Attacken som Avvärjdes

I tisdags utsattes världens i dag viktigaste infrastruktur för den sannolikt allvarligaste attacken hitintills – men klarade attacken så väl att det hela knappt alls märktes.

Under några år höll jag på en hel del med internationella Internet-frågor, och det är väl därför som jag fortfarande håller ett öga på vad som händer. Därtill kommer dock att det är rasande viktigt.

Det var ett massivt försök att med bombardemang av miljoner efter miljoner av meddelanden blockera tre av tretton s k rotservrar som bär upp Internet.

Med all sannolikhet hade många tusentals dator runt om i världen genom infiltration förvandlats till s k zombies, och från dessa startades så samordnat attackerna. De riktades mot tre av de servrar som finns i USA.

Men servrarna sviktade knappt alls trots de massiva attackerna. På dessa diagram ser man dock att tre av dem drabbades av förlängda s k svarstider. Men mer blev det inte.

Den stora frågan är vem som ligger bakom. Ett attack så massiv som denna är inget hemmajobb av en vilseförd grabb. Här krävs nog organisation och förberedelser av en annan dignitet.

Your guess is as good as mine.

11 Responses to Attacken som Avvärjdes

 1. Johannes skriver:

  Underskatta inte vilseförda grabbars kapacitet …

 2. albertveli skriver:

  Det behövs ingen särskild kapacitet för att skapa ett botnet. Vilken liten script-kiddie som helst kan göra det. För två år sedan spred ett par holländare trojanen toxbot. När de greps kontrollerade holländarna ett botnet på 1.5 miljoner datorer.

 3. ebitmanagement skriver:

  Att slå ut internet – är också att slå ut en stor del av infrastrukturen i västeropa, USA och den industrialliserade världen. Flera av bolagen jag känner väl, har gått över från fasta telefoniförbindelser till att använda internet för sina kommunikationslösningar i IT systemen, samt i kontakten med banker, leverantörer och kunder. Det innebär att om internet ”går ner” så stannar fabriker, lager, orderkontor, butiker mm mm i en omfattning som ”stannar” samhället.

  Effekten blir långt större än vid ”lokala” terror attentat ställer till med.
  Men om det är extremt ”begåvade” tonåringar eller terrorister – är omöjligt att säga.

  Godkväll

 4. Jontas skriver:

  Denna attack är som gjord för att makthavare skall kunna trycka fram Internet2 med mer kontroll och styrning som passar just det, staten…

 5. Dave skriver:

  Det var inte första gången eller den allvarligaste attacken. Ävensom det inte blev någon effekt den här gången så har personerna bakom detta fått mycket nyttig information av detta för ev framtida angrepp. Det vore intressant att se hur regeringen reagerar på detta.

 6. www.vaken.se skriver:

  Håller med Jontas i detta fall, Ni vet väl att Internet2 skall införas och med den följer censur och övervakning..

 7. Tilia skriver:

  Det här gillade jag redan med din förra blogg, att du tar upp viktiga händelser som inte slås upp stort i tidningarna. Det bidrar till att nyansera min världsbild.

  Tänk att Jan Guillou för några månader sedan kunde säga att bloggandet inte har någon som helst signifikans!

 8. Joel skriver:

  Jag drabbades i alla fall, i det lilla formatet. Jag skulle bjuda på en laserskrivare på en auktion på tyska e-bay, men mitt bud fördröjdes så det inte hann in innan auktionen avslutades.

  Se där, dagens i-lands-problem…

 9. Mackan skriver:

  Lire kul info – Rot DNS:en i Sverige har aldrig gått ner, vi kan det där med Internet vi ;-)

 10. Andreas skriver:

  Mackan:

  Det är möjligt att vissa här kan det där med Internet men tittar man lite närmare på diagrammen ser man att 3 svenska namnservrar blev attackerade (inte rotservern) vilket torde betyda att det i Sverige finns ett relativt stort antal kapade datorer som var påslagna vid den här tidpunkten. Ingen sensation kanske då jag tror vi svenskar är ett folk som i genomsnitt har våra datorer påslagna mest per dag. Jag är iallafall en av dessa personer som har datorn igång i princip hela tiden.

 11. magnuscelander skriver:

  Se där, det här missade jag helt. Tack för tipset. Intressant läsning.

%d bloggare gillar detta: