Att Välja Amerika?

När jag i utrikesdeklarationen i riksdagen talade om de värderingar som förenar oss med USA var det en och annan på vänsterkanten som markerade sitt ogillande. Och en och annan ledarkommentar anslöt till det temat.

De och andra kanske trots allt inser att det ligger någonting i grunden rätt tänkvärt i vad Staffan Heimerson skriver i sin kolumn i Aftonbladet i dag.

10 Responses to Att Välja Amerika?

 1. Henrik Bojoe skriver:

  Intressant artikel och det ligger ett tungt kärnbudskap. Faktum kvarstår dock, USA och världen är bättre utan Bush!

 2. marie skriver:

  Älskar den svarta humorn i artikeln!

 3. Hillary skriver:

  ”Amerika” är sista utposten för människor som vill ha a second chance.

 4. Johan Dahlberg skriver:

  Jag förstår inte varför du inte fördömde USA’s krig i USA i deklarationen.

 5. USA – landet för frihetstörstande?

  The land of the free and the home and the home of the brave. Så skulle Staffan Heimersson likaväl kunnat skriva i sin krönika i dagens Aftonbladet, för det är min tolkning av hans budskap. En krönika som i grunden pekar på att när det väl komm…

 6. Knute skriver:

  Den amerikanska debatten är mer frispråkig än den europeiska.

  Och det inte finns något land på jorden där universiteten har högre standard, möjligen med undantag för Indien.

  USA har 4000 universitet, resten av världen har sammanlagt 7768,
  enligt The World is Flat av Thomas L Friedman, sidan 317.

 7. Karl H. skriver:

  Till Knute:

  Inte för att jag vill leda in diskussionen på ett stickspår, men siffror runt 4000 och högre för USA har jag för mig omfattar ”universities and colleges”, alltså även vad vi här brukar kalla gymnasieskolor. Tillämpar man samma generösa sätt att räkna på andra länder kommer t.ex. Indien upp i över 8000. (Källa: Top Ten of Everything 2005.)

 8. Knute skriver:

  Till Karl H:

  Det stämmer, USA har 4000 universitet och colleges. Den andra siffran 7768 för resten av världen är säkert också riktig.

  Det stämmer att Indien går framåt, i framtiden kommer amerikanerna att skicka sina ungar dit för att utbilda sig i stället för till Harvard och andra elitskolor.

 9. arrug skriver:

  Bara konstatera ännu en gång att om inte USA funnits skulle inte jag velat leva i denna värld. Skönt och ha en stor demokratisk och frihetstörstande land som storebror.

 10. oscarn skriver:

  USA har i många öron, inklusive mina egna, en negativ klang. Troligtvis för att tankarna genast går till exempelvis militära insatser och vissa konservativa inställningar till exempelvis abort. Men att det finns likheter med Sverige kan man inte förneka. Inte heller att vi borde lära oss av USA, även de saker som är mindre bra där kan vi lära oss av.

  Tack för en intressant blogg.

%d bloggare gillar detta: