Fred Förr

Fann i UD:s bibliotek Einar af Wirséns gamla bok ”Från Balkan till Berlin”.

Och vem var då det?

Jo, en svensk diplomat som gjorde betydande insatser med relevans än i dag. Och det är därför jag med stort intresse läser boken.

När det osmanska väldet föll samman under det första världskriget och nya stater därefter skulle bildas var gränsfrågorna långt ifrån enkla. Och en av de allra svåraste gällde den gamla osmanska provinsen Mosul i det som i dag är norra Irak.

Med sin växlande historia och blandade befolkning var det ett område som såväl det nya Turkiet som Storbritannien – som då kontrollerade det som skulle bli Irak – gjorde anspråk på.

Och det var då Nationernas Förbund sände ut en kommission under ledning av Einar af Wirsén för att se på fakta och komma med en rekommendation.

Det var hans arbete som ledde till beslutet 1926 att regionen Mosul skulle läggas till det Irak som tidigare bildats av regionerna Bagdad och Basra.

Men spänningarna i området finns kvar. Mot slutet av detta år skall det enligt plan ordnas en folkomröstning i staden Kirkuk om huruvida den skall tillhöra den kurdiskt eller den arabiskt dominerade delen av Irak.

På Einar af Wirséns resa fanns det – skriver han – i staden ungefär 37.000 araber, mer än 47.000 kurder, över 26.000 turkar och ungefär 2.500 kristna.

Och när jag nästa vecka träffar Iraks utrikesminister Hoshair Zebari kommer med all säkerhet också frågan om hanteringen av Kirkuks framtid upp på nytt. Han är för övrigt uppväxt i just staden Mosul.

44 Responses to Fred Förr

 1. Håkan skriver:

  Intressant! Dela gärna med dig av dina åsikter och resonemang i sådana här svåra frågor.

 2. Carl L skriver:

  Tack Carl Bildt för att Du törs visa att Du läser även äldre böcker och även tillstår att Du tänker använda kunskaperna. Det är härligt att se, höra och läsa en offentlig person som inte hukar för det osannolikt illvilliga och osakliga drev som pågår. Bloggen är genial och slår vapnen ur händerna på de illvilliga, men jag fattar inte hur du hinner med allt. Fast Tage Erlander skrev ju sin dagbok i tysthet. Han var kanske inte så flink i fingrarna med de blyertspennor som Aina påstås ha återlämnat till Statsverket. Tack för att vi får läsa i realtid.

  ”Stå fast slå hårt” som Arméns motto löd en gång i världen.
  Carl L

 3. marie skriver:

  Alltid lär man sig något när man går in på din sida. Oerhört intressanta, pålästa funderingar. Det blir spännande att få höra fortsättningen.

  Jag har lite svårt att förstå, att när de kommer hit till Sverige kan de hålla sams (något så när) men inte i sina hemländer. Här umgås turkar/kurder /araber/kristna/ med varandra i skolorna. Varför försvinner motsättningarna när de kommer hit? Handlar allt om vem som äger ”ett stycke mark”?

 4. Peter skriver:

  Jag måste säga att det är bra med en blogg då filtret med journalisterna som försöker vinkla allt försvinner. Gång på gång visar du din storhet vad gäller utrikes politik, tror du att G.W Bush läste den här boken när han planerade irakkriget?
  /Peter

 5. Hillary skriver:

  Okunnig i politik tillåter jag mig ändå att fundera. Här i Sverige hade vi ett rättssystem redan på tidig medeltid – 1100-talet – långt innan vi fick demokrati….
  Där tog funderingen slut och du kan ta upp tråden om du önskar.

 6. Kachina skriver:

  För Irak finns bara en lösning. Dela landet i tre delar, ett för kurder, ett för shiiter, ett för sunner. Minimera västländernas inblandning till att bevaka gränserna mellan länderna.

 7. vhcbloggen skriver:

  Bra inlägg. Himla intressant! :)
  Till Kachina – Supersmart ju! *funderar*
  Fast om man skulle göra realitet av det så blir ju den som ”äger” heeeela Irak jätteledsen.. *ironi i textform är svårt*

 8. Bozkurt skriver:

  Siffrorna stämmer inte ,skulle ”kurderna” ha varit i majoritet så skulle inte kurdernas” första handling vara att bränna ned folkbokföringen.

  Utrikesminister Carl Bildt bör ta med sig folk från svenska UNESCO.

  Personligen tror jag att UNESCO kan lösa ”konflikten” utan blodsspillan.
  En stads kulturarv säger mer än fabricerade fakta eller tvångsinflyttning av människor(”kurder”).Som sagt tag gärna med dig svenska Unesco personal.

  Kachina

  Turkiet överlämnade Kekuk och Musul regionen till ett enat Irak.Om Irak splittras har Turkiet juridisk rättoghet över regionen.

  Märl väl att Turkiet har rättighet i olje källorna i Kerkuk, men har avstådd från att ta ut den.
  Sedan bör man läsa vad som står i Iraks FN-medlems ansökan för att få en bild av Iraks demografi

 9. Bozkurt skriver:

  Marie

  ….eller så kan du vända på det

  Hur kan förföljda åka på semester till hemlandet de flytt ifrån efter att ha beviljats asyl?

  EU länder använder ”kurdisk terrorism” som bromskloss gentemot turkisk ekonomisk expansion.Man ger dem pengar/politisk stöd/fristat och tar igen det iform av att ”kurderna” utför terror /eller i form av som Expressen Kultur gör låter PKK:are kommentera sin ”fiende” .

 10. Skattebetalaren skriver:

  Jag hoppas verkligen att du bloggar på fritiden för så ofta som du yttrar dig här så börjar jag tveka om du sköter ditt jobb ordentligt. Vad gör en SVENSK utrikesminister egentligen? Behövs det en sån?

 11. Karl P skriver:

  Skattebetalaren, om du hade använt din yttersta hjärnkapacitet innan du skrev ett inlägg så kunde du kollat upp tidsstämplarna på Carl Bildts inlägg. Jag kikade på de senare 5-6 stycken och de var antingen skrivna på helg eller utanför arbetstid (innan 8, efter 17).

  Det är stora frågor du har och det kan man förstå efter 12 års slösande med skattemedel.

 12. Kachina skriver:

  Bozkurt

  Irak är en skapelse av engelsk byråkrati och en lantmätares linjal. Nationer bildas genom kultur och handel, inte på ett ritbord. Det ser vi inte minst här i Norrland. Handelsvägarna följde älvdalarna, men länsgränserna drogs upp av någon byråkrat och Arvidsjaur/ Arjeplog har fortfarande inte, efter flera hundra år, fattat att de tillhör Norrbotten. Kultur och handelsutbytet följer fortfarande Skellefteälven.

  Lösningen i Jugoslavien blev bra och jag tror faktiskt att enda lösningen är att dela landet i tre delar. Om sedan turkiet vill hävda sin juridiska rätt till området, får de samma problem som Israel. De får alltså en stor folkgrupp som har möjlighet att genom demokratiska val ta makten i Turkiet. Om de verkligen vill ha det scenariot är tveksamt, men det torde väl Carl veta, han som haft fingrarna i syltburken tillsammans med Turkiets generaler.

 13. marie skriver:

  Kanhända ändrar drevet riktning nu. Journalisterna har hittat ett nytt offer. Nu är det Göran Hägglund som ska utsättas för hetsjakt. Kyrkan, Pingsrörelsen m fl trossamfund skall sänka regeringen p g a Göran`s ståndpunkt i abortfrågan.

  ”Tack för tipset Bozkurt”! Jag känner till det du pratar om. Arbetade några år med invandrar-ungdomar. De sade ”Ni förstår inte ni svenskar, när vi är här är vi vänner, när vi åker hem dödar vi varandra. Ni kommer aldrig att förstå. Våra hjärtan är i Syrien, Libanon, Turkiet, Afghanistan, Irak, Iran o s v, men det börjar bli fullt där. Vi har kommit för att göra ert land muslimskt. Vi föder många fler barn än ni gör och om en till två generationer är ni i minoritet i ert eget land”.

  Visst låter det som något jag har hittat på, men jag har haft många härliga innehållsrika diskussioner med unga tjejer och killar från jordens alla hörn. De tycker att vi är så naiva här i Sverige. De försökte förklara bakomliggande orsaker till alla krig o s v för mig och jag lovar att de vet vad de pratar om. Även om de pratar en helt flytande svenska och är födda här kan de hela sitt ”hemlands” historia och anledningarna till konflikterna inom och utom landet ifråga.

 14. Kachina skriver:

  Marie: ”Vi föder många fler barn än ni gör och om en till två generationer är ni i minoritet i ert eget land”.

  Jag hörde samma sak i Israel för 37 år sedan. Gammal beprövad metod. Det var på det sättet som Romarriket föll.

 15. Tomas skriver:

  Carl Bildt,

  Jag hoppas att du också läser Nationernas Förbunds bindande löfte (även efter skapandet av FN) vid San Remo-konferensen 1921-22 att ge det kurdiska folket en egen stat. Vid konferensen gavs bindande utfästelser om skapandet av Libanon, Irak, Israel m.fl Löftena till det judiska folket och till det kurdiska folket bröts, och kurderna står fortfarande utan ett eget land.

  Det vore upplyftande om du kunde försöka probematisera den erhållna uppfattningen att Irak ”måste” förbli enat, och att urderna därmed får acceptera att förbli fast i den irakiska republiken – till övervägande del en arabstat med extremt svåra inre motsättningar. Irak har ju de facto ingen naturlig länk som förbinder de olika etniska och religiösa grupperna i landet (Irak skapades ju på ett konstgjort sätt efter San Remo genom att inlemma flera velayet utan att inbördes samhörighet).

  Kort sagt: ställ frågor till den irakiska utrikesministern om tankarna kring fullständig kurdisk självständighet!

 16. Tomas skriver:

  Jag vill också varmt rekommendera dig att läsa boken ”Empires of the Sand: The Struggle for Mastery in the Middle East, 1789-1923” av (Efraim) Karsh & Inari Karsh.

  Länk till Amazon.

  Efraim Karsh is Professor and Head of the Mediterranean Studies Programme at King’s College, University of London.

 17. carlbildt skriver:

  Tack. Boken står faktiskt i min bokhylla – men ännu oläst.

 18. Knute skriver:

  4 miljoner irakier på flykt, nu måste de svenska myndigheterna vakna, annars blir det trångt i Malmö.

 19. Nubbe skriver:

  Kan vår utrikesminister förklara var Iraks ursprungsbefolkning, Assyrierna, tog vägen efter Första Världskriget? det borde väl ha funnits mer än 2500 kristna i området som du tar upp i din blogg, med tanke på att över 200000 kristna till dags dato har flytt området. Ämnar du ta upp Assyriernas situation i Irak med deras utrikesminister Hoshair Zebari?

 20. Skattebetalaren skriver:

  Karl P, du borde kollat tidsstämpeln på mitt inlägg också. Jag var full och inte särskilt smart. :P

 21. Egon skriver:

  Problemet i Irak är vem ska kontrollera oljan.
  Krävs nog nån form av federal kontroll – uppgörels mellan folkgrupperna –
  av oljan om man vill skapa varaktig fred.

 22. Kachina skriver:

  Varaktig fred får man först när USA är säker på avtal och stabila leveranser av olja. Pengar, löser problemen mellan grupperna i Irak.

 23. Egon skriver:

  USA måste lämna Irak.
  Problemet är att man inte har någon stabil regim som kan ta över.
  USA måste lösa de problem de själva skapat.
  Tror inte att det finns en militär lösning på problemen,
  utan att en politisk lösning måste till.

  Någon form av federal lösning på kontrollen av oljan samt en
  regional lösning som inbegriper Syrien, Iran och Saudiarabien
  Ingen lätt sak. Tyvärr verkar Bush administrationen sakna diplomatisk
  finess och ser det mesta i militära termer.

 24. Anders Åkesson skriver:

  Instämmer med alla som anser att diplomatiska aktiviteter är den enda framkomliga vägen för en slutgiltig lösning i Irak samt omgivande aktuella länder oavsett problemställning. Enda undantaget enligt min mening är Afganistan. Synd av Bush junior inte följde Bush seniors beslut att inte röra Saddam av den enkla anledningen att Bush s. insåg att risken för en intern konflikt mellan religiösa grupper samt kurdernas situation och krav kunde skapa svårlösta konflikter.

 25. Nubbe skriver:

  Vore trevligt med lite svar på mina frågor? Jag förstår att herr Bildt är upptagen men hoppas på att han inte ignorerar mina frågor bara för att de är relaterade till den Assyriska historien……….

 26. herzog skriver:

  hur kommer det sig att så många här är positiva till kurdernas självstyre irak, TROTS att de terroriserar araber, assyrier och turkmener i de norra delarna av irak. kurderna har inte en enda historisk byggnad i norra irak. inte något som knyter dem till den jord som de gör anspråk på. ska de få ett land där bara för att de som alla andra folkgrupper i irak fick en diktator över sig?

  låt säga så här. zigenarna i sverige har varit förtryckta i evigheter, senaste tiden har de fått bostäder osv. men innan dess var de mer förtryckta än vad kurderna var i irak, eftersom kurderna ialla fall fick bo någonstans och inte i tält under kyliga vinternätter. är zigenarna berättigade ett land I sverige?

  när det gäller andras mark är svenskar snabba med att vara ”rättvisa” men när det gäller deras egna mark är de egoistiska,,,,,,där ser ni orsaken till oegentligheterna i irak.

  jag ser problemet snabbt, kurderna är en folkgrupp som med hjälp av terror drivit ut andra folkgrupper ur norra irak, och nu vill de skapa ettt land på en jordplätt som först tillhört assyrier, sedan araber, osmaner o sedan araber igen. klart det blir strul när alla folkgrupper lever kvar där o sedan amerika bara vill driva bort de andra för att göra plats för kurderna.

 27. Susanne skriver:

  Herzog
  Jag vet att assyrierna och turkmenerna har synpunkter på kurderna, och jag anser att även assyrier/kaldéer (men inte nödvändigtvis turkmener) har rätt till autonomi. Turkmener är mestadels senare invandrare från Turkiet, Turkmenistan osv, och de har ju sina hemländer redan.

  Du påstår att kurderna inte har någon som helst koppling till nrra Irak (södra Kurdistan), vilket är ett absurt påstående. Mosul, Kirkuk m.fl är historiska kurdiska städer och regioner, trots att de rensades etniskt därifrån av den arabiska Bagdad-regimen. Kurderna bodde i regionen innan NÅGRA araber fanns i Irak (de senare kom ju inte förrän på 600-talet e.Kr under Muhammeds flagg).

  Att jämföra med zigenarna är ockå felaktigt, av det enkla skälet att kurderna är en del av ursprungsbefolkningen i det som nu är Irak, medan zigenarna inte är ursprungsbefolkning i Sverige (även om det stämmer att de har utsatts för fruktansvärt lidande och borde få autonomi någonstans i världen).

  Man kan inte heller, som du gör, säga att området ”tillhörde” exempelvis ottomanerna (som ju inte är ett folk, utan var ett imperium), som lagt marken i beslag genom erövring.

  Kurderna i Irak känner till stor del att de vill klara sig själva, och har ingen naturlig koppling till araberna i söder. Kurderna ska få ett eget land, i enlighet med det fortfarande bindande beslutet från San Remo (alla bindande avtal från NF övergår i oförändrad form till åtaganden också för FN, enligt stadgan). Kurdernas självständighetssträvan är långt mer befogad, både historiskt, rättsligt, etniskt, kulturellt och av omsorg om det flkets överlevnad, än exempelvis de palestinska arabernas.

 28. herzog skriver:

  du nämner stadgar och lagar hit och dit. det du ska ta hänsyn till är dina kunskaper om det kurdiska folket. Araberna har funnits i mesopotamien INNAN kurderna, kurderna kom in i mesopotamien ca 1300-1400 talet. ingen kan påstå något annat. tom deras historiker står bakom detta. sen att du säger att städer som mosul(NINVE) och kirkuk är historiska kurdiska städer, vart har du fått den informationen ifrån?

  för 40 år sedan, (inte mer) så var staden full med araber, assyrier och turkmener. kurderna var underlägsna. men tack vare usa och kurdernas smarthet har de lyckats driva ut alla andra folkgrupperna. samma sak gäller kerkuk. har du inte uppmärksammat senaste stornyheterna om att kurderna försöker stämpla ut massor med falska pass, bara för att det ska se ut som om de är i majoritet i kerkuk. sån förfalskning står sverige och hjälper kurderna med. är detta NORMALT?

  glöm inte att kurderna är väldigt manipulativa. det första kurderna gjorde när saddam regimen föll var att bränna folkbokföringsarkiven i mosul, kerkuk och arbel.

  Enbart i sverige säger man att kurderna har utsatts för folkmord. men vilken befolkning skulle öka under ett folkmord? för så vitt som jag kan se det så har kurderna i irak blivit mer än trubbelt så många så som de var innan saddam!

  ex på folk som utsatts för folkmord, assyrierna och armenierna , de har nästan raderats från kartan. medan kurderna blivit extremt många fler! liksom det är som att säga 1+1=10.

  Susanne, var lite lite objektiv i dina skrivelser ber jag dig. lita inte blint på det som står i dagstidningar. ge mig ett objektivt ex på där mosul , kerkuk eller kurdernas påstådda huvudstad arbel påvisas vara kurdiska (gamla) städer. eller en bild på nån kurdisk byggnad som är äldre än 30 år. jag kan svära på mitt liv att du inte hittar detta, för det FINNS INTE.

 29. Nubbe skriver:

  Bra inlägg Herzog……och snälla Herr Bildt vi vill veta dina åsikter…..

 30. Susanne skriver:

  Herzog,

  Jag har inte ifrågasatt assyriernas rätt till självständighet. Tvärtom (läs ovan) Assyrierna är ett antikt folk som hade ett rike i området under antik tid. Det hade inte kurderna (se nedan). Däremot tycks de ha levt i området sedan åtminstone 600-talet e.kr, dvs MINST lika länge som araberna, som invaderade på 600-talet (se nedan). Inte 1300-talet so du säger. nedan ges utdrag ur Encyclopaedia Britannica.

  Mesopotamien från den arabiska invasionen på 600-talet e.Kr (dessförinnan assyrier, akkadier m.fl):

  The inhabitants were of mixed background. There was an aristocratic and administrative Persian upper class, but most of the population were Aramaic-speaking peasants. A considerable number of Arabs lived in the region, most of them as pastoralists along the western margins of the settled lands but some as townspeople, especially in Al-Hīra. In addition, there were Kurds, who lived along the foothills of the Zagros Mountains, and a large number of Greeks, mostly prisoners captured during the numerous Sāsānian campaigns into Byzantine Syria.

  The Kurdish people were thwarted in their ambitions for statehood after World War I, and the Iraqi Kurds have since resisted inclusion in the state of Iraq.

  Mosul från 1920-talet framåt (tidigare bl.a. assyriska Nineveh):
  The population has traditionally consisted mainly of Kurds, along with a large minority of Christian Arabs, but a resettlement plan instituted by the Baath Party government beginning in the 1970s increased the presence of Arabs in the city.

  Kirkuk från 1920-talet framåt (dessförinnan bl.a. assyriskt):
  he city’s population is of mixed Turkmen, Arab, and Kurdish stock.

  Kurdiska folket:
  The traditional Kurdish way of life was nomadic, revolving around sheep and goat herding throughout the Mesopotamian plains and the highlands of Turkey and Iran. Most Kurds practiced only marginal agriculture. …
  The prehistory of the Kurds is poorly known, but their ancestors seem to have inhabited the same upland region for millennia. The records of the early empires of Mesopotamia contain frequent references to mountain tribes with names resembling “Kurd.” The Kardouchoi whom the Greek historian Xenophon speaks of in Anabasis (they attacked the “Ten Thousand” near modern Zākhū, Iraq, in 401 BC) may have been Kurds, but some scholars dispute this claim. The name Kurd can be dated with certainty to the time of the tribes’ conversion to Islam in the 7th century AD. …

 31. Bozkurt skriver:

  Susanne

  En fråga varför pratar både araber och ”kurder” med turkisk dialekt och med turkiska ord i Kerkuk?

  Enbart detta slår ut allt vad brittisk krigs och imperialism propaganda i form av blå boken eller Britanica etc….

  Turkisk kulturarv etc i Kerkuk,Mosul Erbil etc kan vi lägga åt sidan koncentrera dig på det språk som används i Kerkuk.

  Det som inte finns i historian kan inte finnas idag.

  Därför tar ”kurder” vara på gamla turkiska seder och bruk och lanserar det som ”kurdisk.
  Ex :Nevruz

  Man tar tex assyriska uppfinningar såsom vinet hjulet oljan och lanserar det som ”kurdisk”….Det ”kurdiska” ”språket” innehåller högst 300 ord .

  Ordet ”kurdistan” är kommer från KURTISTAN (vargarnas land) som assyrierna kallade det folktomma östra anatolien.
  ”Kurdistans ”flagga” är gjord av imperialistiska NAZi officerare efter Hitler arme´ns fall i Ryssland/Kaukasus.
  Man har tagit de osmanska färgerna och lagt till den vita randen…Som sagt det finns inget som kan heta ”kurd” ”kurdisk” eller ”kurdistan” för allt det är ett sionist projekt utan förankring till historian eller dagen verklighet..

 32. Kachina skriver:

  Nej men f-n. Menar du Bozkurt att Abrahams söner grälar även där, i kurdistan? Vi skiter väl i vem som bodde där på 600-talet. Kurderna bor där,….. NU. Sunniterna får sköta sin täppa, shiterna sin och kurderna sin.

 33. Fredrik skriver:

  Bozkurt, du säger att kurdernas självständighetskamp är ett ”sionistiskt projekt”. Innan du tar stora ord i din mun så vill jag påminna dig om att judarna fanns i Mesopotamien (Irak) ca. två tusen år innan (500 f.Kr) den första turken satte sina fötter i Anatolien för första gången (1300 e.Kr) efter att ha kastats ut av uighurerna på den kaukasiska stäppen.
  För det andra förstår jag inte varför inte det kurdiska folket och det assyriska folket skulle ha rätt till självständighet när palestinska araber tydligen har rätt till det, trots att de inte är en egen folkgrupp (utan en del av det arabiska folket).

 34. Bozkurt skriver:

  Fredrik

  Korrekt uppfattad av dig.”Kurdistan” är ett zionist projekt.Avsikten med ”kurdistan” är inte att ge ”kurder” ett land utan starta ett turkisk-”kurdisk” KRIG.

  När grekerna satte sin fot på en kobb i Egeiska-havet var det kurderna som reste sig först för att försvara ATATURK REPUBLIK .Dem gjorde inte uppror eller var i maskopi med grekerna.

  90% av PKK:arna är icke turkiska medborgare…

  När PKK terrorn var som värst,anslöt sig 170 000 kurder som byvkater mot PKK..

  Usa / Israel beräknar fel när de tror att kurder skall göra uppror ifall Turkiet går in i Irak och ställer saker och ting till sin rätta.

  Är inte samerna ett eget folkslag? Kan inte ni svenskar som är så frikostiga på andras beskostnad visa världen vägen? Ge de regioner som vill bryta sig loss från Sverige ,rätt till det exempelvis Skåneland Sameland samt Gotland.

 35. Fredrik skriver:

  Bozkurt,
  Jag vill inte se ett turkiskt-kurdiskt krig, och jag är säker på att inte Israel vill det heller. Turkiet och Israel är dessutom nära strategiska partners. Men rättvisan dikterar att autonomi för kurder och assyrier måste realiseras snart. Det Ottomanska rikets fall efter Första Världskriget skulle äntligen ge kurderna autonomi, men det bindande löftet har fortfarande inte infriats (dvs brutits). Jag förstår inte hur du kan fästa sådan vikt vid slumpmässigt definierade turkiska gränser, efter det ottomanska nederlaget. Om Kurdistan hade upprättats då så hade du inte brytt dig idag.

 36. .. skriver:

  det var inte tal om ett kurdiskt land ens efter första världskriget. kurderna och turkarna var nästan helt utdrivna ur de norra delarna av irak, så vilka skulle göra anspråk på området? det levde då bara assyrier och araber, enstaka kurder och turkar fanns men de var aldrig någon maktfaktor,,,,det är väst som gjort kurderna till ”ett folk” i mellanöstern, innan dess var de som zigenarna är i eurpoa, dvs ingen av dom gick med nationalistiska tankar…..som max har det gått 50 år då assyrierna fortfarande var i majoritet i norra irak. så de som säger att saddam gjorde illa kurderna ser inte helheten, kurder borde tacka han för att han fördrivit assyrierna från norra irak och tillägnat markerna kurderna……bara för er vetskap så ägs nästan alla fastigheter(lagligt sett) av assyrier i norra irak,,,,det är inte många som sålt sina fastigheter, det är bara så att kurderna fördrivit dem för att sedan bosätta sig på deras mark utan laglig rätt, utan med våld.

  samma sak gäller städerna omed(diarbekir) urhoy(urfa) mirde(mardin). alla dessa ägdes av assyrier och armenier, all mark tillhör fortfarande de kristna, men kurderna har tagit det i besittning….och personligen så tror jag att så fort turkiet öppnar sitt gamla ottomanska arkiv så kommer kurderna att tappa all laglig rätt till att göra anspråk på de områden de gör anspråk på idag. för trot allt så äger de dom inte

 37. Desideria skriver:

  Carl Bildt är för Sverige och världen vad Ebba von Sydow är för trendnördiga tonårstjejer. OUMBÄRLIG!

 38. Fredrik skriver:

  Says, jag stöjer också assyriernas rätt i området. Men kurderna gavs ett eget land i uppgörelsen efter det Ottomanska rikets fall. Kurderna har betraktats som ett folk sedan 600-talet e Kr. Du säger att de inte är ett folk trots detta. Men var är då alla assyrier och turkar som ifrågasätter kurdernas status som folk, när detsamma ifrågasätts om de palestinska araberna, som enligt ALLA källor inte är ett eget folk, utan en del av det arabiska folket? Deras indeititet skapades på 1960-talet som ett led i kampen mot Israel. Det blev lättare att kräva land om det kunde göras i namnet av ett nytt ”folk”. Varför hör man aldrig assyrier eller turkar påminna om att palestinierna inte är ett eget folk, och därför inte per automatik har rätt att kräva självständighet?

 39. Bozkurt skriver:

  Fredrik
  Skärp dig!
  Vilket folks identitet och kultur stjäl du när du påstår att ”kurder” betraktas som folk sedan 600 e.kr?
  Sevres är inte bindande .Sevres ersattes av Lausanne.Vad som däremot är relevant idag är att Turkiet överlämnade Kerkuk ,Erbil och Mosul regionen till ett enat IRAK.
  Upplöses Irak så ligger Kerkuk,Mosul inom räckhåll för turkarna .

 40. herzog skriver:

  lägg assyrier , araber och turkar åt sidan nu fredrik. hur kan du säga att kurder har varit ett folk sen 600 talet? vad står du på när du säger så? inte ens turkarna, inte ens araberna och inte ens svenskarna var ett folk under 600talet…vet du ens vad du säger?

  kurderna är inget folk än idag. de är 7 olika splittrade religiösa grupper med lika många språk. det som binder dem samman är deras härkomst (att alla härstammar från irans östra delar) deras utseende (de har ett persiskt utseende) och så är deras språk besläktade med varandra.

  palestinerna är INGET folk, utan de är araber. MEN de är araber som levt i palestina/israel i mer än 1500 år nu. samt att judarna var i kraftig minoritet där när de bodde där i alla dessa 1500 år. när sedan en hel klump judar strömmar in från usa och europa till deras mark( det är judarnas mark ingen kan förneka det) så blir det konflikter.

  men kurderna är inte att likställa med palestinier, kurderna ska du likställa med zigenare. ett folk som inte haft något land någonsin. de har haft stammar som erövrat hit och dit men aldrig varit någon maktfaktor, de har inte ens levt i koncentrerad skalla någon gån i historien. första gången kurder började leva i städer som de bli i majoritet i var diarbekir och urfa och mardin. 3 städer stora städer vars assyriska och armeniska invånare blivit brutalt mördade i folkmordet 1915 av turkar och kurderna.

  fredrik du säger att ottomanerna lovade ett land till kurderna, vet du vad gendealen var? det var att utrota alla assyrier och armenier. och detta skedde under folkmordet 1915. du kanske trodde att kurderna var så älskade av turkarna att de skulle få ett land i julklapp. så det land de kräver nu är effekten av folkmordet på assyrier och armenier i turkiet förra seklet. är det rätt att ge ett land för ett folk som begått ett folkmord av värsta klassen. ett folkmord som senare inspirerade hitler?

  tänk efter lite innan du slänger ur dig ord i tomma luften.

 41. Fredrik skriver:

  Bozkurt, det var inte Turkiet som överlämnade mark till Irak. Turkiet fanns inte. Det var segrarmakterna i Första Världskriget som förhandade med olika folkgrupper som tidigare levt i det ottomanska imperiet. Dessa både skapade landet Irak (som inte fanns tidigare) och gav den norra zonen, inkl. sydöstra Turkiet och delar av Syrien och Iran till kurderna.

  Herzog, samma sak till dig. Det var inte ottomanerna som utlovade mark. Det var segrarmakterna och Nationernas Förbund (se ovan).

  Du frågar också om kurdernas historia från 600-talet. Se Susannes inlägg högre upp (28 februari kl. 3.29), där hon citerar uppslagsboken Encyclopaedia Britannica. Jag vill dock betona att jag inte ifrågasätter de grymheter som bl.a. kurderna utsatt assyrierna för.

  Det är bra att du medger att palestinierna inte är något eget folk, utan araber. Däremot har du helt fel i att judarna var i minoritet. Det stämmer under vissa kortare perioder, men ENDAST pga fördrivning och förtryck av områdets dåvarande ockupanter. Inte för att judarna valt att lämna sitt land. Det är bra att du instämmer i att det är deras land. Däremot bör du komma ihåg att judarna var i majoritet i alla de områden som blev Israel 1948 INKLUSIVE Jerusalem, som trots detta inte erkändes som Israels huvudstad.

  Mvh/Fredrik

 42. Fredrik skriver:

  Jag ska också tillägga till Herzog att den arabiska befolkningen i Israel var försumbar under de senaste 1400 åren, och dessutom icke-landägande nomader, samt att det aldrig funnits någon arabisk statsbildning i området. Området var inte ens indelat som idag utan var under en period en del av Syrien, och sedan under 400 år en provins i det ottomanska imperiet sedan 1517. Området har endast haft judisk självständighet, i formen av flera judiska kungariken.

 43. G skriver:

  BOZKURT, skulle gärna vilja ha hjälp av dig med mitt projektarbete, då det handlar om turkar/assyrier/ kurder.

  Kan man få kontakta dig, eller kan jag få din e -mail ?

%d bloggare gillar detta: