Mot Bayern och Bryssel

En ännu tidigare morgon denna fredag för nu har den förfärliga amerikanska vanan med ”arbetsfrukost” börjat att invadera också mitt liv.

Och konsekvensen är att det blir nordisk säkerhetspolitik till morgonkaffet.

Sedan bär det raskt iväg till riksdagens EU-nämnd för att informera inför måndagens möte i Bryssel.

Åtskilligt är fortfarande oklart när det gäller de slutsatser som vi på måndag kommer att komma fram till. Det sammanträds samtidigt i Bryssel för att försöka att överbrygga en del skilda perspektiv bland medlemsstaterna.

En av orsakerna till detta är att det just nu händer ovanligt mycket. Centrala frågor förändras. Balkan. Mellersta Östern. Iran.

Vi får se hur mycket information som EU-nämnden vill ha på dessa punkter. En del har ju antytt att jag varit alldeles för generös med att också ge information som just nu måste vara hemlig till nämnden.

Direkt från riksdagen bär det iväg i bil tillsammans med Gunilla Carlsson ut i den sörmländska landsbygden. Det är Fredrik Reinfeldt som bjudit regeringen till Harpsund.

Månne vågar man hoppas att bastun fortfarande fungerar?

Däremot lär det vara lite si och så med Internet. I början av 1990-talet drogs det in en anslutning till Harpsund, men det sägs att den sedan dess har fallit i träda. Intresset fanns tydligen inte – men nu installeras på nytt.

Ytterligt arla lördag morgon lämnar i alla fall Mikael Odenberg och jag den lantliga idyllen för att åka till den stora säkerhetskonferensen i Munchen. Det vore nog passande om vi fanns på plats där nere när Angela Merkel steg upp i talarstolen. Och efter henne är det Vladimir Putin som står på talarlistan.

För mig blir det också serier av bilaterala möten på detta ”freds- och säkerhetspolitikens Davos.” Australien, USA, Tyskland, Georgien, Makedonien…

Om det hinns med bloggande därifrån återstår att se. På söndag bär det i alla fall av därifrån till Bryssel, och där erbjuder hotellet hyggliga möjligheter.

6 Responses to Mot Bayern och Bryssel

 1. Christoffer skriver:

  Hej!

  Förfärliga arbetsfrukost? Menar du verkligen det? Jag har märkt en tydlig skillnad på de arbetsplatser jag har arbetat på; där man har en arbetsfrukost märks en tydligare kommunikation mellan medarbetarna efter ett tag, man får lättare att prata och förstå varandra och sparar på så sätt snabbt in den kvarten som frukosten tar. Man får även roligare på jobbet! Jag kan dock förstå att för dig som reser runt så mycket och träffar olika människor så leder dessa arbetsfrukostar inte till så mycket… :-)

 2. […] Utrikesminister Carl Bildt skriver i sin blogg: […]

 3. Peter Harold skriver:

  Internetanslutning lagd i träda på Harpsund sedan 90-talet ligger nog helt i linje med en tidigare (s)-märkt kommunikationsministers uttalade om att ”internet är en övergående modefluga”…

  Den främsta kritiken jag hade mot den förra regimen var att den var så omvärldsfrånvänd. Inte undra på att de hade en utrikesminister som inte visste vad Phuket var/låg.

  F.ö. skulle jag önska att massmedierna (radio & TV) kunde ta och sluta förvanska uttalet på denna thailändska semesterort. Det är inte sällan ”puuu-ket” och ibland till och med ”fucket” med ledning av begynnelsebokstäverna…
  Mrs Harold, som är född i Thailand, hävdar att Phuket uttalas ”Poo-kett”.

  Tack för ordet!

 4. Socialdemokraterna offline på Harpsund?

  Läser Carl Bildts blogginlägg Mot Bayern och Bryssel och finner några komiska rader om möjligheter till bastubadande och internetförbindelse på Harpsund: Månne vågar man hoppas att bastun fortfarande fungerar? Däremot lär det vara lite si och…

 5. Karsten Lauridsen skriver:

  Hoppas att Carl Bildt får möjlighet att också föra upp Vitryssland på agendan. Det är ju den sista kommunistdiktaturen i Europa med allt vad det innebär. Där finns det säkert en del att diskutera med President Putin. Det skulle också vara intressant att höra Carl Bildts inställning till Europas och vår säkerhet vad gäller Mr. Putins hand på gaskranen och därmed Europas självständighet i framtiden.

  Med vänliga hälsningar
  Karsten Lauridsen

 6. ex moderat skriver:

  Hörru era dumma jävlar, är ni helt jävla hjärnpumpade era hjärndöda jävlar. Skaffa er ett liv

%d bloggare gillar detta: