Dagens Expressen

Dagens Expressen är att jag varit en mäktig lobbyist för den amerikanska krigsindustrin och på det tjänat synnerligen grova pengar.

I går var det ”blodiga aktier” i Turkiet. Och i dag är det således detta.

Det är alldeles korrekt att jag hade synpunkter på Irak och regimen Saddam Hussein. Jag var en stark motståndare till den blodiga regimen.

Och någon hemlighet var det sannerligen inte.

Det redovisade jag med stor tydlighet i mina veckobrev men också i artiklar i internationell press.

Den som är intresserad kan läsa dels vad jag tyckte i International Herald Tribune i januari 2003 och dels vad jag tyckte i samma publikation i maj samma år.

Om Expressen vill kalla debattartiklar i internationell press för lobbism går det självfallet. IHT är dock ingen hemlig publikation.

Dessutom ingick jag – alldeles riktigt – i en internationell rådgivande grupp som skulle diskutera Irak efter regimen Saddam Hussein.

Alldeles riktigt – och egentligen rätt hedervärt. Det hade nog varit bättre med fler sådana diskussioner. Tyvärr kom gruppen aldrig att sammanträda.

Om detta har det skrivits tidigare. En artikel i Aftonbladet för några månader sedan skrev om detta.

Koppling till krigsindustrin?

Ja, jag satt i styrelsen för Legg Mason som med ca 7 000 miljarder kronor under förvaltning tillhör de större finansiella förvaltningsföretagen i världen.

Det är som Robur eller Banco i Sverige – fast mycket, mycket större.

Legg Mason i sig äger bara aktier i sina egna dotterföretag. Dessa administrerar i sin tur bl a aktiefonder som då äger aktier i olika företag runt om i världen.

Jag har alls ingen anledning att betvivla att det bland de ca 7 000 miljarder dollar i fond- och aktiesparande som Legg Mason förvaltar finns aktier också i Lockheed Martin.

Det finns nog mycket få bolag i världen som inte en eller annan del av alla dessa fonder som individer eller institutioner sparat i har investerat i.

Så är det med den saken.

89 Responses to Dagens Expressen

 1. Stefan skriver:

  .. gjorde samma reflektion i en kommentar på ” så kan det bli” tidigare….. Vem kastar första stenen? Alla svenskar med slantar i AP-fonder, AMF, ALecta, Skandia, Folskam… 1000-tals fonder… ? Eller aktieägarna i Ericsson, Volvo, Scania, SAAB – som alla innehåller mer eller mindre marginella verksamheter inom t.ex. militärt användningsområde…. Gult-by-association funkar bara om det är någorlunda trovärdigt… här skjuter sig Expressen i foten…

 2. Perry L skriver:

  Expressen har ett horn i sidan mot Bildt. Detta är inget annat en ren personlig förföljelse som förmodligen gått över gränsen, rent juridiskt. Om det vore jag som utsattes för detta så skulle jag göra en Persbrant, dvs en anmälan för förtal.
  Expressens trovärdighet har gått i botten ! Sponsras man av SAP ock LO ?

 3. Jonas skriver:

  Tycker inte ens att du skall kommentera deras påhopp. Det är mycket svårt att ta Expressen för något annat än vad det är: en sensationsblaska. De som tror på vad som skrivs i denna blaska är en krympande skara som ofta stödjer illasinnade regimer tex. Kuba, och brinner av ett allmänt USA hat. Bry Dig inte, ingen annan vettig Svensk gör det!

 4. På tal om något helt annat. Trots Expressens tusenentals bloggar på webben så dominerar din engelska blogg på Google. Gör en sökning på ordet ”blog” (över hela webben) och konstatera att din toppar listan. Imponerande! Har du månne kunskaper om sökmotoroptimering? Sökningen ger ju trots allt över en miljard träffar.

 5. christoffer skriver:

  Expressen är för lustiga =)

 6. Patrick Jansson skriver:

  Alexander: Du hanvisas nog automatiskt till Google.se fran Google.com eftersom du befinner dig i Sverige. Det innebar att din sokning optimeras fran ett svenskt sokandeperspektiv. Sok pa Google.com sa far du en annan lista. Att sedan Bildts blogg ar den mest lasta i Sverige ar ju inte forvanande.

  Vad sedan galler Expressens sensationsjournalistik, sa har jag inte mycket till overs for den. Och det har tack och lov allt farre och farre i Konungariket Sverige ocksa. I forrgar var huvudnyheten Britney Spears avsaknad av har, idag detta. Nog sagt.

 7. Owe Sterner skriver:

  Carl. Du överraskar. Igen. Jag är imponerad. Att du (och dina medarbetare?) är så kunniga på Internet visar en spetskompetens som få har. Sökordet ”blog” på Google web ger din engelska variant en klar förstaplats med 1.030.000.000 träffar. Enormt! Jag jobbar med kommunikation. Internetmarknadsföring med sökmotorpositionering är en viktig del. Kan därför bedöma denna teknik. Jag kan avslöja att hemligheten med att komma högt upp i Google är huvudsakligen en bra URL (domänadress), bra och mycket text samt många länkar. När jag kollade hade du 11.294 länkar! Det är utomordentligt bra.

  Vad gäller Expressen blir deras agerande allt pinsammare. Snart bryr sig ingen om vad de skriver. Förtroendet är borta…Ajöss Bonniers!

 8. Emil skriver:

  Dessa expressenjournalisters enda avsikt at att skapa sensationsrubriker och
  skriver om sadant de ej ar insatta i och det blir nonsense.
  Besvara inte deras dumheter ingen tar dem pa allvar utan vet vilka nollor de ar.
  Den enda effekten av deras skrivande ar att Expressens trovadighet blir mindre.

 9. Bertil G skriver:

  Efter Alliansen’s valseger så har stora delar av svenska media levt i ett slags chocktillstånd som hittills har manifesterat sig genom ”granskning” och misstänkliggörande av olika ministrars vandel. Ett mer extremt fall av ”granskning”
  är dock Expressen’s idoga försök att misstänkliggöra dig som person genom att ifrågasätta din etik och moral. Jag förstår ej motivet bakom denna Expressen- kampanj..?
  Hade det varit Aftonbladet (s) så kunde det ha funnits ett logiskt politiskt motiv, men AB har till min (positiva) överraskning skrivit förhållandevis objektivt de senaste månaderna.

  Mitt råd är att du anmäler Expressen för förtal om de inte slutar med denna smutskampanj.

 10. […] använder Carl Bildt sin egen blogg för att ge en replik på […]

 11. Fredrik Kinell skriver:

  Tidningar som Expressen och Aftonbladet har fått blodad tand efter alla avslöjanden i höstas, när två ministrar avgick i rask takt. Det är varje journalists våta dröm att ”avslöja” och, möjligen, få en politiker på fall. Dessutom ger det otroliga upplagor.
  Därmed inte sagt att allt skulle vara falskt förtal; det är omöjligt att i det här läget veta vad som sant och falskt. Kanske kommer det några mer sensationella, seriösa, ”avslöjanden” om några år…

 12. Michael Österå skriver:

  ´Vem fan är Per Wirten?

 13. Bo Persson skriver:

  Expressens senaste är bara ytterligare ett vänsterlakejens ogrundade påhopp på Carl Bildt. En bättre och mer kompetent Utrikesminister kan Sverige inte få. Jag instämmer med de som uppmanar dig att inte kommentera. Expressen måste bestå av journalister som står så lägt att de inte kan få jobb på någon annan tidning. Expressen är väl beroende av att sälja lösnummer. Det gör man med sensationsrubriker. Carl, gör en anmälan mot Expressen.

 14. Thomas skriver:

  Jäv enligt NE:

  ”Om det i ett mål föreligger någon omständighet som gör att förtroendet för en domares opartiskhet kan rubbas och att det således finns risk för att han skall ta någon ovidkommande hänsyn är han jävig och kan inte över huvud taget delta i handläggningen av målet.”

 15. Sores skriver:

  Skulle inte förvåna mig om Stefan och Perry L va Carl Bildt him self :)

  Carl Bildt, du må vara en god retorker och en av Sveriges största kapitalist av den mest avskyvärda sorten, som kan sin grej som att komma undan med saker o ting. Men den dagen kommer snart att vara ett minne blott, du kommer likt andra giriga och falska politiker falla! Att du ens försvarar ett genom ruttet land som turkiet är ursäkta språket, men käpp rätt åt skogen! Ett vidrigt land som inte är demokratiskt på något sätt och lär nog inte bli det så länge du och jag lever. Du skiter i allt bara pengar rullar in till både dig och Svea rike, resten får bli som det blir..
  Du är lite av en kalle anka människa, en person man spyr på!

 16. Daniel skriver:

  Jag är inte här för fjäska för dig eller ge Expressen en känga. Jag är nog tvungen att skriva att jag inte heller är en kommunist eller vänsteranhängare heller.

  Jag är för att säga att det du gör för Turkiet, och det stöd du ger (och har gett) dem, direkt och indirekt inte är förenligt med ditt uppdrag som utrikesminister. Det är hemskt att du själv inte inser det. Du stödjer en regim som förtrycker miljoner kurder. Det sorgligaste med din inställning till Turkiet är att du försvar den med samma argument som Turkiet försvarar sig. Det är ibland svårt att skilja på om det är en representant för Turkiet som talar eller Sveriger utrikesminister, när man lyssnar till dig angående Turkiet.

 17. Ludvig Bengtsson skriver:

  Håller med Sores och Daniel helt klart!

  Hemskt att se hur du beter dig i frågor som handlar om turkiet. Man märker klart och tydligt att du har egna intressen i de landet, inte konstigt att du valde att bli utrikesminister.. öppnar ju en massa dörrar för dig samt gratis flyg till möten i dylika länder där du kan göra dina privata affärer samt affärer för Sverige.

 18. Bo Persson skriver:

  När nu Turkiet är så hemskt hur kan då EU välkomna landet och även S-politiker. Jobbet ger inte Carl kontakter och agerar dörröppnare åt honom. Det är snarast så att Carl använder sina kontakter och är dörröppnare. Jag försvarar inte Turkiets handlande. Jag har kolleger som är från Turkiet och deras syn på Kurder tycker jag inte om.

 19. Zoogin skriver:

  Carl Bildt svarar inte på frågan om arbetet för CLI. Arbetade han för dem? Tog han uppdrag av dem, fick han betalt av dem? CLI är/var en grupp som argsint hetsade folk och politiker till att vilja angripa Irak. De säger nu att CB var en ”viktig värvning”. Om CB redan var ”för en intervention” vad betyder då att värva och vilken skillnad gör det? Tycker CB att det är Expressens uppgift att svar på dessa frågor, eller kan det vara dags för CB att faktiskt redogöra för sina uppdrag och ev affärsförbindelser. Sen får väl allmänheten och CB:s chef fundera över om det går att verka som utrikesminister med sådant i bagaget. Det börjar onekligen bli lite många frågetecken runt CB. Ryssland, Sudan, Irak (läs Vostok Nafta m.m., Lundin, CLI/Lockheed). Som medborgare är jag bekymrad över detta, och det tror jag statsministern också är.

 20. Svea Stearin skriver:

  Jag tycker att Carl Bildt är en alldeles utmärkt utrikesminister i Sverige trots att jag är socialdemokrat.
  Ingen kan förutsäga vad framtiden har i sitt sköte, inte ens Carl Bildt så jag ogillar dessa ständiga attacker på honom. Han är bra för Sverige!

 21. Ludvig Bengtsson skriver:

  Bo Persson, ett ord, PENGAR, ringer ett par klockor?

  Om Turkiet inträde i EU blir en verklighet undrar jag när Afghanistan, Iran och Inden kommer med. Jag menar, dem tillhör ju den Indo europeiska stammen, vilket även svenskar m.m gör.
  Vad gör Turkiet till en kandidat i EU? Att man ens räknar med turkiet som en del av europa är bara det ett skämt. Iistanbul tidigare Konstantinopel ligger vid gränsen, men resten? Från Istanbul till Marmaris och en skvätt till, alltså västra delen/väst kusten kommer vara turkiets ansikte utåt, resten kommer dem mörklägga och köra på som vanligt med sina vidriga fasoner mot ex. kurder.

 22. Ludvig Bengtsson skriver:

  Svea Stearin

  Om du är socialdemokrat är du en skam för de partiet, att du ens får för dig att tycka bra om Carl Bildt visar ju bara på vilken kunskaps nivå/IQ nivå du ligger på.

  Inget illa menat.

 23. […] Carl Bildt använder sin blogg för att svara på Expressens […]

 24. […] Bildt selbst wertet sein Blog weiterhin auf, indem er dort auf die Vorwürfe antwortet (S) während anderswo noch berichtet wird, er habe noch keine Stellungnahme abgegeben. Zu Recht […]

 25. Vilken tidning stödde USA:s insats i Irak? skriver:

  Det vore intressant med en jämförande analys av vilka tidningar som stödde USA:s insats i Irak vid tidpunkten. Minnet säger att det var Expressen som aktivt på ledarplats stödde insatsen? Någon som minns?

 26. Perry L skriver:

  Sorry Sores
  Har faktiskt aldrig träffat Carl !
  Bara beundrare på avstånd – Norrköping

  He he

 27. Carl Garman skriver:

  Hur skall vi som inte har inflytande och rätt kanaler vet vad som är sant när ingen med inflytande är beredd att ta debatt om frågan om media.

  Om nyhetsmedia förvandlas till underhållning hur skall vi då kunna veta när något verkligt har hänt, allt blir bara påhittat.
  Föst blir vi upprörda över det som står i tidningarna sedan lär vi oss att det är fiktion och till slut reagerar vi inte alls utan utgår från att det är påhittat.

  Till sist blir demokratin och dess organ bara såpoperor och valet som att rösta fram nästa års Big Brothers vinnare inget blir verkligt och alla faller samman.

  Visst finns det politik bakom artiklar som dessa med jag upplever det som 80/20 regeln dvs 20% politik och 80% underhållning för att klara av budgeten på tidningen.
  Det farliga är bara att både tidningens arrogans och ditt överslätande av deras påhitt får samma resultat vi slutar sagt men säker att uppleva debatten som verklig.

  Ni i regeringen som kan gör något för att rädda demokratin innan det är för sent.

 28. Saddam Sork skriver:

  Hur kan du tycka att det är okej att gå in och störta en regim utan några som helst grunder? Om du ska vara konsekvent, som jag hoppas att du är, så ska USA/EU gör en militär insatt i Kuba,Nordkorea,Vitryssland,Iran,Turkiet plus ett antal afrikanska länder inom en snar framtid. Eller ska vi se mellan fingrarna där. Varför just Irak?
  Irak kriget är ett stort skämt och dom som inte tar avstånd från vad som har hänt där nere har ingen skam i kroppen.
  Men pengar kanske är viktigare för dig än alla människor som får sätta liv till. Tragiskt men inte direkt otippat.

 29. Patrick Jansson skriver:

  Det ar tydligt att Expressen har lankat hit till Bildts blogg.
  Det ar visserligen mycket gott gjort av dem. Men det ar synd att det syns sa tydligt pa kommentarernas eskalerande syrlighet och borjar utmynna i personpahopp och partipolitisk retorik pa lagsta niva. Bildts blogg har smittats med virus fran Expressen…

 30. Maria skriver:

  Jag skrev själv en inlaga på min blogg den 4 februari och undrade faktiskt vad expressen egentligen var ute efter när det gällde den allmänt snedvriden publicering av regeringens arbete överlag och när de gäller Carl Bildt i synnerhet.

  Media i Sverige och i synnerhet kvällspressen är nog som alla vi andra socialiserade in i det socialdemokratiska samhället. De verka ha svårt att förlika sig med att medborgarna visade sig kunna tänka själv och att vi faktiskt inte var en enpartistat som de troligtvis har vant sig med att Sverige varit under nästan hundra år.

  Eller hur ska man tolka att alla problem som vi haft både internationellt och med vår välfärd helt plötsligt blir så mycket större än de tidigare har varit i media och med rop om att det är regeringens ansvar att omedelbart ordna till. Detta efter cirka 6 månader efter ett maktskifte av 12 års socialdemokratiskt styre.

  Det kostar antagligen på att inte längre få lov att vara den tredje statsmakten som gärna vill styra människors tankar och handlingar.

 31. Eva skriver:

  Fattar ingenting. Har inte vi ett företag i Sverige som heter Bofors / Celsius?Har inte svenskar aktier eller fonder i det? Är Expressen sura för att USA tjänar med på krig än Sverige?

  Vad var den nu med det där glashuset. Och stenarna.

 32. Bo Persson skriver:

  Angående Turkiet. Kan meddela att delar av Turkiet ligger i Europa. Istanbul är den enda stad i världen som ligger i både Europa och Asien. Hur skulle Iran, Afghanistan och Indien kunna vinna inträde i EU? Länderna ligger inte i Europa.

  Jag har träffat Carl Bildt vid ett par tillfällen.

 33. stefan skriver:

  Sores! Jag är inte Carl. Inte moderat heller, faktiskt. Det hindrar ju inte att jag anser att Expressens guilt-by-association strategi (?) är korkad….

 34. Saddam Sork skriver:

  Maria–> Va!? Är det jag som har missat något? Har väl alltid varit samma hets efter politiker i tidningarna. Inte för att jag tycker det är bra på någotsätt

 35. stefan skriver:

  Eva! Bofors = BAE Systems is a global company engaged in the development, delivery and support of advanced defence and aerospace systems in the air, on land and at sea. Med domicil ENGLAND.

  Svenskägd militärutrustning eller sådant som kan användas militärt hittar Du hos Ericsson, Volvo, Scania, Generic, Ratos, ABB – bolag som Hägglunds i Ö-vik (som tillverkar bl.a. de bandvagnar och stridsfordon, som svenska försvaret mfl har) ägs också av BAE systems …

 36. André skriver:

  Det finns alltid svar på tal samtidigt som det är glädjande att granskningen av makten fungerar bra i Sverige. Ibland kanske till och med för bra. Vi är en välmående demokrati.

  Fortsätt det utmärkta arbetet som utrikesminister – du är en en stor inspirationskälla för många frihetstörstande svenskar, Carl!

  André Assarsson

 37. Maria skriver:

  Saddam Sork – du har inte missat något när det gäller hets mot politiker rent allmänt. Men jag tycker att perspektivet har förändrats efter maktskiftet. T ex att flera ministrar fick avgå pga av att de inte betalt tv-licensen efter ett mediadrev av aldrig skådat slag. Men Danielsson kunde sitta kvar hur länge som helst efter Tsunamin. Danielsson som vi dessutom ska tycka synd om, enligt media, trots att det på senare tid framkommit ytterligare saker kring Tsunamin med de gömda banden över mailtrafiken. Jag ser en förändring i perspektivet hur media presenterar sin bevakning kring enskilda politiker beroende på om de tillhör vänstern eller höger. Är detta bara en slump eller?

 38. Bildt kommunicerar via bloggen

  Att Carl Bildt börjat blogga på svenska är något många vet. Förutom att blogga om sitt arbete som utrikesminister och andra dagliga företeelser så använder han också Alla dessa dagar för att kommunicera ut vad han tycker och tänker om svens…

 39. Nicklas W skriver:

  Jag har vare sig köpt exessen eller lillpravda på fem år och mitt beslut att inte köpa skiten blir bara än starkare när man hör talas om dessa personförföljelser. Hoppas bara Carl inte avgår p.g.a. detta eftersom vi nu äntligen har en kompetent utrikesminister. I och för sig var det väl inga större fel på Eliasson heller men tänker man tillbaka på Freivalds tid så blir man smått illamående…

 40. aljoark skriver:

  Sexpressen är en salig röra. Afonblaskan likaså. Köper inte någon av dessa tidningar, kollar endast på webben. Ett sport exempel i går på fetisdagen stod det att Peter Forsberg dominerade i Nashville, detta var överrdrivet, för i lokala medier samt på Predators hemsida stod det inget om att Foppa dominerat. Lögn alltså, inte ens sporten klarar dem att skriva om.

  Två saker,

  Att kräva att en utrikesminister ska ha stenkoll på vad optioner är för något, det är inte rimligt.

  Att kräva att en utrikesminister ska ha stenkoll på vad tsunami är för något, det är rimligt, lika rimligt som att veta att Phuket är ett turistmål. Detta hade inte Freivalds.

 41. tankstort skriver:

  En undran bara.
  Ska inte en minister föregå med gott exempel? Visst, kopplingen till oetiska
  affärer är många led bort, men CB säger ju själv att den existerar!

  En 100% försäkran om att dessa kopplingar inte kan existera, det kanske
  innebär att man rentav inte kan investera alls i ett stort antal företags aktier.

  Ska man då behöva inskränka sin egen ekonomiska utveckling så pass hårt?
  Ja, om man är minister så ska man föregå med gott exempel, punkt slut.
  Det är inget vanligt 8-17 jobb vi pratar om här. Man har gjort ett val när man
  tackar ja till ett så pass ovanligt och publikt yrke. Och med det följer vissa
  etiska förpliktelser.

  En (utrikes)minister ska förstärka folkets moral, inte leda dem in på olika
  snåriga vägar där moralen lätt kan åsidosättas när personlig rikedom lockar.
  En viss del av den privata sfären måste få stryka på foten, när man väljer att
  tacka ja till ett ministerjobb. Vi pratar om ett jobb som innbär att man styr
  Sverige och dess befolkning i olika riktningar!

  Och till sist, lönen för ministerjobbet är väldigt välbetalt, med all rätta. Det är ett
  utsatt och väldigt ansvarsfullt jobb. Med det vill jag ha sagt att det torde vara en
  väldigt ekonomisk trygghet, själva grundlönen i sig. Och hittar man inga aktier som
  inte är etiskt riskabla… avstå! Det är lite av poängen med en hög lön, man lever
  ett gott liv på den.

 42. Antimannen skriver:

  Expressen verkar inte kunna ta emot likadana smällar som de själva älskar att dela ut utan censurerar nedan inlägg som kritiserar deras beteende:

  Expressens reportrar är en flock upphetsade apor som försöker skada Carl Bildts trovärdighet genom att utstöta idiotiska läten tillsammans.

  Men har man en chefredaktör som är dömd för grovt förtal så finns det ju ingen förhoppning att det ska finnas några moraliska och/eller etiska gränser kvar på redaktionen…

  Som en någorlunda funtad människa kan jag inte annat än känna förakt för Expressens svinaktiga personförföljelse av Bildt och reportrarnas påklistrade upprördhet…

  Var det så farligt Expressen?

 43. Dawwe skriver:

  Det är skillnad på att äga en del och vara storägare i ett företag. Att Bildt hade ekonomiskt att tjäna på kriget är solklart, han är inte dummare än så. Om det sen var pga av girighet eller en äkta önskan att döda iraker (oavsett märket på bomberna) vet bara Bildt.

 44. Fredrik Carlsson skriver:

  Tack för att din blog Carl Bildt! Jag har alltid röstat vänster men när en minister kommer så här nära befolkningen i stort så är det blocköverskridande. Sedan får man väl tycka vad man vill om sakfrågor. Skillnaden mellan de och oss blir mindre vilket är viktigt för att minska konflikter i samhället.

  Politik är säkert inte lätt. Alltid finns det någon som inte blir glad. Men i längden kanske de tuffa besluten leder till något positivt.

  Du skrev någon gång att ”internet fungerar” som inlägg till de försök som görs att kontrollera nätet. Det tolkar jag som att du är för yttrandefrihet och demokrati förstås.

  Bästa Hälsningar

 45. Rockefeller skriver:

  Re: Sore & Ludde Bengtsson – Er framtoning gör gällande ett svek mot er ställning som privatpersoner. Vad har ni råkat ut för när ni baserar fakta på så veka grunder? Sakfrågan i denna debatt är kvällstidningarnas taktik för att sälja lösnummer och det är LÖGNSPRIDNING. Det om något skulle ni med er skeva verklighetsuppfattning ger er på istället.

 46. Hermann skriver:

  Jag ser att SSU (och liknande alster) börjat komma med obegåvade och patetiska provokationsinlägg.
  Lägg ner.
  Vill ni ha en provokation… Gå då till http://nastaval.se

 47. Papz skriver:

  Angående Owe Sterners inlägg. Jag gjorde motsvarande sökning på google.com härifrån USA med intressant resultat. Alla Dessa Dagar kommer inte med ens bland de första 100 träffarna. Med en så specifik sökning som ”Carl Bildt blog” hittas den först på 26:e plats.

  Det visar hur Google väljer att vrida bilden världen efter betraktaren. Vilseledande att tro att deras listning är oberoende av vem, var och hur deras motor används. Det är väl förvisso bra att bloggen hamnar högt på de svenska sökningarna. Allvarligare är dock t.ex. att våra kineska vänner fås att tro att världen ser ut som ledningen bett Google beskriva den.

  Provade just en gammal goding, men den funkar inte längre. Åtminstone inte i USA. Sök på ”miserable failure” med jag-har-tur-knappen. Hamnar ni på Bushs CV? Jag hamnar på BBCs artikel om detta practical joke. Hoppas det inte är en medveten ”korrigering” fr Googels sida.

 48. Tobias Struck skriver:

  Bildt. Så det enda alternativet för motståndare till Saddam Hussein att diskutera framtidens Irak 2002 – var Bruce P Jacksons CLI? Och detta amerikanska initiativ hade inget att göra med att förbereda opinionen för ett illegitimt krig mot Irak? Nej, Bildt, jag är skeptisk, mycket skeptisk. Moral: Lätt att säga, svårt att göra. Särskilt som pengar ej luktar.

 49. hampus skriver:

  Har länge av olika skäl funderat på att bojkotta expressen, men nu råder det inga tvivel längre. Expressen måste bojkottas. Uppmanar er alla att göra detta!!

 50. P-O skriver:

  Jaa du Carl Bildt. Är det inte dags att ”ta Mats ur skolan” och avgå nu? Jag tycker att du har skämt ut Sverige tillräckligt som det är! Jag kan inte så mycket om utrikespolitik, men en sak förstår jag och det är att ett lands Utrikesminister måste ha ”rent mjöl i påsen” för att få respekt i omvärlden och det har inte du! Du och dina affärer (läs: miljoner kronor på suspekta affärer) är inte förenliga med svensk utrikespolitik.

 51. Susanne skriver:

  Expressen påstår att du blev värvad till en lobbygrupp, ”Committee for the Liberation of Iraq”, CLI, och som en följd av detta skrev artiklarna i fråga. Att du skrivit dem är givetvis ingen hemlighet. Men frågan om du ingick i lobbygruppen eller inte berörs inte med ett ord i din blogg. Betyder det att Expressen har rätt?

 52. Dogge skriver:

  Visst skriver Bildt om detta:
  ”Dessutom ingick jag – alldeles riktigt – i en internationell rådgivande grupp som skulle diskutera Irak efter regimen Saddam Hussein.

  Alldeles riktigt – och egentligen rätt hedervärt. Det hade nog varit bättre med fler sådana diskussioner. Tyvärr kom gruppen aldrig att sammanträda.”

 53. Susanne skriver:

  Jaha, en lobbygrupp för att förmå USA att starta krig är alltså med Bildts ord ”en internationell rådgivande grupp som skulle diskutera Irak efter regimen Saddam Hussein”. Jag är nog för lite insatt i politikerspråket för att fatta den omskrivningen.

 54. Simon J. B. skriver:

  Låt mig ta chansen att ställa några tillspetsade frågor:
  Är inte Carl Bildt ett utmärkt sällskap till den neokonservative William Cristol från Project for a New American Century? Torde han inte dela dessa värderingar av amerikansk överhöghet i internationella affärer?

  Vad kan Carl Bildt rimligtvis haft att invända emot att ytterligare en miljon Irakier skulle behöva dö i demokratins namn? Vad hade Carl Bildt någonsin att invända emot handelsembargot mot Irak under nittiotalet som stred mot genevekonventionen och skördade en halv miljon döda barn?

  Ursäkta den konsekventa svärtan i frågorna, men dessa är onekligen svarta tider. Vi bör alla fråga oss själva vilka trosuppfattningar vi odlar i bekvämlighetens bedrägliga dimma.
  Ett svar från dig, Carl, kring dessa funderingar skulle kunna vara inledning på en seriös, respektfull och givande diskussion. Du når mig på mejlen.

 55. Maria skriver:

  Till Tankstort . Vad har lön med moral att göra?

  Vad jag förstår så har CB följt reglerna kring sina aktier och opitioner med mera. Men är det så att man inte ens ska få lön för sina arbetsinsatser. Jag blir så trött!!! Varför är det så fult att tjäna pengar i detta land. Själv ser jag upp till människor som tjänar pengar – kan dom så kan väl jag! Det kanske är där det ligger att människor inte har riktigt den rätta tron på sig själv.

 56. Ingvar Gustavsson skriver:

  Äntligen en rätt sida Carl Bildt, han låtsar vara en fredsvän, men egentligen tvärtom. AVGÅ CARL BILDT, vore bäst för SVERIGE det.

 57. Tobias Struck skriver:

  Carl Bildt. Du sa i ett nyhetsinslag från 2003 att kriget skulle ta ”4-6 veckor, jag kan ha fel” Du hade fel, kriget pågår fortfarande och både Iraq body count och Bushadminstrationen meddelar att kriget har dödat runt 50 000 människor.

  Intressant även att din lobbygrupps ordförande Bruce P Jackson strax innan han startade gruppen, hade varit huvudstrateg inom vapenföretaget Lockhead. Vad är den bästa strategin för ett vapenföretag. Hmm, låt mig tänka. KRIG!

 58. Bloggen är den nya pudeln

  Lite intressant att följa Expressens försök att kasta sk*t på utrikesministern och att sedan läsa Bildts svar på sin blogg. Med 100′000 besökare på två veckor har Bildt skaffat sig en personlig kanal ut mot sina väljare som hans emailba…

 59. carlbildt skriver:

  Hinner inte svara på alla – men dock något. Expressen hävdar att jag var ”värvad” och insinuerar att jag fått pengar för åsikter. Det är självfallet nonsens. Mina åsikter har jag alltid haft och alltid redovisat – inte minst i de två artiklarna i International Herald Tribune. Där står exakt vad jag tyckte då. Och jag vidhåller att det var bra med ett tryck för att få bort den blodiga diktatorn Saddam Hussein.

 60. Adrian Kaba skriver:

  Det är väl självklart att Bildts förehavande i Legg Mason och hans styrelseengagemang i förvaltningsbolaget som bl.a. investerat i det amerikanska krigsindustri ska ses som den stora anledningen till Bilds engagemang i ”kommittén för Iraks befrielse” CLI. Detta och de storpolitiska intentionerna om att befordras av den amerikanska banditregeringen till något toppjobb är vad Bildt värnat om i första hand. Inte människoliv och ”befrielse”. Skam Bildt, avgå din cyniska högerkapitalist, du har inget att göra i en svensk regering!

 61. Kurt skriver:

  Det är beklämmande att läsa alla dessa negativa kommentarer.
  Att Expressen är en skitblaska är ju välbekant, men att så många hänger på allt negativt de skriver är mera förvånande.
  Det vore ju betydligt trevligare om de någon enda gång drog fram allt positivt som kan sägas om Carl Bildt.
  Det går inte att hitta en mera kompetent och mera aktiv utrikesminister för närvarande. En mera vältalig kanske, men inte med den breda erfarenhet från olika områden från politik, inrikes och utrikes, till näringsliv, teknikutveckling m.m. Han har dessutom ett imponerade stort kontaktnät över stora delar av världen.
  Stötta honom helhjärtat i hans viktiga arbete för Sverige.
  Agera positivt i stället för negativt så blir livet lättare att leva.

 62. Murvel skriver:

  Adrian.
  Kommentarer som dina ser jag som ren underhållning.
  Jag kanske har torr humor, eller något.
  Du ignorerar fullständigt allt som sagts och sen på din egen blogg säger du följande:

  ”Ett hungrigare, mer vitalt och förnyat socialdemokrati kommer tillbaka till makten 2010.”

  Ger real!

 63. Adrian Kaba skriver:

  Murvel! Vad är det som gör att du tror på en person som Bildt? Vad hände med borgarnas politikerförakt/misstroende? Den försvann helt plötsligt efter 17 september när Bildt blev utrikesminister, vilket skämt………

 64. Murvel skriver:

  Adrian.
  Det är en komplex fråga du ställer med tanke på formatet här.
  Ett enkelt svar handlar om ”varudeklaration”, och det faktum att man kunnat följa just Bildt rätt länge.
  Det är ett stort problem inom socialdemokratin med diskrepans mellan tal och handling.
  Det om något skapar ett enormt politikerförakt.

  Men du är inte ute efter dylikt. Det avslöjade du med din kommentar om ”cyniska högerkapitalist”.

 65. Kim S. skriver:

  Kommunistreportrarna på Expressen gör bara bort sig själva mer och mer. Kvällstidningarnas seriositet minskar med varje sådan artikel de publicerar. De gräver sin egen grav. Fattar inte att de orkar…

 66. Adrian Kaba skriver:

  Är det någon part i politiken som har en diskrepans mellan tal och handling i svensk politik så är det den nuvarande borgerliga regeringen, och främst flip flop Rainfeldt och allt tal om ”det nya arbetarpartiet” hosst..

 67. Murvel skriver:

  Adrian.
  FlipFlop? Skall ni nu ta intryck av Karl Rowe och GWB i er taktik?
  Förvånar inte.

  Nej. Det är minsann ingen FlipFlop, då Reinfeldt leder en koalitionsregering (dock majoritetsregering), där han företräder inte bara moderaterna, men även alliansen, och därtill företräder han hela folket. (dig också Adrian..)

  Jag förstår att det är svårt att greppa detta med tanke på hur det varit de senaste 12 åren.

 68. Bosse Bus skriver:

  Tråkigt med osakliga på hopp. Fick en gång, efter att blivit osakligt påhoppad påpekandet av en vis man: Det kommer alltid en ny tidning i morgon” underförstått andra sk. stora avslöjanden.

 69. Surtant skriver:

  Varken Expressen eller Aftonbladet för nån seriös journalistik idag och börjar mest likna SE&HÖR. Mycket skvaller och sånt som får läsarna att rasa på ett eller annat sätt. Allt för att få en så fet rubrik på första sidan som möjligt.

  Vad det gäller dom påhopp du har fått just nu i Expressen beror det nog mest på att det var det ända dom kunde komma upp med. Varje vecka ska ju någon ur alliansen hängas ut, denna vecka var det din tur.

 70. Staffan skriver:

  1. Det är stor skillnad på om en utrikesminister har direkta ekonomiska intressen i vapenindustrin än om Lars-Göran Halvarsson har det. Om de politiska beslut han fattar i regeringen kan ge honom personliga fördelar är det jäv. I just detta fallet verkar det dock aningen långsökt.

  2. Det spelar dessutom roll om vår utrikesminister stött och bidragit till ett krig som är ett brott mot folkrätten, som den förr regeringen förklarat folkrättsvidrigt om som denna regeringen inte sagt något annat om.

  Ett krig som orsakat över en halv miljon döda irakier.

  Visst är Expessen en sensationsblaska men uppgifterna i sak är exremt allvarliga. Hur ser Bildt på kriget idag. Var det värt en halv miljon döda irakier?

 71. tankstort skriver:

  Till Maria. Skilj på lön och moral!

  Om du läser mitt inlägg noga, så ser du att jag gör inga kopplingar
  mellan [grund]lön och moral.

  Däremot så ska en toppolitiker kunna avstå från att ge sig in i affärer som;
  1. Ger god ersättning
  2. Inte går att försvara 100% etiskt och moraliskt

  Återigen, en (utrikes)minister har, med all rätt, en väldigt hög ersättning.
  Har man tackat ja till jobbet så får man kanske nöja sig med grundlönen.

  Om en (utrikes)ministern hade varit en ”vanlig” anställd, så hade h*n fått syssla
  med precis vilka affärer h*n vill. Men jag hävdar och bygger min argumentation på att
  en minister inte har ett vanligt jobb och därmed inte kan ta ut svängarna, såsom en
  privatanställd kan.

 72. Kalle skriver:

  Bildt passar inte i en borgerlig regering. Hans politik har inget med borgerlig utrikespolitik att göra, utan är istället en fortsättning av sossarnas cyniska diktatur- och terroristkramarpolitik. Bildt skiter i Sudan. Bildt är Israelhatare. Bildt kryper för Hamas. Bildt kritiserar inte Ryssland. Bildt struntar överhuvudtaget i att kritisera de länder som aldrig skulle komma på tanken att respektera mänskliga rättigheter. Och Bildts privata affärer återspeglar denna cyniska, socialistiska hållning. Inte undra på att Ohly, Gahrton och Aftonbladet är överlyckliga för att Bildt är utrikesminister.

  Expressen har rätt. Ju förr vi blir av med Bildt, desto bättre.

 73. anders skriver:

  Känns lite som ett storm i ett vattenglas och ”jag mötte lassie ” syndrom , (min mammas kompis systers kusin , känns , Martin Ljung )
  det enda som ligger i fokus hos vissa reportrar är att klämma åt eller fälla folk ,
  glömmer isällter det som kan vara mer värt att rappotera .

  en mer skarp och erfaren politiker är svårt att finna i dag,
  antigen är bu eller bä ,
  var redan så på -90 talet, och måga retade sig på dialekten , komiskt

 74. Syster Yster skriver:

  Det gäller att har sopat rent framför egen dörr om man ska företräda ett helt land! jag tycker att likaväl som man hoppar på pensionsfonder som stöder Bofors så ska man kunna diskutera höga politers inblandning i styrelser och fonder. Diskussioner bara de är sakliga SKA förkomma!
  Bildt har varit i blåsväder hela hösten men på något sätt alltid halkat förbi. Man kan inte vara partisk, inte ens lite grand, om man ska vara trovärdig!
  Ha det gott

 75. […] skriver på sin blogg angående Expressens avslöjande att han varit en del av “en internationell rådgivande grupp som skulle diskutera Irak efter […]

 76. apostar paginas internet

 77. free phone ringtones verizon wireless

  Officially advance cash loan online info phone remember ringtones sent

 78. klingeltne kostenlos

  Their quick cash payday loan kostenlose klingeltne ohne anmeldung

 79. polyfooniset soittonet

  If he klingeltne sharp free music ringtones for cingular phone

 80. free motorola real ringtones

  Turn complimentary music real ringtones cell free nokia phone ringtones

 81. blackberry free mp3 ringtones

  Tonight free phone ringtones verizon wireless mobile phone ringtones virgin

 82. gratis klingeltne samsung

  Find cash advance until pay day advance card cash credit

 83. advance cash cheap day pay advance cash day in loan pay uk pay day cash advance

  At this point nextel i830 ringtones software motorola ringtones v170

 84. cash loan payday till

  Some free christian ringtones first american cash advance

 85. poker on line gratis

  In strip poker game poker on line gratis

 86. live poker 3d skriver:

  giocare a poker online

  Gia” texas holdem roma giochi di poker

 87. french roulette skriver:

  bwin casino

  Davvero casino on net risposte eurobarre casino on net

 88. regole roulette…

  Laplupart poker spielen download salle poker online le casino gratuites sans téléchargement web casino poker spiele…

%d bloggare gillar detta: