Somalia och svenska medborgare

Jag har just kommit tillbaka till UD från lite olika interpellationsdebatter i riksdagen – plus en del media.

Viktigast var en interpellation om Somalia från den flitige vänsterpartisten Hans Linde. Han och jag har inte samma bedömningar av allt – långt därifrån – men det var bra att han gav en möjlighet till diskussion och dialog i riksdagen om detta.

Därför kan det finnas anledning att här återge vad jag sade i replik till Hans Linde om uppgifterna om att svenska medborgare skulle ha tillfångatagits, skadats eller t o m dödats under striderna där nere:

Vi har på olika kanaler nåtts av olika informationer som tyder på att svenska medborgare varit inblandade i strider eller t o m dödats i Somalia.

Låt mig mot bakgrund av detta säga följande.

Vårt avståndstagande från terrorism och all verksamhet med anknytning till terrorism är entydigt.

Utan att på något sätt ta ställning till vad som hänt eller inte hänt i dessa fall – om det vet vi alldeles för lite – vill jag med visst eftertryck säga att svenskt medborgarskap inte ger någon frisedel till att delta i eller planera terroristiska handlingar i andra delar av världen.

Det vi faktiskt vet om svenska medborgare som dödats, fängslats eller varit inblandade i strider är dessvärre mycket lite. Och därför har vi på alla de sätt vi kan sökt information.

Vi har varit i kontakt med etiopiska, kenyanska, somaliska och amerikanska myndigheter. Vi har ställt konkreta frågor om konkreta fall.

Enligt uppgifter vi fått från USA har två svenska pass upphittats av etiopiska trupper i anslutning till den plats som attackerades av USA för någon månad sedan, men vi har inte fått den bekräftelse eller ytterligare information som vi efterlyst inte minst från de etiopiska myndigheterna.

Enligt uppgift från en talesman från den somaliska övergångsregeringen har svenska medborgare dödats i strider. Enligt dessa uppgifter har de varit stridande på den islamistiska sidan. Men vi saknar möjligheter att verifiera det som sagts.

Vi kommer att fortsätta att göra allt vi kan för att söka klarhet i dessa frågor. Det gäller också de omständigheter under vilka stridshandlingar skett och personer möjligen kommit till skada eller t o m omkommit. Stämmer uppgifterna om svenska medborgare som fängslats kommer vi självklart att försöka att etablera kontakt med dessa.

Så sade jag. Ingen verkade tycka att detta var särskilt intressant. Efteråt var media enbart intresserade av den fortsatta politiska debatten om de olika företag jag förr suttit i styrelsen för.

Så är det i dagens Sverige.

5 Responses to Somalia och svenska medborgare

 1. Johan skriver:

  En målande bild av dagens Sverige. Kanske borde media hjälpa till att söka information, de verkar ja leta reda på precis allt och lite till.

 2. Knute skriver:

  De flesta politiker och journalister har ideologiska skygglappar och vill inte se verkligheten, bara hur den borde vara. De har verkligen förstört enormt mycket genom att lägga lock på debatten. Att Sverige erbjuder skydd åt terrorister är det tyst om i media. Nej inte helt tyst, med jämna mellanrum dyker det upp att någon jihad-krigare är svensk. Svensk står det i tidningen, inte svensk medborgare. Namn får inte nämnas. Hur ska det gå till att hitta vettiga lösningar när det är förbjudet att tänka?

 3. Kim skriver:

  Typiskt för Svenska reportrar. De är som gamar. Så fort någon har pengar så blir det ett väldans liv. Du är en smart affärsman, vilket de verkar ha svårt att acceptera.

 4. Knute skriver:

  Tidigare var jag anhängare av både EU och EMU men har börjat tveka efter den nyligen avslöjade komplotten om Eurabia, Euro-Arab Dialogue, EAD. Den där kommissionen i Bryssel verkar skum, vem kontrollerar vad den har för sig? Cecilia Malmström, europaminister, och du Carl Bildt, utrikesminister? Eftersom demokratin är så indirekt har personerna stor roll. Förväntningarna är stora på dig, hoppas du inte blir knäckt av medias småaktighet.

 5. Jinge skriver:

  Att media intresserar sig mer för aktieaffärer är inte så konstigt kan jag tycka. Det är en mycket aktuell fråga och det faktum att en somalisk regeringstalesman berättar att svensk-somalier dött är ännu så länge tämligen vaga. Kanske inte för dig, men vi andra har inte tillgång till samma information. Då blir det lättare att tala om aktier.

  En annan sak i sammanhanget är att det är LÅNGT ifrån första gången invandrade svenskar återvänder till sina hemländer för att delta i strider. Slåss de på någon sida som regimen inte gillar så kallas de per default för – terrorister. Några kanske är det men andra är det inte.

  CB: ”svenskt medborgarskap inte ger någon frisedel till att delta i eller planera terroristiska handlingar i andra delar av världen.”

  Uppriktigt talat så tror inte tag att flyktingar från instabila regioner bryr sig speciellt mycket om vad en svensk utrikesminister tycker och tänker, eller hans nya hemlands regering. Vi har sett åtskilliga exempel på återvändare, folk som åter tillbaka enbart för att kriga, Balkan är ett slående exempel på det. Ofta handlar det om känslor, känslor som är mycket starka och svåra för oss i lilla trygga Sverige att förstå.

  Och vad kan man göra åt det? Inget egentligen, inte mer än att säga som du gör.

%d bloggare gillar detta: