0,00002 Procent

Jag såg att en noggrann bloggare nu utrett frågan om huruvida stora delar av de fonder som Legg Mason förvaltar har investerats i Lockheed Martin.

Expressen har ju mycket braskande målat upp denna jätterelation.

Det visar sig att det handlar om 0,00002 procent.

Gräsligt.

59 Responses to 0,00002 Procent

 1. Tommy Rydfeldt skriver:

  Var tacksam för Expressen och Aduktusson m.fl intresse.

  De kunde ju intressera sig för något viktigt.

 2. Björn skriver:

  Oavsett vilka sympatier man har är det enormt värdefullt att få motpartens syn på medias vinkling av diverse ”affärer”. Så kör på bara Carl.

  Normalt funtade medborgare vet redan att allting som skrivs, vissa media särskilt i åtanke, måste tas med en stor nypa salt. Dock finns det ett filter inbyggt i nyhetsflödet som helt och fullt kontrolleras av media, vilket kanske inte alla tänker på, och därför är det speciellt intressant att få båda sidornas version och kunna göra sin egen bedömning. Om den är rätt eller fel låter jag vara osagt men bedömningen är läsarens.

  Så fler bloggar av denna typen tack, även från oppositionen.

 3. * Så om matchen Carl Bildt versus Drevet. Som fått en värdig motståndare, måste man säga. Men nog är det kvällstidningsjournalistik i dess sämre bemärkelse när media rakt av och den samlade oppositionen kopplar ihop Bildts uppdrag i en mycket stor kapitalförvaltare (”som innehar krigsindustrier i sina placeringar”), och ett innehav på 16.000 kr i en framgångsrik svensk Balkanfond (East Capital). Överfört till svenska förhållanden skulle alltså det vara diskvalificerande att ha varit styrelseledamot i Robur Fonder, där någon fond har en del SAAB-aktier

  (från min egen blog, med väsentligt färre besök…)

 4. Robin Hood skriver:

  Roligast var ändå när expressens fiiiiiiina kulturchef Per Svensson hävdade att din blogg är ”ett vapen mot en av den liberala demokratins institutioner – den granskande journalistiken.” Jösses…

  Men till sakfrågan, har inte ”noggrann bloggare” gjort sig förtjänt av en länk?

 5. TK skriver:

  http://stefanolsson.nu/2007/02/23/siffrorna-expressen-aldrig-kollade/

  Han har slarvat bort två nollor; det ska vara 0,002 procent (om det nu spelar någon roll).

 6. Patrick Jansson skriver:

  Med tanke på deras portföljstorlek är det väl en trolig siffra. Likväl efterlyser jag en länk till nämnda blogg så att beräkningarna kan följas. Frågan är väl sedan om PM Nilsson kan följa med i räkningarna…?

 7. Karl Person skriver:

  Lockheed Martin levererar brevsortarare till Svenska Posten AB. Det låter som ett hemskt företag att ha pengar i.

  Källa: http://www.lockheedmartin.co.uk/news/248.html

 8. dest skriver:

  TK: räknade lite på det och fick det också till 0.00002%.

 9. Nils Mattisson skriver:

  Det verkar som om denna hetsjakt mot utrikesministerns värdepappersinnehav inspirerat till liknande granskningar av andra personer och organisationer. Lundastudenter kunde idag läsa att Teknolokåren vid LTH investerat 2 miljoner kronor i fonder med anknytning till tobaksindustrin under rubriken ”Studenternas pengar satsas i tobak”. Speciellt lyftes ett innehav i Swedish Match fram. Att nämnda innehav endast uppgick till en dryg femtiolapp av de 2 miljoner kronorna förtegs dock i artikeln som författades av Tidningen Lundagård men som spreds till såväl Sydsvenska som Skånska Dagbladet.

  Är det så ont om nyheter?

 10. Jonas skriver:

  Carl,
  Vi ar manga som tycker at det ar smaaktigt av pressen att ta upp dina forhallanden med foretag tidigare och halla dem emot dig. Jag tror att alla svenskar med en hjarna inser att det handlar mer om att salja en 10-kronors tidning an att ge oss nyheter.
  Jag tror att vi behover nagon som du som utrikesminister, Nagon som verkligen vet vad det handlar om utanfor granserna! Min fru ar fran Serbien och jag har lart mig mycket om konflikterna dar fran henne. Framforallt har jag lart mig att ingenting art svart eller vitt och jag tror att det basta som kan handa vore att de kom med i EU. Det skulle betyda myckat – Jag kommer sjalv ihag nar vi dansade pa borden 1994!!!

  Lycka till med allt vad som kravs att vara att utrikesminister – ingen kan gora det battre!!

  Vi ar for ovrigt bada mycket imponerade och tacksamma for vad du astadkom under din tid pa Balkan. // J

  Lycka till med allt vad som kravs att vara att utrikesminister. Du ar den enda vi har som kan

 11. n skriver:

  17 000 000 / 900 000 000 000 X 100 = 0,00188888% – 0,002%

 12. Karl Person skriver:

  Sen man kan ju undra över aktieinnehavet på SAAB som under Persson regeringen fick sälja vapensystem till ett flertal diktaturer. Omkring 10 miljarder såldes till mellanöstern senaste 5 åren. Är det förenligt med socialdemokratisk politik att stödja diktaturer? Det har fläckat Sveriges anseende ordentligt och Fp KU anmälde den föra regeringen för detta.

  Jag hör kommentarer nästan dagligen från Indien som är mycket upprörda över att Sverige sålt till Pakistan. De Svenska AP fonderna, SEB, Skandia Liv, Nordea m.f har stort ägande i SAAB.

  Vice VD på SAAB är den Socialdemokratiske fd partiledarkandidaten Jan Nygren.

 13. Knute skriver:

  FANTASTISKT BRA FÖR DEMOKRATIN DETTA, att en av våra folkvalda politiker kan prata direkt med oss och slippa gå omvägen genom TV och tidningar som kan vinkla som de vill.

  Det är förskräckligt hur media misshandlar enskilda personer. Även om de är politiker borde man inte slå under bältet utan hålla sig till politiken. TV är värst på att vinkla med avsiktligt skakig kamera och ofördelaktiga kameravinklar, intervjuer som avbryts mitt i en mening. Vår hjältemodiga integrationsminister Nyamko Sabuni till exempel råkade illa ut i TV-programmet Existens.

  KG Bergström är en av de värsta intervjuarna med sin nedlåtande och elaka attityd. Statstelevisionen verkar vara en filial till socialdemokratiska partiet. Synd att trycket blev för hårt på kulturminister Cecilia Stegö Chilò, hon hade kanske kunnat göra något åt eländet.

 14. robb skriver:

  Karl Persson frågar om det är förenligt med socialdemokratisk politik att stödja diktaturer. Svaret är ja. Utrikesminister Sten Andersson sa att de baltiska staterna i egentlig mening inte var ockuperade. Ingvar Carlsson sa vid ett besök i Östtyskland att han där såg att västvärlden inte hade ensamrätt på de stora framstegen. Socialdemokratisk regering förlänade Ceaucescu en hög orden. Pierre Schori liknade uppskattande Fidel Castro vid en renässansfurste (de var väl alla despoter). Kina kritiserades inte på Maos tid men kritiseras nu när landet blir bättre. Dessutom har vi stödpartiet, Lars Ohlys kommunister, som tog emot utländska pengar för att driva inrikes politik.
  Jag hävdar återigen att en del av den nuvarande journalistiken är ett hot mot demokratin. När politiken smutsas ner så grovt som en del journalister gör och behandlar uppgifter så vårdslöst som man gör så vänder sig folk bort från politiken och riktigt otrevliga typer kan lättare få fotfäste.

 15. Torsten Johansson skriver:

  ”KÄNDA TV-REPORTRAR och journalister: SÅ TAR VI KOKAIN”
  Denna rubrik hade Aftonbladet i frdagens tidning.
  I reportaget framgick det att man bland annat ville tillhöra det hippa gänget.
  Med detta som bakgrund är jag inte alls förvånad över den senaste tidens skriverier.
  Förr fick man endast ”ljuga” i ledarspalterna. Lögner i reportage kallades tidnings-ANKA.
  Tidningsanka är tydligen ett ord som inte längre skall finnas.
  Nu när Sverige äntligen har en mycket kompetent Utrikesminister, bör vi väl låta honom jobba i fred med betydligt allvarligare arbetsuppgifter än att i stor utsträckning behöva dementera flummiga narkotikapåverkade journalisters påståenden.
  Självklart skall vi ha en press som kritiskt granskar våra makthavare. Men det skall vara sakligt grundat och rikta sig mot maktmissbruk och liknande.
  Om svensk press skall återfå folks förtroende måste den ändra kurs nu.

 16. Fredrik skriver:

  Varför tar du x100 .
  När du delar en summa med en annan så har du redan procentsatsen

 17. Tony skriver:

  Så här är det alltid med media, så fort de får ett hårstrå att rycka i så ska de göra en höna av en fjäder, och nu står återigen trovärdigheten för expressen på spel (återigen)…

  De kan för det första inte skilja på nu och då, men skulle det visa sig nu att expressen är ute och cyklar så kommer ingen från expressen få avgå, men om något hos en politiker verkar milimeterfel så är det tack och hej!?

  Borde vi inte börja hänga journalister på löpande band som bara ägnar sig åt ryktesspridning och illvillja? Vem har tid att granska dem? Dom kliver ju själva över lik för att ha något att skriva om som gör att de kan betala sin hyra, sen om det är sant eller inte samt skadar anseende verkar inte ha någon betydelse, konstigt nog!

  Vore dags att införa mer regler för ”journalister” dvs håller de sig inte till fakta utan bara spekulationer så ska de straffas med höga böter eller fängelse, så de håller sig i skinnet vad de skriver, det är ofta rent förtal vissa sk journalister pysslar med!

  Det är ungefär som en domare som dömmer en oskyldig till döden, där det senare visar sig att den dömde var oskyldig, då borde domaren själv få smaka på straffet att döden dö själv, så kanske domare skulle döma försiktigare, om man nu ska hårddra det.

  Återigen då och nu, du hade inte uppdraget utrikesminister då, och du hade inga skyldigheter att föra sveriges utriskespolitik, du gjorde ditt uppdrag. Nu har du uppdraget utriskesminister och då kan man faktiskt göra tvärs om, det ska inte påverka trovärdighet igentligen. Du skulle i princip kunnat vara prickskytt i Irak, och sedan bli utrikesminister, för det är två skilda uppdrag även om det låter motstridigt.

  Sen tycker jag alla länder knutna till FN borde ge FN mer resurser, tänk om alla kunde ge 5 – 10% av sin försvarsbudget till FN istället och bygga en starkare världsarme, så hade FN mer att säga till om än att USA ska ta på sig det som inte FN klarar pga bristande resurser!

  Jag önskar att AL Goore hade fått förtroendet i USA, då hade nog inte kriget uppstått på samma vis, även om Saddam förr eller senare hade gjort mer dummheter.

  Tycker även att vid nästa tillfälle en liknande situation som med Saddam så vore det enklast att gå ut med att ge den organisation som kan ta bort en diktator få typ 5 till 10 miljarder så folket själva störtar diktatorer, det skulle bli mycke billigare än vad kriget i Irak kostar, vet inte hur många tusentals miljarder det är uppe i nu. Tänk om USA gett alla dessa pengar till FN från start istället!? Så hade FN varit herren på täppan och tagit på sig ansvaret och gått in.

  Sen skänk några JAS-plan till FN istället, så kan det användas för att bevara världsfreden ;)

  Go Carl, du borde bli världsminister om titeln fanns

 18. Olaus Petri skriver:

  Först lite perspektivrikedom via CB, sedan lite finkultur med Melodikrysset. Trevlig start på lördagen. :-D

 19. Andreas skriver:

  Andelen är 0,0000188889 vilket är detsamma som 0,00188889 % ~ 0,002 %

 20. n skriver:

  Illustration: 1 är 1% af 100 vet man. 1/100 = 0,01. 0,01 X 100 = 1 (procent)

 21. Fredrik skriver:

  Det stämmer ja, det var jag som var lite morgontrött.

 22. Joakim skriver:

  Här bör ni läsa Ett mycket insiktsfullt inlägg i debatten. Och därmed kan saken läggas till sin vila.

  http://www.svd.se/dynamiskt/blogg/did_14548472.asp?ID=2946

 23. K.P skriver:

  Tack Joakim för länken.

  Lite kuriosa om Lockheed Martin ur en annan vinkel:
  Mindre än 50% av verksamheten är relaterad till krigsmaterial.
  Svenska Posten använder deras sorteringsmaskiner.
  LM och dess personal bidrog 2005 med ca 35 miljoner kr i stöd till tsunami, jordbävning och översvämmningsoffer.

  Lockheed Martins aktiekurs gick dåligt och var instabil under 2003-2004.

  Det var först när 2005 närmade sig som kursen återhämtade sig till ett stabilt läge så som tiden innan invasionen av Irak 2003. De som satsat pengar i LM för att tjäna på Irak kriget gjorde en dålig affär.

  http://money.cnn.com/quote/quote.html?symb=LMT&time=5yr

 24. […] Intressant inlgg av Bildt som bemter journalistkrens kritik […]

 25. Anna i Bryssel skriver:

  som svensk i bryssel ar det ganska pinsamt att bli pamind om denna lojliga historia som utspelar sig i svensk press. nar ska tidningsledare, fast kanske egentligen allmannheten (almannheten borde med sin kopkraft kunna paverka vad tidningsledare valjer att publicera) skriva om viktiga aktuella varldsnyheter? et valkommet inlagg kom fran politisk chefredaktor P J Anders Linder pa svd.se som faktiskt konstaterar att alla dessa anklagelser ar lojliga.

  hall ut och kampa pa, vettiga allmanbildade och intresserade personer (politiska vanner samt de i opposition) inser det absurda i denna foljetang. och ar det nagot trost sa verkar det bara vara i sverige som man sa lojligt kan kasta sig efter en prominent och erkand internationell aktor.. varfor ar vi inte istallet glada for det goda rykte som du har gett sverige genom ditt och ex Jan Eliassons engagemang inom internationella konflikter..

 26. Kachina skriver:

  På tal om perspektiv. Allt eftersom hemligstämpeln lyfts från de amerikanska arkiven, rullas affären Prescot Bush/Thyssen/IG Farben/Hitler/Allen Dulles/ Latinamerika/ CIA/ George Bush och Thyssen (igen) upp. En följd av detta är även att den svenska samlingsregeringen, Bofors och Wallenberg haft fingrarna i syltburken IG Farben, som tillverkade Zyklon B, gasen som dödade några miljoner judar.

  I det perspectivet måste ALLA connections granskas, även om de är 0,002%. DET är vad som är synligt. Vi vet inget om dolda optioner och andra avtal. Carl Bildt SKALL granskas och där har kvällspressen mött en värdig motståndare. Han klarar sig utan att ni uttrycker er beundran för hans person och sätter honom på en piedestal, oåtkomlig för folk och medias granskning.

  Jag har inget emot Carl Bildt som person, inte heller som utrikesminister. (I förhandlingarna om gasledningen är han däremot jävig, även om aktierna är sålda.)
  Det som bekymrar mig är att om den personliga hyllningskör vi ser här, är den moderata valmanskårens begåvningsreserv, så ligger den svenska demokratin väldigt illa till. Ni hyllar tydligen ”fritt fram för den som har makten-idologin” och persondyrkan. Istället borde ni göra en djupdykning i Svenska Akademins Ordlista och lära er innebörden i ordet,…rövslickare.

  (Ja, ordet är godkänt för tryck i svenska språket eftersom det finns i Akademins Ordlista)

 27. Stefan Olsson skriver:

  Carl,
  Rätt siffra ska vara 0,002 procent. Sorry. Det gick lite för fort igår.

  Stefan

 28. Mragel skriver:

  Kachina..
  Beträffande kvällspressen är det i stort sett bara expressen som kört det här.

  Det är ovärdigt att kalla det granskande journalistik, eftersom de uppenbarligen inte kontrollerat fakta.

  Kalla det hellre för…. Desinformationskampanj

 29. Kachina skriver:

  Desinformationskampanj

  Det är nog troligt att du har rätt där, men vi skall komma ihåg att det sysslar även Timbro med. Det är vår uppgift att genomskåda det. Det är också vår uppgift att granska bitarna och sömmarna i det lapptäcke politik/industri spelar under.

  Jag är helt överens med er om att Carl Bildt är den mest lämpade utrikesministern i den här regeringen, liksom att Reinfeldt är den mest lämpade statsministern. Däremot är jag starkt kritisk till den här regeringens politik och den ideologi den grundas på. Jag är även starkt kritisk till moderaternas medlemskap i IDU, en organisation som jag betraktar som ”världspolitikens Hells Angels”.

 30. Jacob Träff skriver:

  Det verkar som det är två saker som medievänstern tycker är så fruktansvärt med Sveriges bästa utrikesminister genom tiderna. Dels att han har utrikeserfarenhet, dels att han faktistk har åsikter. Båda är ovanliga i svensk utrikespolitik.

  Jag är stolt över att Carl Bildt är Sveriges utrikesminister – jag stödjer Dig 100 %.

 31. Kachina skriver:

  -92 ”Den mest kompetenta regeringen någonsin”. Visade sig vara en flopp.

  -07 ”Den mest kompetenta utrikesministern någonsin”. Jag säger inte emot. Hans CV- är outstanding. Finns ingen konkurrent ens i närheten. Frågan är vem som äger honom? Ingen tanke ekonomiskt, utan ideologiskt.

 32. Esteban skriver:

  Fakta är fakta är fakta. I längden förändras de påfallande lite.

 33. […] Carl Bildt missade ge länk-cred till sin partikamrat Stefan Olsson. Den senare har kalkylerat fram 0,00002 procent, “gräsligt” säger Bildt. Följ länkarna för komplett berättelse. Om det senast i Bildt-Expressen-affären. […]

 34. Håkan skriver:

  Ett räkneexempel.
  Anta att CBs innehav i Legg Mason uppgår till 10 miljoner kr. Ganska mycket pengar. Av dessa är 0,002% Lockheed martin. Anta vidare att 50% av LMs verksamhet bygger på krigsmateriel. Om vi då antar att 100% av detta krigsmateriel är direkt relaterat till Irakkriget. Vidare, anta att värdet på LMs krigsmaterielverksamhet dubblas pga Irak-kriget (ingen aning om detta är rimligt dock).

  Då får vi följande värde för CB av LMs vapeninnehav:

  10 milj x 0,002% x 0,5 = 100 kr

  Om detta som sagt dubblar i värde har CB alltså tjänat 100 kr på att USA gick in i Irak. Jag vet inte vad ni tycker, men 100 kr är faktiskt väldigt mycket pengar, tillräckligt mycket att riskera sitt internationella renommé för och på eget bevåg starta ett utdraget krig med Irak (vilket ju faktiskt, om man tänker efter, var CBs beslut).

 35. Hermann skriver:

  Kachina,
  Lite skillnad på dina ”citat” Kachina.

  Uttrycket från -92, “Den mest kompetenta regeringen någonsin” sägs vara myntat av Bildt själv. (Kan du förklara sammanhanget där Carl??)

  Men uttrycket från -07 är inte myntat av Bildt, även om jag skulle kunna ställa mig bakom det med gott samvete.

 36. Erik skriver:

  Tur att Britney Spears slog sönder en bilruta så att utrikesminstern får lite lugn.

 37. carlbildt skriver:

  Jag har nu lagt in en länk direkt till Stefan Olssons blogg – det skulle jag självfallet ha gjort redan från början.

 38. Kachina skriver:

  Den mest kompetenta utrikesministern någonsin, kanske är myntat av mig, vet inte. Det fanns bara i huvudet. När det gäller regeringens kompetens -92 var det mycket riktigt Carl som myntade det.

  Bankkrisen var orsakad av sossarna, men hanteringen av den klantade borgarna till. Sedan fortsatte klantet med valutakrisen. Övervärderade företag och fastigheter finns och har funnits i många länder. Problemet löses med is i magen och ökat räntegap. Bara i Sverige ledde det till en nationell kris och att fastighetsbolag och företag såldes ut på lumpmarknaden till den som hade cash.

  Det var dåligt hanterat Carl.

 39. Mikael Berglind skriver:

  Jag förstår inte varför en person, som inte var utrikesminister just då, får ha sina pengar var han vill. Sedan tror jag knappast att Bildt hetsar för krig, för det gör INGEN människa som har hjärna.

 40. Kurre skriver:

  Bäste Carl Bildt,

  Du har mitt fulla stöd i ditt fantastiska jobb för frihet och demokrati i världen! Låt Dig för allt i världen inte nedslås av sossemaffians plumpa påhopp på dina privatekonomiska förehavanden. Du är sannerligen Sveriges mest kompetente utrikesminister någonsin, och det är väl det de sensationslystna reportrarna på Expressen inte står ut med.

  Jag tyckte att Du fick lite dåligt stöd mot häxjakten från liberalt håll och har därför skrivit en kritisk vidräkning med mediadrevet på min blogg.

 41. Ola skriver:

  Diskussionen om Bildts aktiefonder får allt löjligare proportioner. I stort sett alla svenskar äger idag aktier eller andelar i fonder. Med lite kreativ ”guilt by association” journalistik kan man alltid koppla cementtillverkare eller telekomföretag som Ericsson till diktaturländer.

  Skulle vara intressant om nån kunde kolla upp Expressenledningens aktie och fondinnehav. Tror nog att man skulle kunna hitta mycket intressanta saker där.

 42. Kachina skriver:

  Tja, alla dessa naivliberaler. Vad är det som säger att Bildt är för jobb i annan form än sydostasiens arbetsläger? Vad talar för att han är för frihet och demokrati? Inte ens på ytan kan jag spåra dessa tecken. Ställ dig bara frågan; ”Varför hanterades bankkrisen som det gjordes?” ”Vilka var hans rådgivare, eller vem var det som tänkte?” I a f tog en känd familj hem storslam av krisen. Små och medelstora företag, hela livsverk, sattes i konkurs. Inte för att de var på obestånd eller hade betalningssvårigheter, utan för att de inte kunde visa upp den utökade säkerhet som krävdes. Det blev rena julafton för unga finansvalpar som med pappas säkerheter kunde köpa fix färdiga, fungerande företag för en spottstyver. Skattebetalarna, främst pensionärerna betalade merparten.

  Vi får aldrig veta om det fanns en avsikt bakom, men politiken och finansen sitter ihop och därför MÅSTE de granskas i sömmarna, även om det går till överdrift.

  Jag är inte alls säker på att Carl Bildt är för demokrati. Säg mig vem du umgås med och jag kan säga vem du är. Carl umgås i kretsar som anser det rätt med kidnappningar, olagliga hemliga fängelser, tortyr och dödspatruller.

  Jag vet inte var jag skall placera Carl i det sällskapet. Ännu är jag inte beredd att ge grönt kort.

  Ett klargörande. Jag är varken höger eller vänster. Jag betraktar från vid sidan av och slår med släggan i betongblocket. Ibland träffar det vänster, ibland höger och en dag spricker blocket.

 43. Kurre skriver:

  Kachina, du rör dig nu väldigt nära ärekränkning. Jag vet inte vad du har för personliga skäl att baktala Carl Bildt, men dina anklagelser faller på sin egen orimlighet. Det verkar också en aning förmätet att ifrågasätta det demokratiska sinnelaget hos någon som gjort ovärderliga insatser för fred och demokrati på Balkan.

  Den förra borgerliga regeringens insatser under bankkrisen var nödvändiga för att rädda Sveriges ekonomi från kollaps.

 44. Kachina skriver:

  Baktala? Om vad? Moderaterna är medlemmar i IDU, därtill republikanerna i USA, ARENA med sina dödspatruller. Argentinas höger, Chiles höger. Samtliga dessa är kända för olagliga bortföranden, hemliga fängelser, tortyr,…….USA fortsätter med dessa metoder trots att de har världens ögon på sig, av den enkla anledningen att just de tycker att bara de har rätt att göra så.

  En demokrat väljer sitt sällskap. eller menar du att Carl är fastsydd som tvättlappen med tvättinstruktionern för det här lapptäcket?

 45. Kachina skriver:

  Förresten, jag tycker ganska bra om Carl som person. Härlig kille, men han får inte fri spelyta för det.

 46. aljoark skriver:

  Ett exempel med en miljon solmogna bananer så att man förstår bättre.

  0,002 % av 1000 000 bananer blir 2000 bananer.

  Det är inte särskilt mycket bananer, lite banalt kan tyckas.

 47. Torsten Johansson skriver:

  Hur kan man klara sig på Chalmers uta att kunna det mest elementära i matte.

  Jag fick lärs mig i folkskolan att % betydet hundradel.
  Altså blir 0,002% av 1 000 000 endast 20. ”Banalt”.

 48. Kurre skriver:

  Kachina, nu förlorar du all rim och reson. Vad är problemet med att ha kopplingar till Republikanerna i USA? Det är ett demokratiskt parti som sannerligen inte sysslar med bortföranden och de andra saker du nämner. Jag tycker det vore på sin plats att du ber om ursäkt nu för alla dina plumpa påhopp. Carl Bildt gör ett utmärkt jobb och förtjänar din respekt.

  Att du dessutom misstänkliggör den latinamerikanska högern får mig att gissa att du är ännu en dogmatisk Kuba-kramare. Låt mig därför påminna mig om att du i Kuba hade hamnat i fängelse om du kritiserat en minister på detta sätt.

 49. aljoark skriver:

  Svar på Torsten Johanssons inlägg ovan om antal bananer

  Jag kan ju ha fel men jag får det iaf till 2000 bananer om det är 0,002% av en miljon.

  20 stycken bananer blir det om det är 0,00002% av en miljon stycken bananer.

 50. aljoark skriver:

  Gör som Bildt.

  Torsten Johansson hade rätt.

 51. Kachina skriver:

  Kurre, vilken planet bor du på? George W Bush har offentligt erkänt hemliga fängelser i Europa. På Guantanamo har fångar suttit i åratal utan att de registrerats offentligt, utan att anhöriga underrättats, utan åtal,….tortyren är väl ganska väl dokumenterad och filmad.
  CIA-flygplanen börjar vara ganska väl kända nu.

  Vet du inte vad ARENA är? Vet du inte CIA:s roll i Latinamerika, när George Bush d.ä. var chef för operationerna. Vet du inte vad som hänt i Chile? Vad som hänt i Argentina?
  Det är helt öppet att moderaterna är medlemmar i IDU. En svensk moderat är till och med politiskt språkrör för gruppen.

  Menar du på fullt allvar att du förknippar frihet och demokrati med USA:s republikaner?
  Frihet för vem? Demokrati för vem? Ja, inte för de som fängslas utan åtal och utan att anhöriga underrättas, inte för de svarta i Florida som vägras röstsedel på grund av några obetalda parkeringsböter.

  Det finns all anledning att kräva en förklaring från moderaterna och Carl Bildt om vad de har att göra i det sällskapet.

 52. Kachina skriver:

  ”Republikanerna i USA? Det är ett demokratiskt parti som sannerligen inte sysslar med bortföranden och de andra saker du nämner. ”

  Än en gång, Kurre. Jag måste fråga vilken planet du bor på. Tror du att CIA är ute på nöjestripper när de kör skytteltrafik över hela jorden. Tror du att fångarna på Guantanamo promenerat dit av egen fri vilja. Tror du att George Bush erkänner de hemliga fängelserna i europa för att han plötsligt vill vara uppriktig (han var så illa tvungen) Tror du att Italien har en häktningsorder på fyra CIA-agenter bara för att skoja? Nej, häktningsordern gäller olagligt bortförande av personer boende i Italien.

  VAKNA, kurre! Det är hög tid att moderaterna ger en förklaring på varför de är med i sällskapet IDU. Vi kanske skall ställa frågan om de någon gång på IDU;s sammanträden suttit och skålat vid samma bord som Dagmar Hagelins mördare, Alfredo Astiz. Även om det är osannolikt, så är det inte omöjligt och vi ställer frågan bara för att få veta vad i h-e moderaterna har att göra bland ”världspolitikens Hells Angels”

  Sällskapet är dåligt och moderaterna har tydligen ingen mamma som sätter gränser.

 53. Kurre skriver:

  Kachina, jag tycker det är olustigt att läsa dina plu,pa påhopp på George W Bush – mannen som under sin tid vid makten demokratiserat två länder (och vem vet, kanske hinner han med Iran också?). Och ärligt talat går är det lätt för oss i Sverige att moralisera över det som skett i Latinamerika, men jag kan försäkra dig att alternativet till Pinochets regim i Chile hade varit sju resor värre.

  Vidare måste jag tydligen påminna dig om att de som sitter på Guantanamobasen har medverkat i terrordåd som kostat tusentals amerikaner livet. Jag tror att du skulle vara mindre fördömande om du själv haft anhöriga som mist livet den 11 september.

 54. Kachina skriver:

  Alla dessa naivliberaler. När KGB fängslar olagligt och torterar, är det ett brott mot mänskligheten. När CIA gör samma sak är det för att rädda mänskligheten. I de blindas rike, är det lätt att vara politiker. Man säger ett, gör ett annat och folk ser inte vad man verkligen gör.

  Carl Bildt är fortfarande samma väluppfostrade och inför överheten lydiga skolpojke som jag hade en kort ordväxling med senhösten -69. Jag antar att när han sitter i soffan hemma hos far/son Bush, inskränker sig hans vokabulär till ”Yees Siir!”. George Bush är fortfarande en obildad slyngel som om vi möttes skulle få känna hur det känns när jag tar i hans öra och vrider om.

  Jag har ganska god allmänbildning, men du måste nog upplysa mig om vilka två länder som Bush demokratiserat.

 55. Kurre skriver:

  Kachina, du vet lika väl som jag att Bush demokratiserat både Afghanistan och Irak. Men jag skulle nog villa tillägga att han demokratiserat ett tredje land, nämligen USA. Med sina stora skattesänkningar har han initierat en befrielse av det amerikanska folket som saknar motstycke sedan den amerikanska revolutionens dagar.

  Pusselbitarna faller på plats när du berättar att ditt intryck av Carl Bildt bygger på ett personligt möte år 1969. Carl Bildt var då 20 år gammal. Jag ska villigt erkänna att jag i en liknande ålder hade socialistiska böjelser. Dessa krossades dock snart. Av sovjetiska pansarvagnar i Prag. Jag tycker det vore lite orättvist att bli bedömd på grund av vad jag tyckte och sade på den tiden, och jag gissar att Carl Bildt tycker likadant.

  Kom igen, bätte på fötterna har du väl ändå?

 56. Kachina skriver:

  Kurre

  O, herregud. Kosrtågen i Irak och Afganistan har lett till en parodi på demokrati. Det republikanska styret i USA sedan Reagan har snart degraderat USA till en bananrepublik. Den politik Bush för är en exakt kopia av den politik som fört de Latinamerikanska länderna dit dom är idag. Du lever tydligen i en ljusblå bubbla. Bush är en katastrof som president. USA:s sämsta president någonsin. Utan konkurrens.

 57. Papz skriver:

  Torsten Johansson – du gillar förmodligen mitt i prick angående var aljoark skaffat sin matteutbildning.
  aljoark – kan du inte skriva ett skojigt inlägg till?

 58. Papz skriver:

  gissar*

 59. aljoark skriver:

  Papz om bananfelet, skojigt och skojigt.

  Det är ju så att man inte läser någon matematik på arkitektutbildningen. Som arkitekt behöver man nämligen inte matte alls, även om det sannerligen kan tyckas att jag borde fixa simpla procentproblem. Men nu gjorde jag fel i min beräkning. Kan ju tilläggas att Bildts egna rubrik 0,00002 % gjorde mig fundersam.

%d bloggare gillar detta: