Energin och Miljön

Sitter i Sanderstölen i Norge och diskuterar sambandet mellan energi-, miljö- och säkerhetspolitik.

Vi är en panel med bl a EU:s energikommissionär Andris Piebalgs, den kände amerikanske framtidsbedömaren Peter Schwartz, brittiske miljödebattören Jonayhon Porrit och Martin Wolf från Financial Times.

Och i centrum står miljöfrågorna efter rapporten från Paris i dag.

Sverige ligger bättre till i dessa frågor än många andra. Vattenkraften och kärnkraften har getts oss en mycket stor andel nästan utsläppsfri energi, och det har vi i dag en enorm nytta av.

Men det ger oss också goda möjligheter att vara pådrivande i den europeiska och globala debatten.

Den skall vi utnyttja.

27 Responses to Energin och Miljön

 1. David Fredin skriver:

  Hurra!

  Jag är verkligen väldigt glad över denna ständigt uppdaterade blogg. Även om jag förstår att det kan bli svårt att hålla denna takt evinnerlig tid. Men roligt och oerhört intressant är det dock inte desto mindre!

  Tack!

 2. Östen B Magnusson skriver:

  Roligt att få snabb information direkt från källan på detta sätt. Jag är säker på att Du kommer att göra ett bra jobb som Utrikesminister, och jag tror att Du är mer kapabel att avgöra när Du skulle kunna komma att hamna i en jäv-situation än vad medierna är! Lycka till med arbetet att göra Sverige hört och sett utanför våra gränser!

 3. Per Kjellén skriver:

  Jag håller med om att det är fantastiskt med din direktblogg – att få info när och där det händer.

  Regeringen får mycket kritik för sin passivitet i miljöfrågorna. Jag hör många som säger att de är rädda för den högt uppskrivade tonen hos många miljöaktiviter. Regeringen måste hålla en saklig och lugn ton trots att mediadrevet med säkerhet kommer att mobba er.

  Men vi är många som litar på alliansen!

 4. Mats Johansson skriver:

  Kul. Martin Wolfe, skarpaste hjärnan i europeisk press. Hur ser han på Sverige efter regeringsskiftet? Med ökad nyfikenhet skulle man väl förmoda? Eller?

 5. Melker skriver:

  Satsa mer på miljön!

 6. halvar skriver:

  Intressant att få följa en utrikesminister i realtid, som i tv-serien ”24”. Men nog borde väl fondklippare Bildt ha råd att anlita en korrekturläsare …

  Se nedan:
  http://www.thomashalvarsson.blogg.se

 7. Dr Jan (inte Phil) skriver:

  Hm, Mona Sahlin deklarerar öppet att hon tänker bli statsminister genom att förmå oss att rösta på henne primärt för att hon ska frälsa oss från växthuseffekten – en förmodad konsekvens av den ohämmade kapitalismen. Även Greenpeace och World Watch Institute m.fl. vill rädda oss från miljöförstöringen (givetvis mot faktura…). Vetenskapsmännen vill trygga sin försörjning genom att äska ständigt ökade anslag till forskning kring hur miljön ska räddas och hur uppvärmningen (global warming) ska kunna minskas.

  Samtidigt levererar det genompolitiserade IPCC, FNs klimatpanel, som på beställning larmrapporter om jordens förestående undergång till följd av växthuseffektens konsekvenser. Svenska media (där 2/3 av journalisterna har vänstersympatier) slår upp detta stort, trots att t.ex. såväl USA, Kina, Indien, Japan, Australien som Sydkorea m.fl. ledande industrinationer totalt struntar i bl.a. Kyotoavtalet, t.ex. inom ramen för mycket mäktiga samarbetsorgan (APP) för Asien och Stillahavsregionen…

  FRÅGA: Kan det finnas ett visst samband?

  Nåväl, stå på Dig, Carl! Sverige behöver kompetenta karlakarlar som Du! Vi är många som stödjer Dig i tysthet. Kom ihåg det när hyenaflockarna jagar dig. :-)

 8. Cecilia skriver:

  Bloggen är en jättebra idé. Otoligt bra sätt att kommunicera (emellanåt) ganska svåra frågor. Hoppas på kontinuitet.
  /Cecilia

 9. Dino skriver:

  Jag kommer att följa denna blogg med stort intresse och hoppas att du, trots din förmodigen sanslösa arbetsbörda, kommer att mäkta med att hålla den vid liv.

  Lycka till!

  /Dino

 10. Karin skriver:

  Typiskt en ”karlakarl” som du -tidigare insändares beteckning- att utbrista – detta ska vi utnyttja. Det är så vissa män resonerar – även när det gäller en sådan sak som acceptans av kvinnor – man accepterar kvinnor i de fall man kan bruka dem. Nu ska du bruka Sveriges försprång till förmån för vem eller vilka? Shame on you! Lyckades din mor och far inte ge dig ett uns av folkvett?

 11. Oscar skriver:

  Trakigt att Dr Jan verkar helt verklighetsfranvand. Sitter med IPCC rapporten i min hand, dvs 6 ars genomgang av all kand forskning inom klimatfragan. Dr Jan ar nog ratt person att ifragasatta. Angende USA:s, Kina:s och andra industrinationers installning rader jag dig att lasa senaste Economist. Klimatfragans omfattning kan inte overskattas. Sammanlankningen med tradkramare och flummiga metrologer ar en trakig verklighet. Det ar skrammade att det finns manniskor kvar som pa allvar ifragasatter mulitalterala forsok till att skapa en battre varld. Cynismen hor en forgangen tid till. Heja allt vad miljosamarbete galler och lycka till i Norge Carl. Jag tror du ar ratt man for att satta klimatfragan i ratt ljus och fa manniskor att forsta dess oehorda vikt.

 12. :-) Det är INTE kört för miljön och allt är INTE nattsvart! Snarare tvärtom! :-)

  Studera förslagsvis boken: ”Världens verkliga tillstånd” av Prof. Björn Lomborg, Köpenhamn.

  Prof. Lomborg är just nu rankad som världens 13: e viktigaste tänkare . Läs hans alster och skåda ljuset!

  Det finns miljarder dollars att tjäna på att rädda stackars uppskrämda, men tyvärr manipulerade, miljövänner från miljöförstöringens förmodade fasor…

 13. Emil skriver:

  Sverige blir enligt rapport en stor vinnare- varför skall vi då oroa oss. Lev idag
  och lev gott.

 14. Adam skriver:

  Trevligt att kunna följa en politikers egna tankar och vad som händer!

  Miljön är det viktigaste vi har, synd inte fler kan förstå det. Även om vi i Sverige är hyfsat duktiga, så ökar ständigt utsläppen från utvecklande länder.

  Afrika krackelerar i torka, och vi drunknar i vårt regn.. så tragiskt..

 15. Tomas Nielsen skriver:

  Vattenkraften och kärnkraften byggdes för 25-50 år sedan. Sedan dess har det tyvärr stått still. Danskarna och Finnarna håller på och förnyar sin energiförsörjning men i Sverige är det låst läge sedan mycket länge. Carl kan du hjälpa lösa upp knuten?

 16. Sven Grahn skriver:

  Håller med alla om att bloggen är intressant och värdefull – men – vem talar? Privatpersonen eller utrikesministern? Utrikesministern talar för Konungariket Sverige medan privatpersonen kan ”ta ut svängarna” mycket mer. Det vore intressant om Carl Bildt ville kommentera detta potentiella dilemma och hur hanterar det.

 17. Calle Sundström skriver:

  varför har ingen berättat om den här bloggen för mig innan idag??? Carl jag måste säga innan jag läste din blog så struntade jag i politik, men det har du ändrat på. Hoppas att du orkar skriva med samma takt länge till. Best of luck Calle

 18. Magnus Celander skriver:

  @Karin, vad är det för fel att vilja vara pådrivande i den europeiska och globala debatten om miljöfrågor? Vi ska så klart dra fördel av det faktum att vi kommit (relativt sett) långt i ett antal miljö- och energifrågor i det att det kan ha en positiv inverkan på andra länder agerande. Det är ingen könsfråga.

 19. Karin skriver:

  Re: Magnus Selander
  Könsfrågan är att män tävlar med sig själva eller andra och försöker nyttja sina fördelar för att vinna – ett nollsummespel. I Sverige har vi kommit långt p.g.a. av de fördelar vi haft men dessa bör vi inte utnyttja för våra egna syften. Carl Bildt vill profilera sig. Inget annat. Han tänker med endast en hjärnhalva och det visade han redan på skolgården i Halmstad såsom elevrådets ordförande när han intervjuades om lärarstrejken.

 20. carlbildt skriver:

  Jo, innan jatg går och lägger mig – rätt sent – i Norge vill jag bara meddela att jag i alla fall läser alla dessa kommentarer och synpunkter. Och det trots att jag inte alltid hinner svara och kommentera.

 21. Martin Larsson skriver:

  @Karin: Välj dina strider för guds-sk…Nej, inte för guds skull…Men för din egen..

  Att börja gapa om shovenism i samband med det här inlägget känns bara långsökt.

  Karin Says: ”Nu ska du bruka Sveriges försprång till förmån för vem eller vilka?”

  Tja…Vad sägs om miljön kanske? Jag personligen är sådär halvsugen på att golfströmmen vänder. Det vore lite misslyckat.

 22. magnuscelander skriver:

  @Karin,

  Där skiljer vi oss åt. Jag anser att det finns situationer som leder till win-win för alla inblandade parter. En förbättrad miljö- och energipolitik på Europeisk och global nivå är en sån situation. Alla vinner på det. Allt är inte ett nollsummespel. Att hjälpa andra länder framåt i miljöfrågor och försöka influera dem i en positiv riktning är inte att utnyttja dem för våra egna syften.

 23. Bengt skriver:

  Carl: Vill lägga till att det finns en viktig utrikesfråga som du bör kolla in och det är bistånd när det gäller Vatten och sanitet för det är nog defitivt bör kolla närmare på. Jag var på ett seminar om just dessa frågor igår.
  Om vatten och sanitet.
  Report about Human Development från UNDP är definitivt läsvärd. Det borde finnas en sammanfattning där.

 24. Karin skriver:

  @magnuscelander,
  Idag går Reinfeldt ut i SvD och säger att ”mest måste göras i andra länder”. Det är enligt min mening att frånhända sig ansvar. Vi kan inte ”influera” fattiga nationer att ta ett globalt miljöansvar. Vi måste bistå dem med inte minst med teknik och förmodligen måste vi även tillgripa handelspolitiska åtgärder.
  Analyser och vackra ord räcker inte. Det behövs handling och tiden är knapp.

 25. Stopp på belägg

  Sverige är sannerligen inte någon ledare i miljöfrågor.
  Jag blir sannerligen riktig irriterad på dessa grundlösa påståenden.

  EU har satt upp en riktlinje för Co2 utsläpp 120 gr/km för bilar som nu angrips av billobbyn.
  1) Volvo & Saab ”miljöbilar” som den förra regeringen gav direktiv till vägverket att miljöklassa med alla fördelar detta gav som lägre skatt, P-avgifter och ingen trängselskatt -dessa bilar har över 200gr/km i utsläpp och alla blundar
  2) Samma fordon med Etanol bränsle ökar Co2 utsläppen
  Vi subventionera Etanol bränslet i flera led där miljarder har slängs in på ett bränsle som inte bara ökar Co2 utsläppen utan är dessutom farligare än annat bränsle, astma och cancer framkallande.
  3) Vi ratar vätgasen genom en lagstiftning som togs fram av den förra regeringen. Vätsgasen / bränslecell är vår framtid och många länder sätter alla resurser till att utveckla vätgasen inom IPHE avtalet – Sverige enda Industriland står utanför.
  4) Vätgasen som släpps rätt ut i luften enbart på västkusten skulle vara bränsle till över 1 mijlon fordon årligen för ca 1 krona motsvarande 1 liter bensin.
  Den vätgas som släpps ut förstör ozonskiktet och detta inte enbart på västkusten.
  5) Utanför Sundsval har vi 16.000 tunnor med quicksilver som ligger där och rostar på dispens varav hälften är tillräcklig för att döda allt liv i hela Östersjön.
  6) Kärnkraften har många fördelar men den teknik vi använder oss av i Sverige avger också Co2 som man måste åtgärda.
  7) Svensk Industri köper utsläppscertifikat för dubbla summan vad vårt EU medlemskap kostar, man köper sig fri med rätt att fortsättningsvis skita ned Sverige.
  8) Vår miljöminister reser till Bryssel för att få tillstånd högre kvoter för Co2 utsläpp.

  Listan kan göras lång på alla synder som vi först måste reda ut innan man kan gå ut och påstå en osanning som att vi skulle vara ledande i miljö frågor. Detta är att slå blå dunster i Svenska folket.

  Ditt påstående är sannerligen en svidande örfil till alla oss som hade hoppats att med Alliansen skulle vi få en regering som rensa upp bland lögnerna.
  Jag med vänner har lagt ned mycket fotarbete för att få tillstånd ett regeringsskifte.

  Reinfeldt och dina påståenden om den svenska miljön är grundlösa och helt fel ni måste rensa upp bland era rådgivare.

  Skapa konkurrens bland universiteten och ger åtminstone 2 st direktiv som kan konkurrera med varandra att ta fram vätgastekniken som faktisk finns som jag dock inte tänker debattera här. Svensk Industri följde bara den förra regeringens direktiv och lockades med miljarder i subventioner som heter duga och därmed är man tyst.
  Oljekommissionen lämnade ett beställningsarbete till den förra regeringen där man gav Etanol sin välsignelse vilket alla vet var fel och ursäktas idag med att Etanol bara är en kortfristig lösning.
  Stoppa Etanolen nu innan vi har investerat oss fast och Tyskland kör ifrån oss med vätgasen tillsammans med USA, Kina, Ryssland, Norge och många andra länder.
  Världen står inte still även om den gör det i Sverige.
  Hade hoppats mer på den nya regeringen och ännu mer från dig Carl Bildt.

 26. Sven Grahn skriver:

  Jag rekommenderar att läsa Robert Zubrins ”The Hydrogen Hoax” på the New Atlantis: http://www.thenewatlantis.com/archive/15/zubrin.htm

  Om man får tro Mr Zubrin är inte väte och bränsleceller lösningen heller.

 27. Katrin Timander skriver:

  till SG
  oavsett om vätet såsom bränsle i framtiden kommer vara lösningen på energifrågan har dock ovanstående talare (ts) en poäng vad angår bränsleceller. dessa bör vidareutvecklas oavsett, enär utvinningen ligger på en nivå om 80 %, vilket skall jämföras med förbränningscellernas 10 %-iga.

%d bloggare gillar detta: