Nya Idéer och Tankar

Någon frågade om vårt mer allmänna samarbete med GMF i olika frågor – jag skrev ju kort om det.

Jo, bland det intressantaste som nu lanseras är Stockholm China Forum som vi hoppas skall bli en mötesplats för den strategiska europeiska och transatlantiska dialogen när det gäller relationerna med Kina.

Och det är en del av ambitionen att vi skall vara med och ta fram de nya idéerna och den nya politiken i de viktiga frågorna – ofta i samarbete med ledande tankesmedjor runt om i världen.

Det är en del av förnyelsen av det sätt som vi kommer att bedriva utrikespolitiken på. En ny tid kräver delvis också ett nytt sätt att arbeta.

15 Responses to Nya Idéer och Tankar

 1. Kachina skriver:

  ”ofta i samarbete med ledande tankesmedjor runt om i världen.”

  Det är bara så lätt att det blir en härdsmälta,……alltså att man leder in varandra i ett tankemönster som saknar avgörande faktorer redan från början och därför leder till fel slutsats. Tankesmedjor är det slutna rummets psykologi, samma tunnelresonemang som uppstår inom yrkesgrupper som bara umgås inom gruppen, både på arbete och fritid. Exv. lärare och jurister som visat sig köra vilse upprepade gånger.

  Så, …..se upp med tankesmedjor. När man smider tankar måste man vara öppen för intryck utifrån och från andra plan.

 2. Handelsutbyte med Kina är bra, för det gör att Kina blir mer demokratiskt av alla utländska företag som hjälper denna utveckling;

  How Multinational Internet Companies assist Government Censorship in China
  http://www.hrw.org/reports/2006/china0806/5.htm#_Toc142395824

  Och det nya demokratiska Kina som har nu uppstått av bla svenska företags etableringar syns ju tydligt i rapporter som denna:

  Uncontrolled arms exports from China continued to fuel massive human rights violations in Sudan. The Chinese government opposed the strengthening of the UN Security Council arms embargo on Sudan.
  http://web.amnesty.org/report2006/chn-summary-eng

  Därför borde vapenembargot lyftas, för Kina har ju nu blivit en demokrati av all frihandel!
  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,990982,00.html

  Precis som Saudi-Arabien

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=609780

  Och neokonservativa tankesmedjor är ju så pålitliga!

  Cakewalk In Iraq
  http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A1996-2002Feb12?language=printer

 3. Robert skriver:

  I samtal om Kina sa bor man halla i minnet att Kina trots allt fortfarande ar ett stort socialistiskt slav lager. Det ar en fortryckande diktatur. De flesta produkter i europas butiker ar numera gjorda i Kina, det finns en semi kapitalistisk roll i Kinas handel, de tillater delar av bolag vara privatagda, men folket halls i ett slaveri liknande tillstand. Jag tycker att man ska begransa handeln med Kina, en stor risk ar att dom tar over vast europas tillverkning, genom att gora oss beroende av deras produkter och industrier, anvander de rikedomar dom accumulerar och koper upp resten av europas foretag och tillgangar. Dessa tendenser ar synliga pa manga hall. Kom ihag att Kina har 1000 miljarder US dollar i kontanter pa banken, beloppet gar upp i rasande takt.

  Ett annat amne; Det bidrag lilla sverige skickar till Kina, tycker du inte att det ar dags att det upphor, med tanke pa hur mycket kapital dom sitter pa?

 4. Joakim skriver:

  Ang intervjun i Tv 8 – vad var det Peter W var inne på….. att det skulle ha varit nått fel att ha dialog med Kina. Att lobba för den kinesiska saken skull?

  Kina behöver utveckling, Kina får det genom vårt samarbete. VArför hymla om att vi behöver Kina, liksom Kina behöver oss. Peter W var inne på att det skulle ha varit fel – eftersom Kina i långa stycken är odemokratiskt. Ja, det ligger ju i den kommunistiska naturen att vara det….

  Varför hymla om detta? Om det är fel i ett sycke, att som politiker samarbeta med Kina – då borde det i ett annat stycke vara lika fel att använda teknik tillverkad i Kina.

  Hur kom Tv 8 sändningen ut i etern? Jo, med teknik producerad i Kina!

 5. mksblogg skriver:

  Jag såg dig på TV8. Det gav inte ett så bra intryck tycker jag, det känns som om du slingrar dig utifrån något presspolitiskt spel. Varför lägger du inte allt på bordet och står för vad du är, vad du gjort, och vad du tror på? Varför bjuder du in till den smutsiga dans som vissa journalister gillar att leka? Sätt ner foten tycker jag!

 6. ”Kina behöver utveckling, Kina får det genom vårt samarbete.”

  “Race to the Bottom”
  Corporate Complicity in Chinese Internet Censorship

 7. ”…an average of 15,000 people per year were executed, judicially or extrajudicially, by the government between 1997 and 2001”

  http://www.amnestyusa.org/countries/china/index.do

  Sedan tre år är Kina Sveriges största handelspartner i Asien.
  http://www.swedenabroad.se/pages/general____20803.asp

 8. Det är märkligt att till och med Svenska Dagbladet gör vad de kan för att misstänkliggöra dig. Blev mycket förvånad när jag läste en artikel som intitalt gav intryck av motsatsen, och sedan hittade ett underförstått antagande om din roll för alliansens låga opinionssiffror.
  En länk till Dagens Carl Bildt.
  http://ortendahl.blogspot.com/2007/02/dagens-carl-bildt.html
  Du har mitt fulla förtroende!

 9. Ja, neo-konservativa amerikanska ”thinktanks” är väldigt bra på att förutsäga framtiden;
  http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A1996-2002Feb12?language=printer

  Och det är skönt att veta att den amerikanska dominansen i världen har en stark företrädare i sverige;
  http://www.newamericancentury.org/russia-20040928.htm

  Empire Builders –
  Neocon 101
  http://www.csmonitor.com/specials/neocon/neocon101.html

 10. Knute skriver:

  På tal om tankesmedjor vore det intressant att få veta något om det så kallade Eurabiaprojektet. Meningen med samarbetet, som numera heter Barcelonaprocessen, är bland annat att länderna söder och öster om Medelhavet från och med 2010 ska ha tillgång till de fyra friheterna på EU:s inre marknad, vilket inkluderar människors fria rörlighet över nationsgränserna.

  Den europeiska politiska klassens gränslösa arrogans är på väg att föra oss i olycka, så det kanske är förhastat att projicera sina förhoppningar på vår populäre utrikesminister Carl Bildt, som ska föra vår talan, som så demokratiskt bloggar med oss. Missförstå mig inte, Du är inte alls arrogant jämfört med de andra EU-höjdarna. Men Du är förmodligen insyltad i Eurabia-projektet precis som dina föregångare på utrikesministerposten.

  Anna Lindhs Stiftelse med säte i Alexandria i Egypten är en av aktörerna i Eurabia. Varför den är uppkallad efter Sveriges mördade utrikesminister skulle vara intressant att få veta. Eurabia är det största sveket i modern europeisk historia, ändå fullständigt ignorerat av västliga media.

 11. ”Barcelonaprocessen är för närvarande det enda forum förutom FN där israeler och araber möts på ministernivå.”

  Ja, det är ju fruktansvärt…

 12. Kachina skriver:

  http://www.aftonbladet.se/medlem/vss/merlasning/nyheter/story/0,2789,1008526,00.html

  Ränderna går aldrig ur. Jag säger bara Thyssen/Prescott Bush. ”War for profit”, började inte med CIA och Contras, utan redan vid första världskiget och stod i full blom vid andra världskriget.

 13. Syster Yster skriver:

  Jag funderar på om det som nu ska startas som ett samarbete med Kina i Stockholm kommer att kopplas ihop med det som redan börjat etableats i Kalmar. Man borde se att Sverige är ett litet land och satasa på de som redan finns och kanske ”dra in” Kalmar och deras kontakter i det hela?
  Bara en tanke, för allt kanske inte behöver vara Stockholmsanknutet?
  Ha en bra dag

 14. Knute skriver:

  Milton Frihetsson,
  det finns nog andra sätt för israeler och araber att komma till tals än att behöva inlemma Nordafrika och Mellanöstern i Europaunionen.

  EU inte ens klarat av före detta Jugoslavien. Det är storhetsvansinne.

  Romano Prodi har nu lyckats få igenom att arabländerna ska få del av de fyra friheterna år 2010. Det är en kupp eftersom folken i Europa varken informerats eller tillfrågats.

%d bloggare gillar detta: