket man inte ville äventyra.

 6. Jonas skriver:

  Kachina: Nej du hittar nog inte i den riktiga världen. bättre om du letar efter det du alltid blundat för: Maos massmord, Röda Khmererna, Stalins massmord, VPKs landsförräderi, Tortyr och mord av oliktänkande på Kuba, Nordkorea, Albanien, DDR .. Listan kan göras lång för det som du och dina gelikar har gjort er skyldiga till: i bästa fall blundat, i många fall bidragit!

 7. Karl P skriver:

  Man kan ju komma ihåg mediavinklingen av bosnienkrigen när man tänker på dagens krig i världen också. I Sverige är ju USA beskrivet som satan själv, ungefär så som serbien beskrevs i media för några år sedan. Men det är inte riktigt så svart och vitt.

 8. Kachina skriver:

  Räkna inte in mig där. Kommunismens massmord och tortyr kan jag på mina fem fingrar och de skall inte förnekas eller döljas. Inte heller skall den marknadsliberala kapitalismens övergrepp döljas. Jag brukar säga att den yttersta vänstern och den yttersta högern är varandras spegelbilder, passar varandra som not och spont.

  Kommunismen och Liberalismen är två vackra drömmar som aldrig förverkligats, annat än i fantasin hos de som kan blunda för 20% av tillvaron i den stora massan.

  CIA:s övergrepp mot mänskligheten pågår just nu och har pågått alltsedan det bildades. Dess grundares, Allen Dulles, kopplingar till Thyssen och nazityskland, Latinamerika och naziflyktingarna, är alltför tydlig. Kopplingarna Dulles, Prescott Bush, George Bush d.ä. , CIA och Latinamerika är alltför tydliga. Kopplingarna mellan CIA, tortyrregimerna i Latinamerika och IDU, är alltför tydliga.

  Jag vill gärna ha en förklaring på moderaternas medlemskap i IDU och Carl Bildts undfallenhet mot CIA:s och republikanernas (IDU-medlem) brott mot mänskligheten. USA:s vrede efter 9/11 är förståelig, men ingen ursäkt för att bryta mot internationell rätt.

  När får vi se George W Bush inför domsolen i Haag?

 9. Kachina skriver:

  Karl

  CIA är satan själv.

  USA består av både demokrater och republikaner. Man brukar säga att FBI i huvudsak består av demokrater och att CIA består i huvudsak av republikaner.

  Sedan får du tänka själv.

 10. Per skriver:

  Cia är satan själv? Nu börjar jag bli lite rädd när Ni använder sådan uttryck. Och vad är det här med att dra all över samma kam? Det skall dock inte för nekas att CIA har blandat sig in i andra staters angelägenheter, men kan du med all säkerhet säga vad det bakom liggande syftatet var och är? Förr var det allt som oftast att stoppa kommunismens utbreddning Vietnam, Latin Amerika och mycket gick fel men USA handlade efter det dem trodde var rädd, vilket inte är något försvar. Men personligen är jag glad för USA:s roll trots de fel som begåtts annars hade Sovjet antagligen påtvingat oss Stalinismen och allt som därkom till. Och varför hackar alla på USA, när dem lägger sig i är det fel och när dem inte gör något så tar inte USA sitt ansvar. Det är då ett jäkla gnäll, var tacksamma att USA finns, Land of the Free.

 11. Kachina skriver:

  Varför hackar vi på Bush?

  3 200 döda soldater. 10 000-tals lemlästade krigsinvalider. Brickor i ett krig som handlar om det Eisenhower varnade för i sitt avskedstal. Vapenindustrins makt och girighet. Oljebehovet kunde man ha löst med förhandlingar, men vapenindustrins intressen gick före.

  När affärsintressen går före nationens intresse, började redan med Prescott Bush. Son och sonson är tydligen stöpta i samma form.

 12. Per skriver:

  Och hur skulle omvärlden löst problemet med Saddam Hussein då? Hur många kurder har inte fått sätta livet till för denna diktators nyckfullhet? Hur skulle Ni, Kachina ha löst problemet? Sanktioner hjälpte inte, det skadade mer civilbefolkningen en Saddam. Bush förklaring att gå in i Irak kanske inte var den bästa, kanske drevs det på grund av hämnd men han var en avskyvärd diktator och en person jag tror dem flesta är glada att ha blivit avsatt, avrättad är en annan diskussion.

 13. Kachina skriver:

  Understöd till gerillaverksamhet. Irakierna hade löst problemet själva om bara den nedtryckta majoriteten haft vapen. Det brukar ju CIA vara duktiga på att fixa i andra fall.
  En commandoräd för att ta bort Saddam, hade också varit en lösning.

 14. Karl P skriver:

  Kachina, om FBI är mest demokrater så säger ju det något om WACO och Ruby Ridge massakrerna de begick och om Elian Gonzalez händelsen. (Alla under Clintons tid f.ö).

  Synd att du gick off-topic f.ö.

 15. Hansa skriver:

  Kachina: Du är en rebell, men en ganska vilsen sådan tycker jag det verkar som. Var är din ideologis innersta kärna?
  Härom dagen skrev du att Timbro är en tankesmedja som sysslar med hjärntvätt.. menar du allvar? Som jag ser det är Timbro en guldgruva för den liberala människan som söker intellektuell underbyggnad. VILKET annat bokförlag skulle givit ut Hayeks böcker ”Vägen till träldom” och ”Frihetens grundvalar”. Eller Johan Norbergs böcker? Eller Ayn Rand? Som jag ser det är Timbro snarast en sammanslutning för dissidenter vilket jag ser som mycket positivt.

 16. Robert skriver:

  Konstaterar att det blev som jag trodde. (I Haagärendet alltså. Ni andra som diskuterar ideologier måste ha kommit in på fel sida).

 17. Kachina skriver:

  Rebell,….och vilsen. Du träffade helt rätt. Jag kan inte hitta någon förankring, varken till höger eller vänster eller i mitten. Jag ser bara samma gamla pjäs i repris, sedan urminnes tider. Vi har utvecklats tekniskt. Vi har utvecklat intellektet på det materiella området, men i sinnet är vi fortfarande samma barbarer som, jag höll på säga grottmänniskan, men han var nog mänskligare än de varelser som började bygga murar, borgar och nationer.

  Jag deltar inte i hyllningarna, varken av Bush eller Bildt, kommunismen eller liberalismen.
  Bildt är en härlig personlighet, men han har fortfarande kvar att förklara kärnan i sin ideologi. Timbro är en Goebbles-megafon som riktar sig till svagsinta. Du kan väl inte ta dem på allvar. Men, förresten, man för ta dem på allvar för många tror på deras fantasier.
  Kort sagt, globaliseringen har inte gett annat än arbetsläger med olidliga förhållanden i Sydostasien och billiga borrflugor på våra varuhus.

  Moderaterna har fortfarande kvar att förklara sitt medlemskap i IDU, särskilt på grund av att det senaste valrörelsen stank av brunt. De använde en plattform som använts tidigare med framgång, att utse en grupp i det egna samhället som orsak till allt inbillat och verkligt elände, för att sedan förödmjuka dem i tal efter tal, till och med hävda att ekonomiska restriktioner mot dessa löser nationens problem. Sjukt.

  En förklaring tack. Var finns högerns kärna?

 18. Pravoslavac skriver:

  Bra gissat Robert. Resultatet blev mycket riktigt exakt som du skrev i morse.

 19. Martin Pettersson skriver:

  Jag hoppas att alla som kommenterar försöker hålla sig till ämnet. Ju fler som börjar använda Carl Bildts kommentarsdel för egna diskussioner utanför ämnet, desto större risk är det att kommentarsdelen stängs. Det vore väldigt olyckligt.

 20. Hansa skriver:

  Kachina: Jag själv är Israel-fan och för tvåstatslösning av Israelpalestinafrågan. Goebbels (eller för den delen Hitler, Stalin och Mao har aldrig varit några hjältar i mitt liv) om jag uttrycker det milt. Och svagsint är jag inte, det vet jag. Så din definiering av Timbro som någon form av Ondskans näste för idioter faller platt. Timbro är en viktig tankesmedja och ett reellt hot mot vänsterns problemformuleringsprivilegium.

  Högerns innersta kärna ser jag som individualismen. Du är alltså välkommen i högerns fålla om du så vill;-)

 21. Hansa skriver:

  Martin Petterson: Tycker du inte att idédebatt ska få föras här? Jag kommer naturligtvis att sluta skriva utanför det strikt definierade ämnet för dagen om Bildt önskar, men om jag hade en blogg skulle jag tycka det vore kul med lite allmänna diskussioner!

 22. Kachina skriver:

  Martin och Hansa.

  Det slutna rummets psykologi, kännetecknar i allra högsta grad Timbro. Rundgång i tankenverksamheten är tankesmedjans kännetecken. Det leder bara till galenskap. Ett mer förvirrat koncept än Timbros har jag aldrig skådat. Det slutna rummets psykologi byts bara av intryck utifrån. Om Carl Bildt inte vill ha intryck från omvärlden, är det bara att han säger till. Han har min mailadress. Det är bara att betacka sig för mina kommentarer så slutar jag direkt. Det här med debatt i en tunnel, gillar jag inte. Varje ämne har sina stickspår och alla stickspår leder till nya vyer.

 23. Kachina skriver:

  Hansa och Israel.

  Jag är varken för eller emot. Carl Bildt satte genom sitt agerande i Balkan-frågan normen för hur sådana konflikter löses. Den normen måste gälla både i Irak och Israel.

 24. Ateist skriver:

  Hej!

  Jag är nyfiken på om dagens dom har någon potentiell inverkan på framtiden för Republika Srpska inom Bosnien? Kanske är det dags för en uppföljning/uppdatering av Daytonavtalet med tanke på regionens potential, inbygga problem med avtalet, samt EU:s senaste expansion mot Öst-Balkan och Kroatiens närmande mot ett EU medlemskap. Jag tror att ekonomisk tillväxt, med hjälp av välfungerande institutioner skulle få hela Bosnien & Hercegovinas befolkning att blicka framåt mot ett större gemensamt mål.

 25. seppo skriver:

  kan du inte förmå fredrik också att skriva en smula?våre kul att veta vad ni tycker och tänker

 26. Cecinese skriver:

  Ja, när kommer tokstollarna på balkan att komma in EU? Det vore synd om regionen hamnade under Rysslands eller Usas intresseområde i stället för vårt, vi behöver allt utrymme på varma bräddgrader vi kan få.

 27. robb skriver:

  Håller med Martin Pettersson. En massa tugg utanför ämnet minskar intresset för huvudämnet. Och jag vet inte om en massa löst flygande beskyllningar kan räknas som ideologi.

 28. Mathias skriver:

  Nu har jag också hittat hit! Och har uppdaterat mig själv bakåt i tiden några veckor. Jag slipper jag förhoppningsvis logga in på Expressen för att få knäppa tolkningar om världen och istället bli lite bättre informerad här.

 29. Knute skriver:

  Säg inte att det skulle vara bättre för Bosnien och Kosovo att hamna i Europaunionen. De hör hemma i Asien. Det är bättre att USA tar hand om dem.

 30. Knute skriver:

  Innan Milosevic förstörde Bosnien var det ett underbart land med unik fungerande multikultur. Nu har de all möda att hålla de importerade jihad-krigarna i schack.

 31. odefoers skriver:

  När kommer Du nämna Guatanomo?

 32. Hillary skriver:

  Kachina. Du har stora förväntningar på Bildt? Kul att läsa dina inlägg. För mig är han en obotlig? USA-romantiker. Det finns dock en större dåre i den moderata regeringen som heter ? benämnd försvarsminister…Den idioten kan ställa till stora problem om han får hållas, men du och jag ska kanske göra som Napoleon gjorde med sina fiender – han lät dem göra bort sig av egen kraft.

 33. Pravoslavac skriver:

  Knuthe> Det är lite generaliserande att säga att Bosnien hör hemma i Asien. Bosnien består av två halvor varav den ena halvan är delad mellan Bosnienmuslimer och katolska Bosnienkroater. Jag antar att det är den muslimska delen du syftar på. Under Bosnienkriget kom en del legosoldater från arabvärlden som ansåg att de förde ett ”heligt krig” mot de otrogna (kristna). De arabiska legosoldaterna fanns i 7:th muslim brigade. En del av dem (runt 1000) är mycket riktigt kvar i Bosnien idag och de terrorceller man avslöjat har haft kopplingar till dessa övervintrade legosoldater, en del av dem kom för övrigt direkt från Al-Qaida (se första länken).

  Den andra halvan av Bosnien är Republika Srpska som till över 90% består av ortodox kristna (Bosnienserber). Den ortodox kristna läran är det som idag finns kvar av den ursprungliga kristna kyrkan. Man har lyckats bevara alla de ursprungliga heliga traditionerna så som de såg ut på 400-talet före splittringen med den romersk katolska kyrkan. Centrum för ortodoxa kyrkan på Balkan ligger i Pec, Kosovo (som ju riskerar att falla i händerna på muslimerna). Tragiskt.

 34. Kachina skriver:

  Förväntningar på Bildt? Javisst, han har den intellektuella kapacitet som krävs och efter Dayton-avtalet, som lika gärna kan kallas Bildt-avtalet, har han den internationella respekt som krävs. Han sitter på exakt rätt plats just nu.

  Inrikespolitiskt, eller realpolitiskt, ligger hans uppväxt honom i fatet. Han har, liksom många inom högern, präglats av sin omgivning (den lydige pojken) På den kanten förstår man inte att varken hus eller samhälle byggs uppifrån och neråt. Man börjar inte med taket när man bygger hus, lika lite som att den högsta toppen bygger samhälle sittande ovanpå högen av byggstenar. (den stora massan) Byggen som inte är förankrade i grunden, rasar ihop. Därför blir Sverige ett nytt Bosnien om börsdirektörerna och bolagen tillåts leva vidare i sin psykos.

  Göran Persson och sossarnas fiasko bestod i att Göran försökte tävla med Palme och Bildt om att bli en internationellt erkänt statsman. Det var ack så när att lyckas, att bli EU:s förste president. Sveriges inflytande i Europa har aldrig varit så stort som just före EMU- omröstningen,……men efter omröstningen gick luften ur både Persson och EU.

  Det som ligger Carl Bildt och moderaterna i fatet, är att de fortfarande är lydiga skolposjkar ”Yees Siiir” under kapitalismens mörka hierarki krafter. CB har tillräckligt med intellektuell kapacitet för att läxa upp de gamla stofilerna som fortfarande tror att segregation är bättre än samverkan.

 35. Kachina skriver:

  Ett förtydlgande. Carl Bildt är otvivelaktigt en internationellt erkänd statsman och förtjänar all respekt för det. MEN, och det är ett stort MEN, hans internationella affärsengagemang dra in honom i samma nätverk som IG Farben-Thyssen-Prescott Bush- Wallenberg-Allen Dulles- CIA- George Bush,……”War for Profit.”

  Det är en belastning för honom och det är upp till honom att hantera det på ett sådant sätt att det inte belasta hans trovärdighet. Som jag ser det, är Carls främsta uppgift att väcka liv i EU igen. Euron och EMU är faktiskt effektivare än diskotek, när det gäller att binda ihop lapptäcket och få samhörighet mellan folkslag. Euron är den snabbaste vägen att jämna ut skillnaderna och därmed trätorna mellan olika fackavtal.

  Sveriges betydelse bland folk i mellaneuropa är enorm och det var Sveriges nej till euron som punkterade ballongen EU. Nu är det dags att lappa åt skadorna och det är Carls uppgift att blåsa luft i ballongen igen.

%d bloggare gillar detta: