Tillbaka i Stockholm

STOCKHOLM: Så har jag då omlokaliserat från Medelhavets till Östersjöns värld, och förbereder vad jag har att göra under den vecka när Sverige så långsamt börjar att starta om igen.

Måndagen domineras helt av de olika arrangemangen för att fira 20 år sedan de tre baltiska staterna återvann sin självständighet.

Seminarium på Utrikespolitiska Institutet, Måndagsmöte på Norrmalmstorg med alla statsministrar, ceremoni på Riksbron utanför riksdagen och därefter lunch och pressträff.

Och för min del fortsätter dessa firanden sedan i Tallinn under den kommande helgen.

Men i övrigt blir det mest olika möten med medarbetare och statsrådskollegor för att gå igenom olika ärenden och diskutera planer för tiden framöver.

Mycket ter sig mer osäkert än när sommaren tog sin början.

Det gäller i all synnerhet på det ekonomiska och finansiella området. Vi har hamnat i en period av mycket stor osäkerhet som säkert kommer att få sina konsekvenser.

Inte minst gäller dessa det sätt på vilket det europeiska samarbetet fungerar.

Men osäkerheten gäller också situationen i Nordafrika och Mellersta Östern.

I Libyen har situationen utvecklats till ett inbördeskrig som kommit att bli väsentligt mer utdraget än vad vi hade hoppats på.

Och i Syrien fortsätter den fredliga resningen att mötas av den väpnade repressionen i en situation som redan krävt tusentals dödsoffer.

Till detta skall nu läggas en mycket omfattande svältkatastrof på Afrikas Horn som ställer stora men mycket svåra krav på de internationella insatserna.

Och till detta skall sedan läggas alla de öviga utmaningar som vi har att försöka att hantera.

16 Responses to Tillbaka i Stockholm

  1. mrmhalland01 skriver:

    På ett flyg mellan Paris och Zürich igår satt jag jämte en dam (som jag först trodde var en herre, eftersom hon var snaggad och hade samma kläder som munkarna i Burma) som efter en stunds samtal pekade runt om sig och sa :

    Have a look, in this plane all the world is represented, everyone respect each other. I never thought an airoplane could tell me so much !

    Hoppas att hennes resa till San Francisco går ut på att tala om respekt och vänskap !

  2. leewanta skriver:

    ”Och i Syrien fortsätter den fredliga resningen”

    Detta binder vi Er vid, gallermannen.

  3. nolies skriver:

    ”I Libyen har situationen utvecklats till ett inbördeskrig som kommit att bli väsentligt mer utdraget än vad vi hade hoppats på.”

    Och inte bara det:
    A large number of casualties occurred in the city of Zliten, in the district of Misurata. In Zliten, 85 people were killed including 33 children, 32 women, and 20 men as a result of NATO’s deliberate targeting of residential areas and civilian infrastructure. Many of the injured civilian victims are in critical condition and near death.
    http://tv.globalresearch.ca/2011/08/make-no-mistake-nato-committed-war-crimes-libya

  4. observer61 skriver:

    Det sker misstag även i krig. Endast genom ett gott underrättelseunderlag kan misstag undvikas eller risken för misstag reduceras.

    Den svenska insatsen av spaningsflyg är omvittnad att vara av högsta kvalitet. Genom att Sverige i stället för att öka insatsen av JAS och skapa ett bättre underrättelseunderlag – minskat insatsen med världens bästa (!) spaningsresurs. Naturligtvis ökar detta risken för misstag.

    Ansvaret för denna minskning lägger jag främst på den socialdemokratiske partiordföranden, Håkan Juholt.

    Finns det någon annan som hyser en annan åsikt, Urban Ahlin kanske?

  5. Kerstin Broste skriver:

    Observer61: Hur är det möjligt att så många misstag har skett vid bombningar i Libyen bl a barnsjukhus. Det är faktiskt förbjudet enligt folkrätten att bomba viktig infrastruktur. När FN-resolutionen antogs gällde det för att skydda det Libyska folket. När man bombar vatten- avlopp m m förstör man det dagliga livet för Människorna. Och på tal om Dina skatteinbetalningar. Känns det inte lite svårt att inte få svar på kostnaderna i Afganistan och Libyen.

  6. utrat skriver:

    Som frekvent gäst i baltstaterna sen mitten av 70-talet är det naturligtvis en remarkabel och en fantastisk utveckling man sett i dessa länder. Det ålderdomliga och grumliga tänkandet ”en nation ett språk” har hindrat länderna att ratificera frågan om ryska som minoritetsspråk. I Estland bor ca 375 000 en gång ditkommenderade ryssar o I Lettland bor det proportionellt fler ryssar än det bor fransktalande i Belgien. Är det inte dags att helt enkelt fixa till denna fråga?

  7. Kerstin Broste skriver:

    Kachina: man behöver ej tillhöra Libyens upper class. Läs Gårdagens New york Times. Det är nog så mycket main stream man kan begära.Terroristerna har börjat ”tömma byar” som alla med lite fantasi förstår vad det betyder. USA:s utrikesminister träffade dessa terrorister i början av upproret. Hon är ingen ”dumming” och förstod säkert att detta skulle ske. USA vill inte enbart skylta med sitt namn så därför får alla med ett flygvapen visa upp sig i ”hårt läge” och också betala själva. Vad har Sverige där att göra. FN:s resolution gällde ”no fly Zon”. Inte att beslagta Libyska folkets tillgångar eller att förstöra infrastruktur. Minns vad som hände med Iraks tillgångar 3.7 miljader dollar putsväck.

  8. observer61 skriver:

    Hej Kerstin

    Kostnaderna för de militära insatserna redovisas vid kvartalsvisa rapporteringar samt vid årsredovisningen.

    Till detta skall givetvis andra kostnader för de civila insatserna läggas till.

    I förlängningen kan jag tänka mig att det ligger ett försök till en kostnads/effektanalys kopplat till uppsatta mål inom säkerhetspolitiska området.

    Önskemålet att årligen utvärdera olika insatser är legitim.

    Vi får väl se hur U-landsbiståndet redovisas – vilket bör vara möjligt när ansvarig myndighet börjar lämna sådant underlag. Gunilla Carlsson kämpar med frågeställningen. Hela frågeställningen om utrikes insatser bör ju ligga under Carl Bildts domvärja.

  9. Sirje Miller skriver:

    Hej Carl,

    Jag vill bara tacka dig för att du pratade om Estland när ingen annan gjorde det.

    Läs gärna mitt blogginlägg om Estland här:

    Säsongstart och partiledardebatt

    /Sirje Miller

  10. Kerstin Broste skriver:

    kachina:Kostnads/efftektanalys kopplat till uppsatta mål inom säkerhetspolitiska området. Det låter som lite svammel.Gunilla kämpar med vilken frågeställning då. Förklara för mig vad vi har att göra i Libyen. Eftersom det är islamistiska fundamentalister som är ”vårt största hot” hur kan det då komma sig att nu vi då understöder dessa med våra Jas-plan. Det handlar om höger-vänster och Khadaffi har alltid varit lite vänster och kvinnorna har alltid tjänat på det.

  11. observer61 skriver:

    Nu har TV 1 kl 1800 nyheter presenterats. Två kommentarer:

    (1) Ett krav att få inresetillstånd, uppehållstillstånd mm – bör möjligheten att försörja sig själv och familjen vara plausibel. En egyptisk medborgare kan aldrig påräkna en livstids försörjning. Jfr när frukostägg och kaffe dras in för våra pensionärer och skolmåltider enligt direktiv skall kosta mindre än våra brottslingar i fängelser njuter av.

    Självklart skall egyptiske medborgaren med ett terroristförflutet – som nu kanske har minskat (fan tro’t) – så föreslår jag att Amnesty står för hans försörjning och andra merkostnader. – Men här tror jag solidariteten upphör – OPM – other peoples money – dvs mina skattepengar!!! skall naturligtvis finansiera detta.

    (2) Om jag inte mindes fel så harangerades och förlöjligades måndagsmötena för baltstaternas befrielsekamp av både socialdemokraterna och VPK (vad nu kallas dig för i dagsläget).

    Har jag fel? Eller kommer inte ens Urban Ahlin historien – Juholt bortser självklart ifrån – varför?

  12. observer61 skriver:

    … fingrarna slinter – skall vara (vad de nu kallas för i dagsläget).

    Ber om ursäkt.

  13. Kerstin Broste skriver:

    Den Egyptiske medborgaren som Du talar om kunde försörja sig själv innan vi och CIA kastade ut honom till Egypten. Jag tror också att våra krigsinsatser i Afganistan och Libyen kostar mer än vad vi betalar för politiska flyktingar. Du har ännu ej förklarat vilka säkerhetspolitiska hänsyn vi ska ta för våra insatser i främmande länder. Tror Du att Libyerna kommer hit för att bomba oss. För några år sedan tog vi emot Libyska pengar. Har vi nu ”tagit” dessa
    i förvar och vad ska vi ”göra” med dom. Ska vi göra som USA. Skicka dom i buntar så mottagarna kan spela fotboll med. Detta finns på fideo.

  14. Kachina skriver:

    Ja, Kerstin, det kanske var fel att inte göra en markinvasion direkt. Khaddafi började ”rensa byar” från fel klaner redan för en månad sedan.

    Kaddafi har alltid varit diktator och ”the upper-class women” har alltid tjänat på det.

    Fundamentalisterna är vårt största hot, så länge de är infiltrerade i massan. Win or loose i Libyen spelar ingen roll, Antingen får vi en framtidsfrände eller en skarp gräns till en fiende.

    Något mellanting är inte att föredra.

  15. Leo Occam skriver:

    Min tanke går för ett ytterst kort ögonblick till de äckliga vänstersossar som gillade att sovjetstaten klädde baltländerna i förtryckets tvångströja. ”Under ett besök i Baltikum i november 1989 uttalade Sten Andersson att Baltikum inte var ockuperat av Sovjetunionen”/ k. wikipedia.