Skandal!

Kraven på skandal verkar inte vara så höga i dessa dagar.

Nu är det tidningen Metro som försöker göra ”skandal” på utnyttjande av de två regeringsflygplan som Sverige har.

Ett införskaffades under de år jag var statsminister, och ett tillkom under Göran Perssons tid. Och i allt väsentligt har de med den dramatiskt förändrade roll vi fått genom medlemsskapet i den Europeiska Unionen.

Metro har nu tagit del av dokument från försvarsmakten som visar att de borgerliga ministrarna flyger mer med regeringsplanen än den förra regeringen. Bara sedan maktskiftet har statsråden gjort över 120 resor med de två jetflygplanen som är stationerade på Bromma flygplats.”

Jaha.

Var det inte så att vi sade att vi skulle delta i EU-möten i stället för att sitta hemma? Var det inte så att vi sade att vi ville föra en mer aktiv utrikespolitik?

Jo, så var det.

Och så har det uppenbarligen blivit. Nu har vi svart på vitt på den saken.

25 Responses to Skandal!

 1. Mats Johansson skriver:

  Idag har Svd en ”stor skandal” om finansministerns flygresor. Hade blivit billigare om han åkt taxi eller något i den stilen. Inte en människa i hela Sverige bryr sig.

 2. carlbildt skriver:

  Allra billigast hade väl blivit om han liftat till Bryssel… nej, allra billigast hade väl blivit om han hade stannat hemma helt och hållet…

 3. ebitmanagement skriver:

  God Morgon bäste Carl Bildt.

  Härligt, be inte om ursäkt över att du gör ett bra jobb.
  Det är skillnad att flyga primärt för att titta på fotboll, och att verka för en tryggare och säkrare värld.

  Önskar dig & de dina en bra helg.

 4. Tommy Rydfeldt skriver:

  Jag trodde man hade köpt planen för att användas. Kanske bättre att de står på en flygplats och att man likt Bosse Ringholm som EU minister försöker undvika att besöka Bryssel

 5. Politikerbloggen skriver:

  […] Utrikesminister Carl Bildt läser Metro. På sin nya blogg kommenterar han undertecknads avslöjanden i går och i […]

 6. Smurfafrodite skriver:

  Hej Carl, jag hittade hit från Politikerbloggen och jag undrar varför du raljerar över att metro skriver om vad politikerna gör. Det är ju faktiskt skattepengar som används. Det är väl inte mer än rätt att skattebetalarna får veta vart pengarna går. Att som du förlöjliga metros artiklar visar bara på att du försöker förringa värdet i deras artiklar. Jag förstår helt enkelt inte hur du resonerar när du skriver ett sådant här blogginlägg.

 7. Cecilia skriver:

  Jag brukar följa din andra blogg men tycker att det är bra att du har startat denna som är på svenska och mer inriktad på vad som händer här. Jag tycker det är grymt att du säger ifrån – jag är så trött på alla undanflykter. Jag håller med dig om Metros avslöjanden. Och undrar vad som händer med den så kallade journalistiken.

  Och till Smurfafrodite – Metro skriver om vad politikerna gör, ja kanske, men hur vinklas det? Och hur är deras svenska? Ta bara rubriken i den omtalade artikeln ”Den borgeliga regeringen flyger mer än den förra” – den förra borgerliga regeringen eller den förra regeringen? Och varför är det intressant att påpeka att det är just den borgeliga regeringen som flyger mer? Jag menar, vilken regering skulle det annars vara – vi har väl vara en? Just den artikeln var låg även för Metro.

 8. Smurfafrodite skriver:

  Hej Cecilia, Jag tar inte ställning till vad metro skriver. Det jag reagerade på var varför Carld Bildt som utrikesminister raljerar över en tidning som skriver kritiska saker om regeringen. Han sitter i ett oerhört överläge och borde om han som jag tänker att det bästa är att ignorera det istället för att trigga upp det genom att raljera. Men det är min åsikt och som tur är så lever vi i ett demokratiskt samhälle med åsiktsfrihet och ytrandefrihet där man får tycka vad man vill. (Än så länge iaf)

 9. Johan skriver:

  Tack Carl för att du bloggar! Bra att regeringen nu äntligen kan visa upp kompetent folk och regelbundna besök i Bryssel. Sveriges nystart känns bra.

  Jobb istället för bidrag! Ja tack!

 10. Ben skriver:

  Skandal!?
  Men dom ger i alla fall stora inkomster till kapitalets (Stenbeck, Bonnier, Skibstedt) nyhetsfabriker, där flitiga vänsterjournalister, i kapitalets tjänst, med iver tillverkar skandalerna.

 11. Per skriver:

  Ja vad ska man säga. Skandal från medias sida ja. Snart kommer dem säkert dra upp hur mycket bränsle och föroreningar planen står för då får ni förklara Regeringens miljöpolitik. Det tillhör det politiska spelet och svenska folket gottar sig i rubrikerna. Säger bara det Schadenfreude är vad svensken lider av.

 12. Niklas skriver:

  Tjena Carl!

  Håller med dig och du skall veta att många fler håller med!

  Det är klart att man som minister av högre grad skall få nyttja planen utan att bli ifrågasatt. Det är bara i Sverige som det uppstår rubriker om saker som denna. Är så trött på den vänstervridna journalistiken. Kan dom inte inse att dom har förlorat valet!

  Ge inte efter utan öka istället takten;) Pregite!

 13. Per-Arne skriver:

  Säger ingenting om att ni reser mer än den förra regeringen. Men! Varför använda regeringsplanen? När det är billigare att åka med reguljärflyg.
  Tycker inte att det ekonomiskt försvarbart att mellanlanda på Skafta för att hämta upp någon. Undrar om ni skulle göra samma sak för en tjänsteman/kvinna på Regeringskansliet

 14. Papz skriver:

  Intressant att se så många ha synpunkter på det här ”skandal”-inlägget, men ännu har ingen någon åsikt om energi- och miljöpolitiken i inlägget om resan till Norge.

  Tyder det på att det är lättare att stå på läktaren och hojta än att göra något själv?

  Eller är det bara den vanliga ytligheten?

 15. Mia skriver:

  Men det fattar du väl,de är ju politiker. De ska inte flyga alls. De ska vandra med en ryggsäck och scooteroverall till sina utlandsmöten.

 16. Marcus skriver:

  Denna jantelag va?

  kan det aldrig vara nog??

  Jag hoppas innerligt att det stämmer att ”ingen i hela sverige bryr sig” ibland undrar man.

  DEt är bara att ERKÄNNA här och nu, alla VET att det inte märks överhuvud taget i statsbudgeten ens om alla statsråd åkte regeringsplan varje dag till kina. Allt handlar om avundsjuka, är han vekrligen värd det där`en annan jobbar ju mer, etc. Alla som klagar borde tänka på en fundamentalt viktig sak. Alla svenska medborgare har i teorin sin egen chans att bli svensk utrikesminister eller finansminster och bränna runt i regeringsplanet. Det är inte orättvist att en utrikesminister har andra möjligheter än en industriarbetare. Det skulle vara orättvist om dom hade olika stor chans att BLI utrikesminister. Vilket är en annan disskussion som jag inte skulle ha nåt emot om metro skrev om.

 17. Karin skriver:

  Skandal med dessa överklassfasoner med två regeringsplan som används i tid och otid. Det finns gott om ordinarie flighter. Kanske inte till dina intresseområden i Sudan och i Ryssland, men de intressena får du ta hand om när du avgått.

 18. Erik skriver:

  ”Skandal med dessa överklassfasoner med två regeringsplan som används i tid och otid. Det finns gott om ordinarie flighter.”

  Visst, och givetvis lär Tony Blair visa full förståelse för att Reinfeldt inte kan komma på utsatt tid när det inte finns nog med platser på planet och man tvingas vänta tills nästa dag med att åka dit. Att mötet sedan kanske får skjutas fram några timmar för att tunnelbanan var lite försenad och att sista bussen därför missades lär ju bara se bra ut.

  Fast nu svamlar jag ju bara. Svenska ministrar skall inte flyga, de skall givetvis lifta till Göteborg och ta färjan. Det blir billigast och bäst. Om de nu inte blir överfallna alltså, för då jävlar lär det raljeras i pressen om varför man inte flyger med regeringsplanet istället.

 19. Magnus Celander skriver:

  Helt sanslöst att detta är en så infekterad fråga (som svaren ovan visar på)…

  Carl, vi är många som är enormt tacksamma för att du tar din nya tjänst på stort allvar. Vi har tyvärr sett exempel på det motsatta hos några av dina företrädare. Du har varit enormt saknad i den svenska inrikespolitiken och ingen är gladare än jag att du äntligen är tillbaka!

  Fortsätt använda de verktyg som står dig och resten av regeringen tillhanda (jodå Karin, det inkluderar även regeringsplanen) för att göra en så bra insats som möjligt för Sverige, för Europa och för resten av världen. Välkommen tillbaka!

  mvh
  Magnus

 20. Alma skriver:

  Jag håller med dig om att det är löjligt att göra en skandal av något som inte är någon skandal. Politiker reser och så är det med det. Men du visar här något som är typiskt för högerpolitiker i Sverige, nämligen förmågan att använda dålig publicitet till att klappa sig själva på axeln.

  ” Var det inte så att vi sade att vi ville föra en mer aktiv utrikespolitik?”

  Har jag missat något? Sa ni något om utrikespolitik över huvudtaget? Vad jag minns så nämnde ni inte utrikespolitik under valrörelsen, såvida inte någon annan förde det på tal. Det enda ni pratade om var hur tjocka medborgarnas plånböcker skulle bli om ni fick regera. Som en del av ert prat om privatekonomi tjatade ni om jobben och hur bra ni var på att lyssna på människorna. Sen hörde vi förstås det gamla vanliga tugget om hur sossarna hade dragit ner landet i fördärvet. Utrikespolitik sa ni däremot sällan något om, så kom inte och säg annat. Utrikespolitik vinner man inga val på och det vet du.

 21. carlbildt skriver:

  Jo, även om min roll i valrörelsen var rätt marginell vet jag att Gunilla Carlsson höll ett anförande som bara handlade om Europa- och utrikespolitiik med avsikt att få in dessafrågor i den politiska debatten. Det var ett riktigt intressant och bra anförande som distribuerades runt till olika media och partier. Reaktion? Noll. Medias intresse för sakfrågor är i dessa dagar dessvärre mycket begränsat. I förlängningen är detta ett problem för demokratin.

 22. Karin skriver:

  Re: Magnus Selander
  Om önskan att göra något bra för Sverige fanns skulle inte Carl Bildt hemligstämpla alla sina skrivelser till EU. Han har gjort svensk utrikespolitik till sin egen. Det är alls inte passande i en demokrati. Han arbetar för att märkvärdiggöra sig själv. Inget annat.

 23. carlbildt skriver:

  Vadå? Har jag hemligstämplat alla mina skrivelser till EU? Nej, det handlar om en missuppfattning. Jag har gett mycket mer information till riksdagens EU-nämnd än vad tidigare utrikesministrar gjort – också sådat sn hemlig information som man tidigare inte ens berättade för riksdagen. Så är det. Och jag tänker faktiskt – om inte riksdagen opponerar – fortsätta med det.

 24. Johannes skriver:

  Härligt att ha dig tillbaka Bildt. Inte för att jag minns att hur det var när du var statsminister, men det känns betryggande att äntligen ha en kompetent och respektabel person som Sveriges representant utomlands. Din föregångare Freivalds var väl inget stjärnskott direkt …

  Jag gillar din attityd, och hoppas att få se mer av den från alliansens sida. De kommande 3,5 åren blir mycket spännande. Redan nu är det spännande. Redan måndagen efter valet kände jag att Sverige var annorlunda och nytt, bara genom att titta ut igenom bussens fönsterrutor på väg hem från skolan. Man såg på allt med nya ögon. Sverige känns friskt och livskraftigt!

  Ett varmt lycka till. och tack för att du tog på dig det här ansvaret.

  Vänligen,
  Johannes Midtbö, GBG

 25. […] Medienberichte zum – zugegebenermaßen lächerlichen – “Skandal” äußert (S), dass Politiker die regierungseigenen Flugzeuge für Dienstreisen […]

%d bloggare gillar detta: